Όλα όσα θα ζήσεις αν επιλέξεις να κάνεις Πάσχα στη Μάνη - itravelling.gr

Πάσχα στη Μάνη: Η μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά. 

Το Πάσχα στη Μάνη είναι από τις μοναδικές εμπειρίες που κάθε ταξιδιώτης οφείλει να ζήσει. Οι παραδόσεις παράδοση, τα έθιμα και το πνεύμα κατάνυξης βρίσκονται διάχυτα, σε κάθε γωνιά της. Η Μάνη άλλωστε με τη δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και ιστορικές εκκλησίες συνθέτει το ιδανικό σκηνικό για να βιώσεις τις παραδόσεις των ημερών, όπως πραγματικά είναι. Πέρα από το τελετουργικό των ημερών, οι επιλογές για εξορμήσεις, ανάμεσα στον Ταΰγετο και στη θάλασσα είναι ατελείωτες.

Όλα όσα θα ζήσεις αν επιλέξεις να κάνεις Πάσχα στη Μάνη - itravelling.gr

Τα πασχαλινά έθιμα της Μάνης

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Μάνης είναι το ζύμωμα. Από την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνουν λαμπριάτικες κουλούρες με επτάζυμο ζυμάρι για κάθε ένα άτομο του σπιτιού, τους συγγενείς και τους φίλους, ακόμη και για εκείνους που έχουν ξενιτευτεί.

Ένα ακόμα έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης έχει να κάνει με τα κόκκινα αυγά. Εκείνη τη μέρα παραχώνουν στο χώμα ένα αυγό και το βγάζουν την Κυριακή του Πάσχα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, παρακολουθήστε την περιφορά του Επιταφίου στην Αρεόπολη, το νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι, σε ένα κατανυκτικό κλίμα.

Το βράδυ της Ανάστασης, παρακολουθήστε το μαγευτικό θέαμα των βεγγαλικών στον ουρανό της Μάνης. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Λεωνιδίου, στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη», αφήνουν ελεύθερα χιλιάδες χρωματιστά αερόστατα, τα οποία γεμίζουν τον ουρανό με φωτεινές κουκίδες, δημιουργώντας ένα κατανυκτικό θέαμα!

Όλα όσα θα ζήσεις αν επιλέξεις να κάνεις Πάσχα στη Μάνη - itravelling.gr

Την Κυριακή του Πάσχα, στις δύο το μεσημέρι χτυπούν οι καμπάνες για τη Δεύτερη Ανάσταση, ενώ μετά τη Λειτουργία σειρά έχει το κάψιμο του Ιούδα.

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα τηρείται το ξεχωριστό μανιάτικο έθιμο, η Λιτανεία. Το πρωί ξεκινούν οι ιερείς από τις εκκλησίες και τους ακολουθούν οι πιστοί των ενοριών κρατώντας εικόνες και σταυρούς. Όλοι μαζί κάνουν το γύρο του χωριού και ψέλνουν αναστάσιμα τροπάρια και παρακλήσεις. Σε πολλά χωριά η πομπή πηγαίνει στο νεκροταφείο, όπου εκεί περιμένουν οι συγγενείς των νεκρών.

Πάνω στα ανθοστολισμένα μνήματα είναι τοποθετημένα το θυμιατήρι με το θυμίαμα, πασχαλιάτικα κουλούρια και αυγά, ενώ στους τάφους των νεκρών που «έφυγαν» λίγο πριν το Πάσχα, υπάρχουν κουλούρια σε μέγεθος μεγάλου χωριάτικου ψωμιού, τα λεγόμενα «δοξάρια».

Σε αυτό το σκηνικό απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης και βαθιάς κατάνυξης, προβάλλει μέσα από τα γαλανά νερά του κόλπου του Οιτύλου το Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa.

Όλα όσα θα ζήσεις αν επιλέξεις να κάνεις Πάσχα στη Μάνη - itravelling.gr

Η τοποθεσία του ξενοδοχείου σας επιτρέπει να επισκεφτείτε τα γύρω χωριά της περιοχής, σε ένα road trip που πραγματικά θα σας γεμίσει με εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Σε συνεννόηση με το ξενοδοχείο, θα αποφασίσετε σε ποιο από τα υπέροχα χωριά (Λιμένι, Οίτυλο κ.λπ.) θα παρακολουθήσετε την Ανάσταση, αφού ο παπάς της περιοχής κάνει την αναστάσιμη λειτουργία πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο.

Ρομαντικό διήμερο στη Μάνη για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου - itravelling.gr

Από την καρδιά της Μάνης, μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στα καλντερίμια της Αερόπολης, τον ιστορικό, διατηρητέο οικισμό που κρατά το παραδοσιακό «χρώμα» του τόπου,  να επισκεφτείτε τον ναό των Ταξιαρχών, την πλατεία της Επανάστασης  και να κατηφορίσετε μετά προς τα νότια, το σπήλαιο της Βλυχάδας (Διρού) για μια αλλιώτικη βαρκάδα στα έγκατα της γης. Από το σπήλαιο του Διρού μέχρι τον Γερολιμένα η διαδρομή θα σας ανταμείψει με όλα τα χαρακτηριστικά της Μέσας Μάνης.

Σπήλαιο Διρού: Ένα εντυπωσιακό σπήλαιο δίπλα στο κύμα στη Μάνη - itravelling.gr

iTravelling info:

Από την Αρεόπολη και το Οίτυλο, μπορείτε εύκολα να φτάσετε (μετά από μια πεζοπορική διαδρομή) στο Ακρωτήρι Ταίναρο, το νοτιοδυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, με το χαρακτηριστικό μεγάλο φάρο. Περίπου στο σημείο έναρξης του μονοπατιού, βρίσκεται και η λεγόμενη Σπηλιά του Άδη, απ’ όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, κατέβαινες για τον κάτω κόσμο.

Όλα όσα θα ζήσεις αν επιλέξεις να κάνεις Πάσχα στη Μάνη - itravelling.gr

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Γερολιμένα, με το γραφικό, φυσικό λιμάνι, της Βάθειας, με τους πέτρινους πύργους με θέα τη θάλασσα και του Πόρτο Κάγιο (Port aux cailles), ενός γραφικού οικισμού που πήρε το όνομα του από τα αποδημητικά ορτύκια που ξεκουράζονταν εκεί στο μεγάλο τους ταξίδι για τα θερμά κλίματα.

Όλα όσα θα ζήσεις αν επιλέξεις να κάνεις Πάσχα στη Μάνη - itravelling.gr

Πως θα φτάσεις:

Οδικώς μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Τριπόλεως, και στο ύψος της Τριπόλεως θα στρίψετε για Σπάρτη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Για κρατήσεις, πάτησε ΕΔΩ

Οίτυλο Μάνης, Πελοπόννησος, Ελλάδα
Tηλ: +30 27330 54050 | +30 27330 52915 | +30 6944660913
Fax: +30 27330 54060 | Mail: hotel@petrakaifos.gr

Comments