Η πιο φουτουριστική εκκλησία στον κόσμο βρίσκεται στην Κύπρο - iTravelling

Η πρόταση – πρόκληση για την μικρή φουτουριστική εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου και της  Αγίας Ελένης της Μάρτυρος στην Πάφο, που αφήνει πίσω την κλασσική αρχιτεκτονική.

Φουτουριστική εκκλησία; Κι όμως ακόμα και ο οίκος του Θεού απαιτεί νέες αρχιτεκτονικές φόρμες, ανατροπή και φαντασία. Όλα τα παραπάνω τα επιχείρησαν με μεγάλη επιτυχία οι Οδυσσέας και Μιχάλης Γεωργίου στην Κύπρο. Διακεκριμένα περιοδικά design έχουν αφιερώσει σελίδες και αφιερώματα στο φουτουριστικό εκκλησάκι της Πάφου.

Το φουτουριστικό παρεκκλήσι του Αποστόλου Πέτρου και της Αγ. Ελένης της Μάρτυρος βρίσκεται στην Πάφο και συγκεκριμένα στην ενορία Αγ. Θεοδώρου. Η κατάθεση του έγινε στις 7 Δεκεμβρίου του 2013 από τον Αρχιεπίσκοπο της Πάφου, Γέωργιο Δ`, ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια περίπου αργότερα, στις 19 Ιουλίου του 2015.

Η εν λόγω φουτουριστική εκκλησία είναι ένα δίκλιτος καμαροσκεπής ναός. Διαθέτει Κυρίως Ναό, πλάγιο Κλίτος, Ιερό Βήμα και Παστροφόριο. Αν και είναι επηρεασμένο μορφολογικά από την κυπριακή, εκκλησιαστική αρχιτεκτονική δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην μοντέρνα αρχιτεκτονική, με το αποτέλεσμα να μαγνητίζει τα βλέμματα.

Το κτήμα, που φιλοξενεί την εκκλησία, είναι πλημμυρισμένο από αμυγδαλιές, ενώ το βλέμμα κάθε επισκέπτη κεντρίζει το εικονοστάσι στην κόγχη του ιερού. Αν και εξωτερικά δεν θυμίζει τις κλασσικές εκκλησίες, το εσωτερικό του θα ανταμείψει κάθε φιλόθρησκο.

Η αρχιτεκτονική ομάδα των Οδυσσέα και Μιχάλη Γεωργίου δέχτηκε την πρόταση – πρόκληση για μια νέα αρχιτεκτονική νότα στην ανέγερση εκκλησιών. Το έργο τους εγκαταλείπει την παραδοσιακή, ιεραρχική δομή της σχεδιαστικής διαδικασίας και έχει ως στόχο τη γεφύρωση του κόστους και της πολυπλοκότητας.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες από τη φουτουριστική εκκλησία στην Κύπρο:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Χάρης Σολωμού

Αρχιτέκτονας: Μιχάλης Γεωργίου, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Μιχάλης Γεωργίου, Theresa Kwok

Πολιτικός Μηχανικός: Οδυσσέας Γεωργίου

Φιλοτέχνηση: Κωνσταντίνος Ζαννέτος

Comments