Ο Don Letts στα SNFCC Sessions του ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

Τα SNFCC Sessions, η σειρά μουσικών συναντήσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει τον Don Letts.

Ο Don Letts στα SNFCC Sessions του ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

 

Το Σάββατο 13 Απριλίου, στο πλαίσιο της σειράς μουσικών συναντήσεων SNFCC Sessions, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει ένα μύθο, τον κινηματογραφιστή, DJ και μουσικό Don Letts.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 20.00 με μια ανοιχτή συζήτηση στον Πύργο Βιβλίων που θα συντονίσει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Λιλής και στις 21.30 θα ακολουθήσει το DJ set στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Ο Don Letts στα SNFCC Sessions του ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

Καλλιτέχνης πολυδιάστατος, με σταδιοδρομία που ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και, μέσα από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, φτάνει ως τις μέρες μας, ο Don Letts είναι ο DJ που σύστησε τη reggae σε ολόκληρη τη γενιά του punk. Ως DJ στο πρώτο punk club, το Roxy, το 1977, ο Don υιοθέτησε τη D.I.Y. νοοτροπία της reggae και ξεκίνησε την πρώτη του ταινία, The Punk Rock Movie, ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για τη βρετανική σκηνή του punk. Στη συνέχεια, σκηνοθέτησε πάνω από 300 μουσικά βίντεο για μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών, από τους Public Image έως τον Bob Marley, και ήταν ο βασικός videographer των Clash, ενώ εμφανίζεται και στο εξώφυλλο του δίσκου τους, Black Market Clash. Από εκεί, πέρασε στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, με θέμα τους Gil Scott-Heron, The Jam, Sun Ra, George Clinton και, πιο πρόσφατα, τον Paul McCartney. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στα: The Kitchen N.Y.C, Institute of Contemporary Art και BFI Southbank στο Λονδίνο. Έχει τιμηθεί στο φεστιβάλ BAM του Brooklyn και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου.

Εκτός από την DJ σκηνή, από τις μέρες του punk έως σήμερα, τον Don πάντα γοήτευαν και τα μουσικά πρότζεκτ. Ίδρυσε το συγκρότημα Big Audio Dynamite μαζί με τον Mick Jones (The Clash), έβγαλε ένα σινγκλ με μέλη των P.I.L. του John Lydon, έγινε μάνατζερ των Slits και συνεργάστηκε με μέλη των Trouble Funk. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ίδρυσε τους Screaming Target, των οποίων η παρθενική εμφάνιση στο Transmusical Festival στη Γαλλία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Ο Don Letts στα SNFCC Sessions του ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

Στα τέλη του 2007, ο Don παρουσίασε το Speakers Corner σε συνεργασία με το British Arts Council, όπου παρουσιάστηκαν καλλιτέχνες του προφορικού λόγου, ποιητές και ράπερ. Η διοργάνωση περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτέλεσε μια σύγχρονη απάντηση για την 200ή επέτειο της κατάργησης του δουλεμπορίου στη Βρετανία. Ο Don έχει επίσης κυκλοφορήσει πολλές συλλογές, από το Time Warp Dub Clash του 1996 έως το Dread Meets The Punk Rockers Uptown Volume 2, το 2015.

Σήμερα παρουσιάζει την εβδομαδιαία εκπομπή Culture Clash Radio στο BBC Radio 6 και συνεχίζει τις εμφανίσεις του ως DJ στη Βρετανία και διεθνώς, παίζοντας αυστηρά και μόνο old και new school dub reggae. Τα set του απηχούν το πνεύμα της εποχής που ήταν DJ στο θρυλικό κλαμπ Τhe Roxy του Λονδίνου το 1977.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα SNFCC Sessions, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).                 

    

 

Comments