On the Road || Το iTravelling ταξιδεύει στην Ορεινή Αχαΐα - iTravelling

Επισκεπτόμαστε το Σπήλαιο των Λιμνών, το χωριό Πλανητέρο και καλωσορίζουμε τα πρώτα χιόνια στην Ορεινή Αχαΐα!

Μια μέρα μόνο στην Ορεινή Πελοπόννησο ποτέ δεν είναι ποτέ αρκετή! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το iTravelling δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και ενέδωσε στις ομορφιές της περιοχής. Μετά από την περιήγηση στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα και τις εξερευνήσεις στο φαράγγι του Λούσιου, ήρθε η ώρα να ανέβουμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Τι καλύτερο από μια καταπράσινη διαδρομή με έλατα, αμφιθεατρική θέα και χιόνι;

Επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

Με το κρύο να μας συντροφεύει στο ταξίδι μας στην Ορεινή Αχαΐα, ήταν αναμενόμενη η επιθυμία μας για λίγο χιόνι. Έτσι, πήραμε το δρόμο πίσω στη Βυτίνα και το Λεβίδι ακολουθώντας το δρόμο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Μια κατάφυτη διαδρομή με ψηλά έλατα, χειμερινά χρώματα και «πολικές» θερμοκρασίες μας οδήγησαν απευθείας στην κορυφή του βουνού μπροστά από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Αν και ακόμα δεν είχε πυκνό χιόνι, το θέαμα παρέμενε εντυπωσιακό! Οι απότομες πίστες σκι για τους λάτρεις του είδους ανυπομονούν να γεμίσουν κόσμο, που θα κατεβαίνει τις πλαγιές απολαμβάνοντας τη φύση.

Πλανητέρο: ένα ποτάμι ανάμεσα στο χωριό

Το ταξίδι συνεχίζεται προς τη Κλειτορία με τελική στάση στο χωριό Πλανητέρο. Το Πλανητέρο αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά χωριά της περιοχής, φήμη που τη χρωστάει στο ποτάμι, που χωρίζει το χωριό στα δύο. Το Πλανητέρο στην ουσία είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό, το οποίο αναπτύσσεται πάνω από το ποτάμι και οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή πέστροφας αλλά και την εκτροφή ζώων. Σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως το Πλανητέρο συγκαταλέγεται στις προστατευμένες περιοχές Natura 2000. Κατά τη διαμονή μας στο Πλανητέρο, ξεχωρίσαμε το μεγάλο πλατανόδασος, που αγκαλιάζει τον Αροάνιο ποταμό, ο οποίος συναντάται με τον Λάδωνα.

Εξερεύνηση στο Σπήλαιο των Λιμνών

Ήταν δύσκολο να ξεκολλήσουμε από την ομορφιά της περιοχής, όμως λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μας περίμενε το Σπήλαιο των Λιμνών. Σε απόσταση μόλις 9 χλμ. βρίσκει κανείς το Σπήλαιο των Λιμνών, μοναδικό πανευρωπαϊκά στο είδος του, το οποίο θα μας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα μας αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του. Με μια 30λεπτη ξενάγηση γνωρίσαμε, όσο καλύτερα γίνεται, το μαγευτικό αυτό σπήλαιο με τις 13 λίμνες, που κρύβονται στην κυριολεξία μέσα στο βουνό. Το Σπήλαιο των Λιμνών χωρίζεται σε τρία επίπεδα με τη ξενάγηση να ξεκινάει αμέσως από το δεύτερο και μόνο επισκέψιμο επίπεδο. Εκεί μπορεί να δει κανείς σταλαγμίτες, σταλακτίτες, αλλά και τρεις λίμνες μαζί με μικρούς καταρράκτες, που δημιουργήθηκαν φυσικά από τη ροή του βρόχινου νερού, το οποίο εισέρχεται στο σπήλαιο. Ένα μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο με τρεχούμενα νερά, λίμνες, περίεργα περάσματα και φυσικά ιστορία με πολλά μυστικά.

Μετά από μια ιδιαίτερη βόλτα στο Σπήλαιο των Λιμνών, είπαμε να ενδώσουμε για ακόμα μια φορά στο λευκό τοπίο της Αρκαδίας. Αυτή τη φορά την σκυτάλη παίρνει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο υποδέχτηκε το πρώτο του πυκνό χιόνι και καλεί τους λάτρεις του σκι , των χειμερινών σπορ αλλά και της εξερεύνησης να το επισκεφτούν. Με παγωμένο οδόστρωμα και πυκνό χιόνι μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν το παιχνίδι στο χιόνι αλλά και τις πτώσεις, που είναι αναπόφευκτες.

Τελευταία στάση: Καλάβρυτα

Το οδοιπορικό μας ολοκληρώνεται με την κάθοδο προς τα Καλάβρυτα. Λίγο πριν τη δύση του ηλίου επισκεπτόμαστε το Μνημείο των Πεσόντων και συνεχίζουμε με την επίσκεψή στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Μετά από μία ακόμα ημέρα εξερεύνησης απαιτείται ο κατάλληλος ανεφοδιασμός στην παραδοσιακή ταβέρνα «Βαρβιτσιώτης» στο κέντρο των Καλαβρύτων για να τελειώσει η ημέρα, όπως της αρμόζει με ιδιαίτερες γεύσεις, ποιότητα και χαμόγελο.

Επιστρέφουμε στην Αθήνα με γεμάτες μπαταρίες και εμπειρίες μέχρι την επόμενη εξερεύνηση…

Για περισσότερους προορισμούς στην Ορεινή Πελοπόννησο, μπες ΕΔΩ

Comments