Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Εξερευνούμε τις εμβληματικές πόλεις της Ανατολίας με το Mesopotamia Express και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο.

δηλώνεις λάτρεις των τρένων και θέλεις να εξερευνάς κάθε σπιθαμή του προορισμού που επισκέπτεσαι, τότε το Mesopotamia Express σίγουρα θα σε συναρπάσει. Πρόκειται για μία από τις πιο πρόσφατες τουριστικές αμαξοστοιχίες της Τουρκίας, η οποία ξεκινά από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, και καταλήγει στο Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakır), στην καρδιά του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας. Το Mesopotamia Express προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία 1.051 χιλιομέτρων και επιτρέπει στους επιβάτες να εξερευνήσουν τις εμβληματικές πόλεις της Ανατολίας, ενώ απολαμβάνουν συναρπαστικά τοπία κατά μήκος της διαδρομής, και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Το ταξίδι, διάρκειας 24 ωρών, ξεκινάει από την Άγκυρα στο Ντιγιάρμπακιρ και περιλαμβάνει τους εξής ενδιάμεσους σταθμούς: την Καισάρεια (Kayseri), τη Σεβάστεια (Sivas), τη Μαλάτεια (Malatya), το Έλαζιγ (Elazığ) και το Μπινγκιόλ (Bingöl). Κατά τη διαδρομή θα μπορείς να εξερευνήσεις σύντομα τα μέρη, καθώς το ταξίδι περιλαμβάνει τρίωρα διαλείμματα στην Καισάρεια και τη Μαλάτεια και μια τετράωρη στάση στο Έλαζιγ. Έτσι, θα μπορέσεις να ξεκουραστείς αλλά και να ξεναγηθείς στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου αλλά και στις διάσημες τοπικές γεύσεις. Η αμαξοστοιχία συνολικά μπορεί να φιλοξενήσει έως 180 επιβατών και αποτελείται από 9 βαγόνια με καμπίνες ύπνου και ένα βαγόνι-τραπεζαρία. Οι καμπίνες ύπνου περιλαμβάνουν ψυγείο, φωτισμό και θέρμανση, τουαλέτα και ντουλάπι αποθήκευσης για τους ταξιδιώτες.

Μια μοναδική διαδρομή στους δρόμους του πολιτισμού της Ανατολίας

Η Καισάρεια, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αργαίος (Erciyes) και είναι ένα από τα σημεία της διαδρομής με πλούσια ιστορία, αφού έχει φιλοξενήσει αρκετούς πολιτισμούς από την εποχή των Χετταίων. Εκτός από το μεσαιωνικό κάστρο και τις οχυρώσεις στο κέντρο της πόλης, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις διάφορα μνημεία των Σελτζούκων, όπως το Döner Kümbet (Ντονέρ Κιουμπέτ), το Μεγάλο Τζαμί και το Gevher Nesibe Mandrasa (Γκεβχέρ Νεσίμπ Μαντρασά), όπου στεγάζεται το Μουσείο Πολιτισμού των Σελτζούκων. Επιπλέον, η φημισμένη κουζίνα της πόλης –ιδιαίτερα τα μαντί (mantı)– αποτελεί must εμπειρία.

Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Η Μαλάτεια είναι ένας ακόμα σταθμός της διαδρομής, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά σταυροδρόμι εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Μεσοποταμίας και Ανατολίας. Ο Τύμβος Arslantepe (Αρσλάντεπε), εγγεγραμμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα μνημείο που καταδεικνύει την ιστορική κληρονομιά της πόλης. Κατά τη διάρκεια της στάσης στη Μαλάτεια, θα μπορέσεις να επισκεφτείς τα ιστορικά κτίριά της, όπως το Παλιό Τέμενος Malatya Ulu (Μαλάτεια Ουλού), καθώς και τα τείχη της πόλης, ενώ για όσους θέλουν να γυρίσουν με souvenir, τα χειροποίητα χάλκινα αντικείμενα στο παζάρι των χαλκουργών είναι η ιδανική επιλογή. Από την άλλη οι foodies θα ενδώσουν μάλλον στις τοπικές ποικιλίες βερίκοκων στην Αγορά Σιρέ (Şire).

Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Το Έλαζιγ, ο επόμενος σταθμός της διαδρομής, υπήρξε λατρευτικό  και πολιτισμικό κέντρο, καθώς και τόπος θεραπείας για αιώνες, λόγω της θέσης του στη διασταύρωση εμπορικών δρόμων. Την αρχαία αυτή πόλη, στα εδάφη των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη, κοσμούν κάστρα, παζάρια, τεμένη και λουτρά – σιωπηλοί μάρτυρες ένδοξων εποχών. Τα αξιοθέατα της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς, περιλαμβάνουν το κάστρο της Χαρπούτ (Harput), την εκκλησία της Παρθένου Μαρίας –ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά σημεία της Ανατολίας– και το ιστορικό Μεγάλο Τζαμί της Χαρπούτ.

Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Ντιγιάρμπακιρ, η αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας

Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Το Mesopotamia Express θα σε μεταφέρει στο Ντιγιάρμπακιρ, την καρδιά του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο μοναδικές εμπειρίες. Στο Ντιγιάρμπακιρ θα μπορείς να εντοπίσεις τα σημαντικότερα βήματα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από ίχνη 33 διαφορετικών πολιτισμών που φιλοξενήθηκαν εκεί. Ένας ποικιλόμορφος τόπος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ενδιαφέρουσα τοπική την κουζίνα. Αφού πάρεις το πρωινό σου στο ιστορικό πανδοχείο Hasan Pasha Inn (Χασάν Πασά Ιν), θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς τα Τείχη του Ντιγιάρμπακιρ και το Πολιτιστικό Τοπίο των Κήπων Χεβσέλ, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Mesopotamia Express: Ένα ταξίδι με τρένο στα βάθη της Ανατολής - itravelling.gr

Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι το Μεγάλο Τζαμί, το Τζαμί του Προφήτη Σουλεϊμάν, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιτς Καλέ (İçkale), το Κάστρο Ζερζεβάν (Zerzevan) και ο Ναός του Μίθρα. Η συνοικία Έγιλ (Eğil) ξεχωρίζει με το κάστρο, τα πανδοχεία, τις εκκλησίες και τα τεμένη της, καθώς και τη γέφυρα On Gözlü (Γέφυρα Dicle/Γέφυρα με τα δέκα μάτια) και τη Γέφυρα Μαλαμπαντί (Malabadi). Προτού φύγεις από το Ντιγιάρμπακιρ, δοκίμασε τα γεμιστά παϊδάκια και για επιδόρπιο το μπουρμά κανταΐφ (burma kadayıf). Αξίζει να ακούσεις τους Ντενγκμπέζ (Dengbêj), αφηγητές επών οι οποίοι  μπορούν να θεωρηθούν σύγχρονες εκδοχές του Ομήρου.

Comments