Κάτεργο: Μια παραλία όνειρο στη Φολέγανδρο - iTravelling

Μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα που σου προσφέρει γαλήνη στις διακοπές σου.

Οι διακοπές στη Φολέγανδρο αποτελούν εγγύηση για όσους ψάχνουν παρθένο νησί με γραφικά σοκάκια, όχι πολυκοσμία και ξεχωριστές δραστηριότητες. Με δεκάδες εντυπωσιακές παραλίες στη Φολέγανδρο, το Κάτεργο καταφέρνει να κλέψει την προσοχή και το χρόνο σου. Στο Κάτεργο δε θα πας μόνο μια φορά και όχι γιατί συγκαταλέγεται στις 7 καλύτερες παραλίες στον κόσμο, αλλά γιατί θα σε μαγέψει με τη μυστικιστική του ομορφιά.

Κάτεργο: Ένα «Κλέφτικο» στη Φολέγανδρο

Το Κάτεργο πρωταγωνιστεί σε κάθε ταξιδιωτικό αφιέρωμα, τόσο για τη Φολέγανδρο, όσο γενικότερα για τις ελληνικές παραλίες. Ίσως το έχεις δει πολλές φορές σε φωτογραφίες με τον επιβλητικό του βράχο στη μέση της θάλασσας να κερδίζει τα βλέμματα. Στην ουσία το Κάτεργο αποτελεί μια μεγάλη παραλία με ψιλό βότσαλο και λευκή άμμο με πεντακάθαρα, γαλανά νερά. Η παραλία οριοθετείται από ψηλά απόκρημνα βράχια, ενώ η θερμοκρασία εκεί ανεβαίνει επικίνδυνα.

Κοιτάζοντας μπροστά σου στην παραλία θα δεις τη νησίδα Πελαγία, τον επιβλητικό βράχο, που πολλοί αποκαλούν «Κλέφτικο» της Φολεγάνδρου. Το κολύμπι μέχρι εκεί, αλλά και οι βουτιές για τους πιο νεαρούς της παρέας από τη νησίδα Πελαγία επιβάλλεται! Στο Κάτεργο δε θα σταματάς να κολυμπάς, αρχικά γιατί η ζέστη είναι ανυπόφορη (φήμες λένε πως κοντά έχει υπάρχουν θερμές πηγές, ενώ το ηφαίστειο της Σαντορίνης και της Μήλου δεν απέχει πολύ). Στη συνέχεια δε θα μπορείς να βγεις από τη θάλασσα, όταν αντικρίσεις αυτό τον υπέροχο βυθό και τα γαλανά νερά.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, παλαιότερα οι κάτοικοι πήγαιναν εκεί για να προμηθευτούν αιματίτη, που τον χρησιμοποιούσαν ως κόκκινη μπογιά για να βάφουν τα πλοία και τα σπίτια τους.  Επειδή η εργασία εκεί ήταν δύσκολη και οι συνθήκες ανθυγιεινές,  η τοποθεσία ονομάστηκε Κάτεργο.

Το παράδοξο του Κάτεργου

Όσο θα κολυμπάς στο Κάτεργο, θα δεις πως δε φτάνεις ποτέ στο στόχο σου, ο οποίος πιθανότατα είναι η νησίδα Πελαγία. Αυτό γίνεται καθώς τα ρεύματα εκεί είναι ιδιαίτερα ισχυρά και χρειάζεσαι τη διπλάσια ταχύτητα στο κολύμπι σου. Όταν πλησιάσεις τη νησίδα και κολυμπήσεις περιφερειακά της θα δεις και θα μυρίσεις τη διαφορά, καθώς το θειάφι είναι έντονο.

iTravelling info:  Φρόντισε να διαλέξεις τη σωστή μέρα να το επισκεφτείς. Είναι μια νοτιοανατολική παραλία, οπότε προτίμησέ την όταν θα έχει βόρειους ανέμους για να μην πετύχεις κύμα.

Πως θα πάω στο Κάτεργο

Όπως οι περισσότερες παραλίες στη Φολέγανδρο, έτσι και το Κάτεργο μπορείς να το προσεγγίσεις με καραβάκι, που ξεκινά από το λιμάνι Καραβοστάσης. Το εισιτήριο είναι στα 9 ευρώ με επιστροφή (πρόσεξε, μη χάσεις το εισιτήριο ισχύει και για το γυρισμό). Δρομολόγια γίνονται ανά 1-2 ώρες και η επιστροφή αντίστοιχα. Εναλλακτικά, για όσους θέλουν πιο active διακοπές, υπάρχει το μονοπάτι που ξεκινά από το χωματόδρομιο Λιβάδι – Πετούσης και θα ακολουθήσετε μια αρκετά κατηφορική διαδρομή μίας ώρας.

iTravelling info: Είναι μια παρθένα παραλία, μην περιμένεις ομπρέλες, beach bar και σκιές. Πάρε τα απαραίτητα πριν φτάσεις εκεί. Θα χρειαστείς μπόλικο νερό και αντηλιακό!

Comments