
Όταν το γαλάζιο της θάλασσας παντρεύεται με το κίτρινο θειάφι, το αποτέλεσμα είναι απλά μοναδικό! Ανακαλύπτουμε 4 παραλίες με θειάφι στην Ελλάδα.
Βλέπεις φωτογραφίες και αφιερώματα για παραλίες και επιθύμησες καλοκαίρι; Υπάρχει λύση για να κάνεις τις πρώτες σου βουτιές από τώρα… Η Ελλάδα αποτελεί προορισμό – στόχο ζωής για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο. Εκτός από τα αρχαιολογικά μνημεία και την ιστορία, που την συνοδεύουν, οι Έλληνες είναι περήφανοι και για τις παραλίες τους. Εκατοντάδες παραλίες σε όλους τους τόνους του πράσινου και του γαλάζιου, παραλίες με θειάφι, διάφορα είδη ακτών, εξαιρετική μορφολογία, είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να συναντήσει κανείς.
Οι λάτρες των επιστημών εδώ και χρόνια λατρεύουν τις «ξεχωριστές» παραλίες, εκείνες που κρύβουν χημικά μυστικά. Κυριότερο κριτήριο των επιστημόνων είναι η παραλία να είναι πλούσια σε θειάφι. Τα τελευταία χρόνια πολλοί τολμούν να κολυμπήσουν στα «κίτρινα» νερά και να υμνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, κάνοντας τα no1 travel trend. Είτε έχεις αποφασίσει να κάνεις ένα wellness trip στις παραλίες με θειάφι, είτε είσαι ακόμα επιφυλακτικός, μία ματιά παρακάτω θα σε πείσει….
Το iTravelling βρήκε τις 4 καλύτερες παραλίες με θειάφι της Ελλάδας:
Παλιά Καμένη: Σαντορίνη
Βορειανατολικά του νησιού της Παλιάς Καμένης, η ομώνυμη παραλία κερδίζει τα βλέμματα. Αν και η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι από τον Αθηνιό ή τα Φηρά, εκατοντάδες επισκέπτες τρέχουν έστω και για μια βουτιά. Όλο το νησάκι είναι αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου, πράγμα που διακρίνεται από τα μαύρα πετρώματα, την σταχτί αμμουδιά και τα κιτρινοπράσινα νερά. Οι θερμές πηγές δε λείπουν, θυμίζοντας σε όλους πως το ηφαίστειο μας χαιρετά! Μία επίσκεψη στον κρατήρα της Νέας Καμένης είναι επιβεβλημένη.
Θειωρυχεία: Μήλος
Στα Θειωρυχεία της Μήλου θα αντικρίσεις ένα κομμάτι της σύγχρονης μεταλλευτικής ιστορίας. Η παρουσία εγκαταστάσεων ορυχείου μαρτυρούν την έντονη εξόρυξη μεταλλευμάτων και μεταφοράς θείου. Το θειάφι και η σκουριά από τα παλιά εργαλεία έχουν ντύσει την παραλία με γήινα χρώματα σε όλη την επιφάνειά της, δίνοντας μία κίτρινο-καφέ και κόκκινη απόχρωση. Μπορεί το θειωρυχείο στη Μήλο να ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του ΄60, αυτό δε σημαίνει πως η παραλία ερημώθηκε. Λειτουργεί σαν εξωτερικό μουσείο και προσελκύει δεκάδες κολυμβητές.
Παραλία Ξύγκια: Ζάκυνθος
Βορειοανατολικά της πόλης της Ζακύνθου σε περιμένει η παραλία Ξύγκια, η μοναδική παραλία στο νησί με ιαματικά νερά. Οι κρυμμένες πηγές στα υδάτινα σπήλαια εκκρίνουν θειάφι. Αποτελεί μια γραφική παραλία με χρυσή άμμο και καταγάλανα, βαθιά νερά. Η παρουσία του θειαφιού είναι εύκολα παρατηρήσιμη λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς του.
Κάτεργο: Φολέγανδρος
Ίσως η ωραιότερη παραλία του νησιού, το Κάτεργο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του σε μια ερημική περιοχή απέναντι από τη νησίδα Πελαγία. Το Κάτεργο πήρε το όνομα του από την εξαιρετικά δύσκολη εργασία των ντόπιων για να προμηθευτούν τον αιματίτη, ένα μετάλλευμα που χρησιμοποιούσαν τότε ως κόκκινη μπογιά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι έντονες φυσαλίδες στον υδάτινο χώρο και το κίτρινο χρώμα στα βράχια πρόδωσαν την ύπαρξη θειαφιού. Η παραλία σήμερα αποτελεί την κορυφαία εκδρομή όλων των τουριστών του νησιού λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του. Ψηλά, γυμνά βράχια, παραλία με άσπρο ψιλό χαλίκι και βότσαλο, καταγάλανα νερά, ενδιαφέρον βυθό και… ένας θειούχος βράχος στη μέση της θάλασσας στη Φολέγανδρο.