
Ένα χωριό χαμένο στο χρόνο, η Καλαμωτή βρίσκεται στην Ελλάδα και περιμένει να σε φιλοξενήσει στα λίγα αλλά γραφικά δωμάτια του.
Εάν θέλεις να ζήσεις για λίγο στη μεσαιωνική εποχή, τότε σου έχουμε τον απόλυτο προορισμό. Ένα γραφικό χωριό ξεχασμένο στο Μεσαίωνα, περιμένει για να σε σαγηνεύσει με την παλαιική ομορφιά του. Δε θα χρειαστεί να επισκεφτείς κάποια από τις πιο διάσημες μεσαιωνικές ευρωπαϊκές πόλεις, παρά να πάρεις το πλοίο για τη Χίο.
Το απόλυτο μεσαιωνικό χωριό είναι ελληνικό και περιμένει να σε μυήσει στη μαγεία του Μεσαίωνα. Ο λόγος για την Καλαμωτή, η οποία είναι χτισμένη σε ύψος 45 μέτρων σε μια εύφορη κοιλάδα, 4 χλμ μακριά από την παραλία της Κώμης και δίπλα στο ποταμό Κατράρη. Το μεσαιωνικό χωρίο Καλαμωτή είναι διάσημο για την πλούσια ιστορία του, την παράδοση που διατηρεί ακόμα στις ημέρες μας και το ονειρικό τοπίο του. Κατά το παρελθόν, έχει παίξει καθοριστικό παράγοντα στην πολιτική και πνευματική δράση των ανθρώπων αλλά και στην οικονομία με την εξέλιξη των Μαστιχοχωριών.
Το όνομα του, Καλαμωτή, δεν ξέρουμε ακριβώς από που προέρχεται. Μέχρι τώρα δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για την ονοματοδοσία του χωριού. Η μία θέλει την Καλαμωτή να έχει πάρει το όνομα της από ένα είδος κοσμήματος, που αποτελούσε συμπλήρωμα της χιώτικης γυναικείας ενδυμασίας. Η δεύτερη εκδοχή – και η επικρατέστερη- ισχυρίζεται πως η Καλαμωτή οφείλει το όνομα του στις «καλαμωτές» (λέξη βυζαντινή, από το ρήμα καλαμόω-ώ), δηλαδή στα καλαμένια πλέγματα, που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια των μεταξοσκωλήκων.
iTravelling info
Κατά την περιήγηση σου στη Καλαμωτή θα έχεις την ευκαιρία να δεις παλιές, μεσαιωνικές κατοικίες, που έχουν διατηρηθεί εξωτερικά αλλά και να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο μέσω του εσωτερικού τους με τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα των οικογενειών. Τα σοκάκια προκαλούν για βόλτες και οι 500 φιλόξενοι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να σου δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.
Για τη διαμονή σου δε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να βρεις κάποιο κατάλυμα στην περιοχή. Υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια στην πλατφόρμα Airbnb, αλλά και τοπικοί ξενώνες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όσον αφορά το φαγητό, το μεσαιωνικό χωρίο διαθέτει μόνο ένα ταβερνάκι, την Ταβέρνα της Δέσποινας, ωστόσο στα 20 χλμ. περίπου μπορείτε να επισκεφθείτε το Μελτεμάκι.