Εύα Παρακεντάκη: Ταξιδεύουμε στην Κρήτη με την Mama Mia

Ταξιδεύουμε με την Εύα Παρακεντάκη στην Κρήτη και μας εισάγει στην κρητική κουζίνα αλλά και τις ομορφιές του νησιού. 

 

 

Ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις την κουζουλάδα σου, αυτό προτείνει η food blogger, Εύα Παρακεντάκη και έχει δίκιο. Η Εύα Παρακεντάκη άφησε μια για πάντα πίσω της την καριέρα στην Αθήνα και πήρε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει στην πατρίδα της, την Κρήτη και να κάνει μια νέα αρχή. Τώρα πλέον είναι ευτυχισμένη και πλήρης, ενώ μοιράζει το χρόνο της στην γλυκιά οικογένεια της, αλλά και τα άλλα δύο «παιδιά» της, την εκπομπή «Mama Mia», η οποία προβάλλεται καθημερινά στις 18.30 στην Νέα Τηλεόραση Κρήτη (στο Cosmote TV θέση 672) και στο food blog της «Evaintasteland.com».

Το iTravelling.gr μίλησε με την Εύα Παρακεντάκη και ταξίδεψε σε γεύσεις και αρώματα μέχρι τη λεβεντογέννα Κρήτη.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να αφήσεις τη ζωή στην Αθήνα και την καριέρα για να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή;

Ήταν η πιο εύκολη απόφαση, που έχω πάρει στη ζωή μου και απ’ότι αποδείχτηκε και η πιο καλή!

 

 

Τι είναι για εσένα η μαγειρική;

Η μαγειρική είναι πολλά. Είναι συναίσθημα, είναι ανάγκη. Είναι ο τρόπος, που λέω σε αγαπώ άλλα και ο τρόπος, που εκφράζομαι. Ένα μικρό σύμπαν θα έλεγα παράλληλο με τον πραγματικό κόσμο. Είναι το παραμύθι μου και ο μαγικός μου καθρέφτης.

Η Κρήτη ήταν μονόδρομος λόγω οικογενειακής προέλευσης ή συντέλεσαν άλλοι λόγοι;

Η Κρήτη ήταν μονόδρομος, γιατί απλά ζούσε μέσα μου και το ότι εγώ βρισκόμουν στην Αθήνα ήταν κάτι αφύσικο. Οπότε ακολούθησα τη φύση μου.

Μίλησε μας λίγο για το Eva in Tasteland και Mama mia.

Το Eva in Tasteland είναι ο τρόπος, που αντιλαμβάνομαι τη γεύση «Η Εύα στη χώρα των γεύσεων», ενώ η Mama Mia είμαι εγώ. Ξέρεις όταν μαγειρεύω σκέφτομαι, με την persona Mama Mia μου δίνεται η ευκαιρία να σκέφτομαι δυνατά και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τους τηλεθεατές.

Ποιες διαφορές βρίσκεις στη ζωή Αθήνας και Κρήτης;

Είναι όμορφα όπου νιώθεις εσύ πληρότητα και εμένα η Κρήτη μου προκαλεί πληρότητα. Ενώ κάποιος θα έλεγε ότι του λείπει το θέατρο ή τόσα άλλα που προσφέρει η ξελογιάστρα Αθήνα μας, εμένα όχι, δεν μου λείπει κάτι. Η θάλασσα, η φύση, οι γεύσεις και οι άνθρωποι αυτού του περίεργου τόπου κουμπώνουν απόλυτα με εμένα! Η Κρήτη δεν συγκρίνεται εύκολα μέσα μου με κανέναν άλλο τόπο. Οπότε αν θέλεις μπορούμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση με κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας π.χ Αθήνα-Θεσσαλονίκη χαχαχαχαχα!!

 

 

Γιατί πιστεύεις ξεχωρίζει η ελληνική κουζίνα παγκοσμίως;

Το διαμάντι, αν το βάλεις ανάμεσα σε οτιδήποτε, θα φανεί! Οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει παγκοσμίως. Είναι δεδομένο, έτσι έπρεπε να συμβαίνει πάντα! Απλά τώρα με την επιμονή και την υπομονή των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και την επιμόρφωση, νομίζω ήρθε η ώρα που θα  γίνει πραγματικότητα το hashtag μου #HellasIsTheNewCool.

Όσον αφορά την κρητική κουζίνα, ποια πιστεύεις ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της;

Η κρητική κουζίνα είναι η μάνα μου. Τα βοτάνια είναι το άρωμα της. Τα χορταρικά, οι καρποί –και τι δεν ευδοκιμεί σε αυτόν τον άγιο τόπο- τα κρεατικά, τα μέλια, τα τυροκομικά και τα αρτοποιήματα είναι τα στολίδια της. Και το ελαιόλαδο η βάση της. Η κρητική κουζίνα για μένα είναι η μητέρα της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πόσο έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τις γαστρονομικές παραδόσεις στη σύγχρονη εποχή;

Στην περιφέρεια έχουν κρατήσει γερά την παράδοση οι νεότεροι, στις μεγάλες πόλεις λιγότερο, αλλά είπαμε η Ελλάδα διατροφικά «είναι της μόδας», οπότε ολοένα και θεριεύει το κίνημα υπέρ της ελληνικής-ποιοτικής-διατροφής.

 

 

Ποια υλικά χαρακτηρίζουν την κρητική κουζίνα;

Τα βότανα, το ελαιόλαδο, τα χορταρικά, το μέλι, τα δημητριακά και τα τυροκομικά.

Μπορείς να μας συνδυάσεις 4 υλικά με 4 μέρη της Κρήτης;

Λασίθι :Δίκταμο ή έρωντας από το όρος Δίκτη, που γεννήθηκε ο Δίας. Βοτάνι με ευεργετικές δράσεις.

Ηράκλειο : Κρασί! Γιατί έχει τα περισσότερα οινοποιεία στην Κρήτη. Και οι οινοποιοί έχουν ανεβάσει το Κρητικό κρασί σε πολύ υψηλά επίπεδα στην παγκόσμια αγορά.

Ρέθυμνο: Τυρί! Να με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι νομοί μα σαν τα τυριά του Ρεθύμνου, δεν έχει άλλα.

Χανιά : Στακοβούτυρο! Το πιο νόστιμο βούτυρο στον πλανήτη το φτιάχνουν στα Χανιά!

Ποιο κρητικό φαγητό ξεχωρίζεις και γιατί; Και ποιο απεχθάνεσαι;

Κατσικάκι με αγκινάρες αυγολέμονο. Γιατί απλά είναι το αγαπημένο μου. Και βέβαια δεν υπάρχει φαγητό που με απωθεί. Μόνο ο πατσάς,αλλά δεν είναι κρητικό και αυτόν στην ανάγκη θα τον έτρωγα. Χαχαχαχα

 

 

Μπορείς να μας προτείνεις 4 εστιατόρια της Κρήτης για να απολαύσουμε 4 ιδιαίτερα πιάτα;

Στην έξοδο του φαραγγιού του Χα στο Λασίθι βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Μοναστηράκι που αξίζει να δεις. Εκεί θα φάτε πολύ νόστιμα,παραδοσιακά.

Στο Ηράκλειο στις Αρχάνες είναι μία ταβέρνα που με κάνει και ξεκινάω από το Ρέθυμνο, όποτε την θυμηθώ. Λύκαστος στην πλατεία του χωριού, ενός χωριού από τα ομορφότερα της Κρήτης. Τιμούν την κρητική κουζίνα στο Λύκαστο. Να πας, θα ξεχαστείς να φύγεις!

Στο Ρέθυμνο να πάτε στις Πηγές Αργυρούπολης. Πλατάνια, τρεχούμενα νερά και λιμνούλες, μικροί καταρράκτες και η μυρωδιά του αντικριστού από τις ταβέρνες γύρω-γύρω να σας σπάει τα ρουθούνια.

Στα Χανιά για τους λάτρεις του κρέατος υπάρχει το χωριό Θέρισο. Ασύλληπτες νοστιμιές και μοναδική κρεατοφαγία!

Θα σκεφτόσουν να ανοίξεις κάποια στιγμή το δικό σου εστιατόριο; Αν ναι, σε ποιο μέρος;

Ναι! Μου αρέσει η ιδέα. Στην Κρήτη θα το άνοιγα.

Τι κάνει ένα φαγητό νόστιμο;

Η αναζήτηση της νοστιμιάς σε κάθε κίνηση την ώρα, που μαγειρεύεις. Να προσθέτεις το υλικό και να μη το κάνεις μηχανικά, αλλά για να νοστιμέψει το φαγητό.Η αντικατάσταση του νερού με ζωμούς επίσης είναι μία έξτρα νοστιμιά! Και βέβαια το πιο κλισέ συστατικό αλλά και το πιο ουσιαστικό «Η αγάπη γι’αυτό που κάνεις και γι’αυτούς που μαγειρεύεις».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Οι στόχοι είναι πολλοί σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο και καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Προσθέτονται και άλλοι και μου αρέσει να τους λέω όνειρα.

 

 

Ταξίδι στην Κρήτη: Ποιες νομίζεις πως πρέπει να είναι οι must στάσεις;

Καλοκαιράκι έρχεται και σκέφτομαι να σας δροσίσω στα σμαραγδένια μας νερά.

Το νησί Χρυσή, το Βάι, Κολοκύθα στην  Ελούντα,οι αμμόλοφοι του Αγίου Πάυλου ,το Κεδρόδασος, Γραμβούσα, Μπάλος, Σούγια, Ελαφονήσι, Βούλισμα, Πλακιάς, Σούδα Ρεθύμνου, Φαλάσαρνα, Σφακιά, Τρυπητή, Γαύδος και πόσες ακόμη παραλίες ξεχνώ και αδικώ. Η Κρήτη είναι ένας τόπος που ακόμη ανακαλύπτουμε.

Όσον αφορά την ενδοχώρα, τα χωριά με τα πλατάνια και τους καφενέδες; Εκεί είναι η ψυχή της Κρήτης! Ανεβείτε στα βουνά περιηγηθείτε στα χωριά μας και γνωρίστε την πραγματική Κρήτη!

Πάρε μια γεύση παρακάτω από κρητική κουζίνα με tips της Εύας Παρακεντάκη:

 

Comments

*Η αναδημοσίευση των άρθρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρουν πηγή με ενεργό σύνδεσμο στη σελίδα μας.