Πλανητέρο: Μια όαση από πλατάνια στην Ορεινή Αχαΐα - itravelling.gr

Επισκεπτόμαστε το Πλανητέρο, το πανέμορφο χωριό μέσα στο πλατανόδασος, που το χωρίζει το ποτάμι.  

Το καλοκαίρι πλέον αποτελεί μακρινή ανάμνηση και η διάθεση για εκδρομές σε χειμερινά τοπία έχει ανέβει για τα καλά! Μαζί με τη διάθεση ανεβαίνει και το υψόμετρο και οι προορισμοί μας παίρνουν την ανιούσα. Εάν ψάχνεις ιδέες για εκδρομές στη φύση, τότε ο δρόμος σε οδηγεί στο Πλανητέρο! Η Ορεινή Αχαΐα διαθέτει διαμάντια, τα οποία μένουν από πολλούς ανεξερεύνητα. Αυτή τη φορά, μην πας απευθείας στα Καλάβρυτα και επισκέψου το πανέμορφο χωριό, Πλανητέρο.

Το itravelling.gr επισκέφτηκε το Πλανητέρο και σου δίνει όλες τις πληροφορίες, που πρέπει να έχεις για ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα στη φύση στην Ορεινή Αχαΐα.

Πως θα πάω στο Πλανητέρο

Το Πλανητέρο βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και θα το προσεγγίσεις, είτε από τα Καλάβρυτα (25 χλμ.), είτε από το χωριό Κλειτορία, εάν έρχεσαι από Αθήνα και την άνω Πελοπόννησο. Το Πλανητέρο αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά χωριά της περιοχής, φήμη που τη χρωστάει στο ποτάμι, που χωρίζει το χωριό στα δύο. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό, το οποίο αναπτύσσεται πάνω από το πλατανόδασος και το ποτάμι και οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή πέστροφας αλλά και την εκτροφή ζώων. Αξίζει να δοκιμάσεις πέστροφα στις ταβέρνες, που λειτουργούν γύρω από τις πηγές και έχουν και δικά τους ιχθυοτροφεία.

Το πλατανόδασος, που το χωρίζει το ποτάμι

Η ομορφιά του Πλανητέρου θα σε συνεπάρει με την πρώτη ματιά. Αιτία το μεγάλο πλατανόδασος, που τυλίγει το χωριό. Μικρά ρυάκια σχηματίζονται ανάμεσα του, τα οποία ενώνονται με τον Αροάνιο ποταμό και τον Λάδωνα. Κατά τη παραμονή σου εκεί, αξίζει να περπατήσεις ανάμεσα στο πλανατόδασος  και να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες μέσα στη φύση. Τα πλατάνια του δάσους είναι ιδιαίτερα για τους επιστήμονες, καθώς υπάρχουν κορμοί, που έχουν πάνω από 4 μέτρα διάμετρο. Όσο περισσότερο κάτσεις εκεί, τόσο θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσεις νέους «φίλους», όπως σκίουρους, κατσίκια και άλλα μικρά ζώα της φύσης, που σε καλωσορίζουν σπίτι τους. Σημαντικό είναι να γνωρίζεις πως το Πλανητέρο συγκαταλέγεται στις προστατευμένες περιοχές Natura 2000.

Για ορειβασία στο Πλανητέρο

Εάν αγαπάς την ορειβασία και τη πεζοπορία, εκεί θα βρεις μοναδικές διαδρομές, οι οποίες ξεκινούν από εκεί προς Ελατόφυτο, Μάζι (30 λεπτά) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Ακόμα, το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες) είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

iTravelling info:

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το Πλανητέρο, είναι το φθινόπωρο και τους πρώτους μήνες του χειμώνα, καθώς και την Άνοιξη για να δεις την ανθισμένη εκδοχή του.

Comments