On the Road || Και το καράβι για τη Φολέγανδρο είχε σαλπάρει… - iTravelling

Κι αν ακόμα είσαι στην μεγαλούπολη ψάχνοντας για τις φετινές σου διακοπές, η Φολέγανδρος είναι η απόλυτη λύση!

Με το μικρόβιο της έρευνας, αυτό το ταξίδι δεν ξεκίνησε στα τυφλά. Πολύ πριν μπω στο καράβι για τα «ξένα», για την πρώην άγονη γραμμή του Αιγαίου, είχα ψάξει, ρωτήσει και μάθει τι εστί Φολέγανδρος, όλοι απάντησαν με μια φωνή «θεϊκό νησί». Θεϊκό νησί με τόση λίγη διαφήμιση; Με φωτογραφίες στο διαδίκτυο απλά συμπαθητικές; Και ταξιδιωτικές, ελληνικές ιστορίες ελάχιστες; Κι όμως η Φολέγανδρος αποτελεί αγαπημένο, μαγικό προορισμό για τους ξένους τουρίστες αλλά και τους καλά μυημένους και ψαγμένους Έλληνες νησιοερευνητές.

Πειραιάς – Καραβοστάσης σημειώσατε 2

Το ταξίδι ξεκινά από τον Πειραιά και το SeaJet δεν καταλαβαίνει τίποτα από μποφόρ (όχι το ίδιο και οι ξένοι τουρίστες, που δεν πρέπει με τίποτα να τους συναντήσεις στο διάδρομο) αφήνοντας μας στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, τον Καραβοστάση μετά από 4 ώρες. Ο Καραβοστάσης αποτελεί ένα γραφικό λιμάνι, το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα τα «καθαρά» νερά του Πειραιά και σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Δεξιά και αριστερά του σχηματίζονται συμπαθητικοί ορμίσκοι, που φιλοξενούν αρκετούς λουόμενους. Κι όμως κάποιοι προτιμούν τα νερά του Καραβοστάση έναντι των νερών στο Κάτεργο! (spoiler alert)

Μια Χώρα μαγική!

Όποιον κι αν ρωτήσεις για τη Φολέγανδρο, ένα πράγμα θα σου πει (θα σου πει και παραπάνω αλλά…) η Χώρα είναι μαγευτική! Η Χώρα, ένας από τους 4 οικισμούς του νησιού αποτελεί τη ψυχή της Φολεγάνδρου και θα σε παρασύρει σε άλλη εποχή. Τα σοκάκια της σε προκαλούν για περιπάτους, τα γραφικά μαγαζάκια για καφέ, μεζεδάκια αλλά και για ποτά, που ικανοποιούν τα γούστα κάθε επισκέπτη, ερωτευμένου ή αδέσμευτου, ethnic, retro, μοντέρνα, παραδοσιακά, όλα είναι εκεί, μην ζητήσεις όμως club…

Η μια πλατεία διαδέχεται την άλλη δημιουργώντας τον πιο ενδιαφέροντα και όμορφο λαβύρινθο, που περπάτησες ποτέ. Μέσα σ’ αυτό το λαβύρινθο πρόσθεσε και το Κάστρο. Η καστροπολιτεία της Φολεγάνδρου σε εισάγει μέσα από ένα μικρό πέρασμα –που ούτε που θα το καταλάβεις πως μπήκες από την κεντρική πλατεία του νησιού- στην εποχή, που οι κουρσάροι πολιορκούσαν το νησί, οι Βενετοί είχαν ενεργή παρουσία εκεί και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να οχυρωθούν. Τα χρόνια πέρασαν, η καστροπολιτεία έμεινε και μαζί της τα κατάλευκα σπιτάκια με τα τείχη, ένα χωριό μέσα στο κάστρο.

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα το έχει η Φολέγανδρος και δεν είναι αστικός μύθος!

Όταν καταφέρεις να αφήσεις πίσω σου τη μαγεία του Κάστρου και βγεις από τον λαβύρινθο της Χώρας, ένας είναι ο επόμενος στόχος σου: το ηλιοβασίλεμα στο εκκλησάκι της Παναγίας. Το διάσημο εκκλησάκι που βλέπεις σε όλες τις φωτογραφίες του νησιού, το ανεβαίνεις με άδειο στομάχι, πολύ νερό, όρεξη και καλά παπούτσια.

Τα πολλά σκαλοπάτια του-350 σε αριθμό- θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κάνεις στάσεις ώστε να απολαμβάνεις βήμα – βήμα τη θέα στη Χώρα της Φολεγάνδρου, ενώ όταν φτάσεις στην κορυφή θα δεις αμφιθεατρικά όλο το νησί κι αν θες να ανάψεις και ένα κεράκι για τους πιστούς της παρέας. Όταν το ρολόι δείξει 20.00, δεν λύνονται τα μάγια, αλλά μάλλον ξεκινούν. Αιτία το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, που θα δεις ποτέ –ναι, κοντραροχτυπιέται με εκείνο της Οίας– και σε αναγκάζει να πάθεις τενοντίτιδα από τα πολλά κλικς. Τα χρώματα, η θάλασσα, η Χώρα, όλα μαζί κάνουν τη Φολέγανδρο μαγευτική!

Ματσάτα και Καλασούνα και φύγαμε για Φολέγανδρο

Με το σούρουπο οι ρυθμοί της Χώρας δυναμώνουν και σε προ(σ)καλούν για ντόπιες γεύσεις. Για να πάρεις μια ανάσα πριν αρχίσεις τις γευσιγνωσίες, κάνε μια στάση στην πλατεία της Πούντας. Η πλατεία αυτή σχηματίζει ημικύκλιο, ένα μικρό μπαλκόνι στο γκρεμό, που σου χαρίζει στο πιάτο την καλύτερη θέα.

Κατεβαίνοντας και πάλι κάτω προς το κέντρο της Χώρας, κράτα σημειώσεις! Οι υποδομές της Φολεγάνδρου είναι αξιόλογες, οι ντόπιοι –ίσως επειδή ακόμα δεν έχουν γίνει μεγαλο-τουριστικοί επιχειρηματίες, ίσως πάλι επειδή αγαπούν τόσο το νησί τους- είναι ευγενικοί, συμπαθητικοί και πρόσχαροι να σε βοηθήσουν στο παραμικρό. Το φαγητό της Φολεγάνδρου είναι αξιόλογο σε κάθε γωνιά του, όμως ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις:

Ματσάτα: Το ντόπιο πιάτο με ζυμαρικά, που αποτελούν συνδυασμό χυλοπίτας και λαζανιού. Φρέσκο ζυμαρικό που φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή και στο προσφέρουν με κόκκινη σάλτσα ή με κοκκινιστό κοτόπουλο. Για τους μερακλήδες της παρέας προσθέτουν κουνελάκι και συνοδεύεται με το ντόπιο τυρί.

Καλασούνα: Η καλασούνα αποτελεί την τοπική πίτα, η οποία στην ουσία είναι μια κρεμμυδοτυρόπιτα. Αν παραγγείλεις και σου φέρουν ένα κομμάτι, μη βιαστείς να τους κακοχαρακτηρίσεις, δεν είναι για παραπάνω πίστεψε με.

Μπισκοτένια: Αν και αποτελεί γλυκό με ιταλική επιρροή από την εποχή των Βενετών, κλέβει τα πρωτεία από την παραδοσιακή Καρπουζένια. Στρώσεις από σοκολάτα και κρέμα μπισκότου χωρίζονται από χειροποίητα μπισκότα.

Περισσότερα για το φαγητό στη Φολέγανδρο, διάβασε ΕΔΩ

Ποια Σαντορίνη; Η Φολέγανδρος έχει τις παραλίες

Μπορεί το λογοπαίγνιο να θυμίζει διαφήμιση γνωστής μπύρας, μπορεί η Σαντορίνη να είναι από μόνη της ένα τοπίο ονειρικό, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, παραλίες σαν της Φολεγάνδρου δύσκολα θα βρεις στις Κυκλάδες (με εξαίρεση την πολυαγαπημένη μας Μήλο). Όταν έχεις βουτήξει στη Βάρδια, έχεις εξερευνήσει του βράχους στο Κάτεργο και μυηθεί στη μαγεία της παραλίας Λιβαδάκι, το να ακούς από πολλούς –Έλληνες- περαστικούς πως «ωραία η Φολέγανδρος, αλλά δεν έχεις τις παραλίες της Σαντορίνης», είναι να τραβάς όσα μαλλιά σου άφησε ο αέρας των Κυκλάδων. Κι αν κρατάς τις επιφυλάξεις σου, σου παρουσιάζω τις must παραλίες, που πρέπει να κολυμπήσεις τώρα κιόλας:

Κάτεργο

Το διάσημο Κάτεργο πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή, αν θες να λες ότι πήγες στη Φολέγανδρο. Καταγάλανα νερά μπερδεύονται με την καυτή άμμο, βράχοι σου κόβουν το δρόμο και η τριγωνική βραχονησίδα στο μέσο της θάλασσας σε προκαλεί για εξερεύνηση. Όσο πλησιάζεις το βράχο –όσο δηλαδή σου επιτρέψει το ισχυρό ρεύμα που θα σε παρασύρει προς τα πίσω και στο άνοιγμα προς το πέλαγος- θα παρατηρήσεις πως τα νερά ζεσταίνουν, ενώ μια υπόνοια θειαφιού υπάρχει στο νερό και το βράχο. Πολλές είναι οι θεωρίες που το τυλίγουν με επικρατέστερη- ποια άλλη;-  το ηφαίστειο της Σαντορίνης και της Νισύρου. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι ή παίρνοντας το δύσκολο δρόμο της κατάβασης.

iTravelling info: Πάρε μαζί σου μάσκα και δεν θα το μετανιώσεις.

Αγκάλη

Η Αγκάλη (όπως και ο ομώνυμος οικισμός) αποτελεί μία από τις ελάχιστες παραλίες, που μπορείς να φτάσεις οδικώς. Πρόκειται για την πιο τουριστική παραλία, αφού συνδυάζει τουριστικές υποδομές –βλέπε ταβερνάκια, ξενοδοχεία- έχει πλούσια, χρυσαφένια άμμο και γαλανά νερά. Όσο κολυμπάς μπορείς να δεις από μακριά τις μικρές σπηλιές που σχηματίζονται κατά μήκος της παραλίας και μπορείς να τις εξερευνήσεις από κοντά.

iTravelling info: Προσοχή στις ρακέτες!

Βάρδια

Η Βάρδια είναι η έκπληξη των παραλίων στη Φολέγανδρο. Βρίσκεται κοντά στο Καραβοστάση, κρυμμένη από τα βλέμματα των «άγρυπνων» τουριστών. Με 5’ λεπτά περπάτημα θα βρεθείς μπροστά σε μια μεγάλη παραλία με σκούρη άμμο, έντονα απόκρημνα μαύρα και κόκκινα βράχια και μαγευτικά νερά.

iTravelling info: Μην μπερδευτείς με την κεντρική παραλία, πρέπει να κάνεις τον κύκλο για να κατέβεις τα σκαλάκια. 

Αγ. Γεώργιος

Η γνωστή και ως παραλία των γυμνιστών είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι. Η παραλία του Αγ. Γεωργίου διαθέτει καταπράσινα, διάφανα νερά, χρυσαφένια άμμο και ένα μόνο εκκλησάκι με ένα μικρό λιμάνι. Το κολύμπι είναι επιβεβλημένο, αλλά προσοχή στους αχινούς που κάνουν πάρτι και τις πέτρες στα ρηχά.

iTravelling info: Γυμνιστές και αχινοί κατακτούν την παραλία. 

Λιβαδάκι

Η απόλυτη παραλία της Φολεγάνδρου μετά το Κάτεργο. Το Λιβαδάκι είναι προσβάσιμο μόνο από θάλασσα και σου χαρίζει ένα μαγευτικό τοπίο με καταπράσινα νερά, βράχους φαγωμένους από την αλμύρα και όχι μόνο, θειάφι σε μεγάλες δόσεις και αφορμή για εξερευνήσεις. Κολύμπησε στα πράσινα νερά, περπάτησε στους «αλμυρούς» βράχους, προσπέρασε τους κυρίους που επιδίδονται σε γυμνισμό και τράβηξε τις πιο ωραίες φωτογραφίες σου.

iTravelling info: Αξίζει να εξερευνήσεις τους βράχους, που έχουν δημιουργηθεί από το αλάτι και το θειάφι αλλά με πολύ προσοχή, γιατί γλιστρούν. 

Bonus info: Αν διαθέτεις χρόνο, αξίζει να κάνεις τον γύρo του νησιού, δίνοντας σου τη δυνατότητα να κολυμπήσεις στις πιο απόκρημνες παραλίες του νησιού, να δεις ψηλά τους ανεμόμυλους, την Χρυσοσπηλιά και να νιώσεις βασιλιάς του Αιγαίου, παρέα με 2-3 τουρίστες που θα μπαίνουν στη μέση απλά για να σου χαλάσουν το πλάνο. Θετική σκέψη όμως είπαμε..

Καλό επίσης είναι να γνωρίζεις πως δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, οι περισσότερες έχουν πρόσβαση μόνο από θάλασσα, οπότε καλό θα είναι να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα, γιατί εκεί δε θα βρεις τίποτα εκτός από ήλιο και θάλασσα.

Για να μην σε πουν αδιάβαστο…

Η Φολέγανδρος αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα νησιά, η οποία πρωτοκατοικήθηκε από βοσκούς της δυτικής Ελλάδας, γι’ αυτό και ονομάστηκε Πολύανδρος. Αργότερα, Μινωΐτες Κρήτες κατοίκησαν το νησί με οδηγό τους το γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, Φολέγανδρο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πηγές που αναφέρουν πως η η Φολέγανδρος οφείλει το όνομά της στους Φοίνικες. Οι Φοίνικες, ξακουστοί έμποροι στα πρώτα χρόνια της 1ης χιλιετίας π.Χ., χρησιμοποιούσαν το νησί ως αγκυροβόλιο και σταθμό στις εμπορικές τους εξορμήσεις σε όλη την Μεσόγειο και το ονόμαζαν «phelekgundari», όνομα που σημαίνει στη γλώσσα τους «πετρώδης γη».

Πρόσβαση

Η Φολέγανδρος έχει ένα ακόμα θετικό, δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Όχι, γιατί απλά έχει καλή, τακτική συγκοινωνία αλλά γιατί δεν έχει και πολλούς δρόμους. Το ΚΤΕΛ είναι άψογο και εκτελεί δρομολόγια για το λιμάνι –Καραβοστάση, τη Χώρα, την Άνω Μεριά και την Αγκάλη. Δεν διαθέτει αεροδρόμιο, γι αυτό ο Πειραιάς είναι μονόδρομος.

Μπορείς να πραγματοποιήσεις εκδρομές στα γύρω νησάκια, όπως η Σίκινος και η Μήλος, αλλά ποιος αφήνει τη Φολέγανδρο; Ακόμα το σκέφτεσαι;

Λένε πως άμα πας στη Φολέγανδρο, δεν φεύγεις από εκεί. Τελικά είχαν δίκιο!

Comments