
Το iTravelling ανέβηκε στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. Από την ανάβαση στη Νέα Καμένη και τις καυτές βουτιές στα πράσινα νερά της Παλαιάς Καμένης, τώρα στην οθόνη σου.
Η Σαντορίνη αποτελεί ταξίδι ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ένας τόπος μαγικός, που όσο κι αν νομίζεις πως τον ξέρεις πάντα καταφέρνει να σε εκπλήσσει με την μυστηριακή ομορφιά του. Γραφικά, πλακόστρωτα σοκάκια, μαγευτική θέα και πλήρως οργανωμένες τουριστικές υποδομές έρχονται να συνθέσουν το τοπίο της Σαντορίνης. Παρόλα αυτά η σφραγίδα της, η ζωή και ο θάνατος της, δεν είναι άλλη από το ηφαίστειο, όπου κι αν σταθείς το βλέπεις, σε προ(σ)καλεί να το γνωρίσεις.
Πρώτη ημέρα της άνοιξης και εμείς δεν χάσαμε ευκαιρία και δεχτήκαμε την πρό(σ)κληση! Πήραμε το πρώτο πλοίο και ξεκινήσαμε να πατήσουμε στη καμμένη γη. Πάμε να γνωρίσουμε το ηφαίστειο της Σαντορίνης από κοντά. Μια εκδρομή ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου!
Με το πρώτο πλοίο για το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Είμαστε στο παλιό λιμάνι των Φηρών. Μετά από μια άκρως ενδιαφέρουσα κάθοδο 600 σκαλοπατιών από το κέντρο των Φηρών στο λιμάνι, πλέον βλέπουμε μπροστά μας τα ιστιοπλοϊκά, που θα μας μεταφέρουν στην Νέα Καμένη. Η διάθεση για εξερεύνηση είναι ανεβασμένη. Αν και ο καιρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κακός για ανοιξιάτικη ημέρα, αποτελεί τον ιδανικό για την ανάβαση μας στο ηφαίστειο, που θα μετριάσει την καυτή θερμοκρασία του.
iTravelling info: Για την εκδρομή σου προς το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καλό θα είναι να φορέσεις ελαφριά ρούχα, αθλητικά παπούτσια και να έχεις μαζί σας νερό. Η φωτογραφική μηχανή είναι απαραίτητη! Εάν δεν αντέχεις και μόνο στην ιδέα των 600 σκαλοπατιών, μπορείς να τα κατέβεις με τον παραδοσιακό τρόπο (βλέπε γαϊδουράκι) ή να ζήσεις στη σύγχρονη εποχή και να επιβιβαστείς στο τελεφερίκ.
Το ιστιοπλοϊκό ξεκινά και τα φωτογραφικά κλικς παίρνουν φωτιά. Αφήνουμε πίσω μας για λίγο τη Σαντορίνη και ο νους ταξιδεύει νοερά πίσω στο χρόνο. Πως δημιουργήθηκε το νησί και πως κατάφερε να πάρει τη σημερινή του μορφή; Όλα αυτά θα μας αποκαλυφθούν σε λίγο, προς το παρόν θαυμάζουμε τη μακρινή θέα της Οίας και το Αμμούδι, που βουτά κυριολεκτικά στη θάλασσα και στοχεύουμε προς τη Νέα Καμένη. Επιβλητική ομορφιά, που σε κάνει να εκστασιάζεσαι από το πρώτο βλέμμα. Το ιστιοπλοϊκό φτάνει στις ακτές της Νέας Καμένης και ήδη η ατμόσφαιρα μυρίζει…. θειάφι! Η μαύρη στάχτη κυριαρχεί στο τοπίο με αποχρώσεις του κόκκινου και κίτρινου να λαμβάνουν χώρο στο καμβά. Η θερμοκρασία αισθητά ανεβασμένη δεν μας σταματά να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση.
Περιήγηση στους κρατήρες της Σαντορίνης
Η ξεναγός δίνει το σήμα και η άνοδος ξεκινά σταδιακά με δεκάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο να ακολουθούν. Ήρθε η ώρα το ηφαίστειο της Σαντορίνης να μας αποκαλύψει τα μυστικά του. Η διαδρομή ξεκινά με δυσκολίες, αλλά δεν πτοούμαστε. Βράχοι ξεπροβάλλουν δεξιά και αριστερά σε ακαθόριστα σχήματα με έντονα πορφυρά αλλά και μαύρα χρώματα, ενώ ο δρόμος θα χαρακτηριζόταν δύσβατος. Ακόμα όμως τα δύσκολα δεν έχουν έρθει… Η πρώτη στάση γίνεται και η ξεναγός μας παρουσιάζει τον παλαιότερο -νεκρό πια- κρατήρα. Όπως όλα αποδεικνύουν γύρω μας, η λάβα κάνει το έδαφος έφορο και με μια ματιά θα δεις ένα ηφαίστειο ανθισμένο!
Με το βλέμμα καρφωμένο στους κρατήρες και στοχεύοντας την κορυφή ξεκινάμε για τη δεύτερη στάση, πάμε να συναντήσουμε τον δεύτερο ανενεργό κρατήρα. Η ξεναγός μας προειδοποιεί πως θα βαδίσουμε το πιο δύσκολο μονοπάτι του ηφαιστείου για 10 λεπτά. Υπολόγισε πως είναι λίγο πιο δύσκολο από ό,τι νομίζεις… Δε γυρίζεις πια πίσω να δεις την Οία σε έχει κερδίσει το ηφαιστειακό τοπίο.
Διασχίζουμε μονοπάτια, σκαρφαλώνουμε βράχους και περπατάμε ανάμεσα σε στάχτη και χώμα, το ηφαίστειο μας προκαλεί για ερωτήσεις. Πως η Στρογγυλή μεταμορφώθηκε σε «ημισέληνο»; Πως η Νέα Καμμένη ενώθηκε και μεγάλωσε; Γιατί ψηλώνει ολοένα και περισσότερο το ηφαίστειο; Ο δεύτερος κρατήρας είναι μπροστά σου και είναι σαφώς βαθύτερος και μεγαλύτερος από τον πρώτο. Κόκκινα χρώματα κερδίζουν το τοπίο και μαύροι βράχοι με μωβ λεπτομέρειες το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Όλοι είναι εκστασιασμένοι, φωτογραφίες δεν σταματούν να βγαίνουν όμως…. το μυαλό είναι καρφωμένο στον ενεργό κρατήρα. Πάμε να τον δούμε!
Το μονοπάτι για τον τρίτο και ενεργό κρατήρα είναι ανηφορικό αλλά αισθητά πιο εύκολο. Ανεβαίνοντας τη κορυφή της Νέας Καμένης συναντάμε τον κρατήρα του Αγίου Γεωργίου. Δε χρειάζεται να ακούσεις την ξεναγό για να το καταλάβεις: η θερμοκρασία ανέβηκε επικίνδυνα, το θειάφι μυρίζει καθ΄όλη τη διαδρομή, ενώ καπνοί και προστατευτικά σχοινιά σε προειδοποιούν για την αποφυγή της τετ α τετ επαφής με τον κρατήρα. Ο μόνος ενεργός κρατήρας της Νέας Καμένης πήρε το όνομα του από τον τότε βασιλιά της Ελλάδας, Γεώργιο Α’. Η έκρηξη έγινε από τις 3 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1870 μ.Χ. Όπως θα παρατηρήσει κανείς, εάν βρεθεί στο σημείο αυτό, οι βράχοι στα μονοπάτια της περιοχής βγάζουν καπνούς, γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι προσεχτικός, καθώς η θερμοκρασία ξεκινά από 80ο C.
Με θέα την Παλαιά Καμμένη
Η διαδρομή μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η κορυφή είναι λίγα μέτρα πιο πάνω. Διανύουμε ένα μονοπάτι ανάμεσα στον ενεργό κρατήρα. Μια λεπτή λωρίδα δρόμου από στάχτη μας οδηγεί στην κορυφή, χαράζοντας έναν κύκλο γύρω από τον θάνατο. Θα βρεθούμε στη δυτική του πλευρά για να δούμε την αρχή του κακού, την Παλαιά Καμένη, σε λίγο θα είμαστε εκεί… Αποχαιρετούμε με δυσκολία το ενεργό ηφαίστειο και σύντομα θα βρεθούμε στο νησί του Σώστη του ηφαιστειάνθρωπου…
Η κάθοδος μας κάνει να αναρωτιόμαστε πότε θα «ξαναμιλήσει» το ηφαίστειο. Παντού υπάρχουν μηχανήματα παρακολούθησης της δραστηριότητάς του, όμως κανένας δεν ξέρει πότε το ηφαίστειο θα δείξει πως είναι εδώ! Προς το παρόν φωτογραφίζουμε για ακόμα μια φορά την απόκοσμη ομορφιά της Νέας Καμένης και την κρατάμε για πάντα στη μνήμη μας…
Επιβιβαζόμαστε στο ιστιοπλοϊκό και πλέουμε προς την Παλαιά Καμένη…