
Οι 5 κανόνες του καφέ στην Ιταλία για να παραγγείλεις σα ντόπιος!
Ονειρεύεσαι ταξιδάκι στην Ιταλία; Πριν αρχίσεις τα arrivederci και κλείσεις βαλίτσες για Ιταλία, μάθε τα βασικά για τη βασίλισσα του εσπρέσο και της πίτσας. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, που οφείλεις να ακολουθήσεις, εάν θέλεις να πιεις σαν σωστός «Ιταλιάνος» τον καφέ σου. Το iTravelling.gr σου παρουσιάζει τους 5 κανόνες του καφέ στην Ιταλία για να παραγγείλεις καφέ σα ντόπιος!
Όλοι οι κανόνες για να παραγγείλεις σωστά καφέ στην Ιταλία:
Κανόνας νο1: Καφές στην Ιταλία είναι ο εσπρέσο
Ξέχνα τους πολύπλοκους καφέδες, υπάρχουν στο μενού αλλά θεωρούνται απλά ροφήματα. Ο καφές στην Ιταλία είναι αυστηρά ο espresso και σερβίρεται σε χαριτωμένα φλιτζανάκια. Εάν παραγγείλεις freddo cappuccino ή freddo espresso, το πιο πιθανό είναι να σου σερβίρουν έναν έτοιμο καφέ που έχει κρυώσει στο ψυγείο ή φλιτζάνι espresso με παγάκια (τόση αποτυχία, όσο ο παγωμένος ελληνικός…).
Κανόνας νο2: Ο καφές πίνεται μέσα σε 25 δευτερόλεπτα
Κι όμως, μην κοιτάς που στην Ελλάδα πιάνουμε ένα τραπέζι και πίνουμε καφέ για 3 ώρες, στην Ιταλία υπάρχει η πιθανότητα να σε σηκώσουν για να κάτσει ο επόμενος… Συνήθως οι Ιταλοί πίνουν στα όρθια (al banco) τον καφέ τους. Ο μέσος όρος να πιεις τον καφέ σου είναι το ένα λεπτό, αν και οι γνώστες υποστηρίζουν πως ο espresso είναι σαν σφηνάκι καφέ, το πίνεις σε 25 δευτερόλεπτα για να μη χάσει το άρωμα και τη γεύση του.
Κανόνας νο3: Πιες caffe shakerato για να εντυπωσιάσεις
Εάν θέλεις να το παίξεις γνώστης στην παρέα σου, τότε παρήγγειλε με ύφος Ιταλού εραστή ένα caffe shakerato. Όπως μαρτυρά και το όνομα του, πρόκειται για έναν καφέ χτυπημένο με λίγη ζάχαρη σε σέικερ. Σερβίρεται σε μορφή κρέμας σε ποτήρι μαρτίνι ή σαμπάνιας.
Κανόνας νο4: Γάλα μόνο το πρωί
Εάν λατρεύεις να βάζεις γάλα στον καφέ σου ή να επιλέγεις cappuccino, να ξέρεις πως οι Ιταλοί το διαλέγουν μόνο το πρωί. Οι καφέδες με γάλα συνοδεύονται συνήθως από κρουασάν ή μπισκότα και δεν καταναλώνονται ποτέ μετά από κάποιο γεύμα. Μετά τις 11 το πρωί, εάν παραγγείλεις cappuccino, θα σε κοιτάξουν περίεργα και τώρα θα ξέρεις το λόγο…
Κανόνας νο5: Μάθε την ορολογία του καφέ
Κράτα σημειώσεις για να είσαι γνώστης του καλού, ιταλικού καφέ.
Caffe: ο μονός εσπρέσο
Caffe doppio: ο διπλός εσπρέσο
Caffe ristretto: ο δυνατός εσπρέσο (με λιγότερο νερό)
Caffe lungo: ο δυνατός εσπρέσο (με περισσότερο νερό)
Cappucino: ο εσπρέσο με χτυπημένο γάλα
Caffe con panna: ο εσπρέσο με χτυπημένη κρέμα γάλακτος από πάνω
Caffe latte: το ζεστό γάλα με καφέ
Caffe macchiato: ο εσπρέσο με ελάχιστο χτυπημένο γάλα από πάνω
Caffe corretto: ο καφές που περιέχει κάποιο ποτό