Hellenic Seaplanes: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων της Ευρώπης - itravelling.gr

Το iTravelling.gr μίλησε με τον κ. Νικόλα Χαραλάμπους, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaplanes για την επέκταση των υδροπλάνων στον ελληνικό τουρισμό.

Η πρόσφατη επέκταση των υδροπλάνων στη χώρα μας από την Hellenic Seaplanes αναζωπύρωσε το θέμα της ανάγκης διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ντόπιοι και οι επισκέπτες των περιοχών αυτών. Η πράσινη στροφή σε πιο οικολογικές επιλογές και οι επενδύσεις σε υποδομές που προσφέρουν πραγματική αξία στις περιοχές, είναι μερικά από τα στοιχεία που βάζουν στην πρώτη γραμμή την ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε με τον κ. Νικόλα Χαραλάμπους, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaplanes για την επέκταση του δικτύου υδροπλάνων, το τουριστικό ενδιαφέρον, το πλάνο της εταιρείας, καθώς και την στόχευση η Ελλάδα να γίνει ο βασικός πυλώνας του δικτύου υδατοδρομίων της Ευρώπης.

Hellenic Seaplanes: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων της Ευρώπης - itravelling.gr

– Τι περιλαμβάνει το πλάνο της επέκτασης υδάτινων πεδίων στη Φωκίδα; Γιατί επιλέχθηκε η Φωκίδα ως νέος σταθμός – μέσο διασύνδεσης με την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα;

To δίκτυο υδατοδρομίων Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στο προσκήνιο της περιφερειακής ανάπτυξης των υδροπλάνων, με κινήσεις να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό για υδάτινα πεδία και 5 υδατοδρόμια στην Εύβοια (Αιδηψός, Αλιβέρι, Κάρυστος, Κύμη, Χαλκίδα), ενώ το υδατοδρόμιο στη Σκύρο είναι πλήρως εξοπλισμένο και λίγο πριν την τελική αδειοδότησή του.

Πλέον ήρθε η σειρά της Φθιώτιδας (υδάτινα πεδία σε Αρκίτσα, Ράχες, Γλύφα, Θεολόγο, Λάρυμνα και σε δεύτερο χρόνο υδατοδρόμια σε Αγ Κωνσταντίνο και Στυλίδα) και της Φωκίδας να ενταχθούν στο δίκτυο υποδομών της Hellenic Seaplanes και να ενισχύσουν το σύμπλεγμα εξυπηρέτησης ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα το πλάνο στο νομό Φωκίδας περιλαμβάνει υδάτινα πεδία σε Τριζόνια, Γαλαξίδι, Μόλο Αγίων Πάντων, Ερατεινή και Αγ. Νικόλαο, καθώς και υδατοδρόμιο στην Ιτέα. Με την περίπτωση τοπικών συμπλεγμάτων σε κάθε περιοχή δημιουργούνται προοπτικές τοπικών διασυνδέσεων αλλά και προοπτικές γρήγορων πτήσεων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά και γειτονικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, την Αμφιλοχία κλπ.

– Μεταξύ των νέων υδάτινων πεδίων στη Φωκίδα είναι και η Ερατεινή. Θεωρείτε ότι μέσω της νέας επέκτασης υδάτινων πεδίων περιοχές σαν την Ερατεινή θα ενισχυθούν εκ νέου τουριστικά;

Τα υδάτινα πεδία αποτελούν συμπληρωματική υποδομή που εξυπηρετεί την πτητική λειτουργία των υδροπλάνων. Κατ’ επέκταση οι προορισμοί που τα διαθέτουν αποκτούν το πλεονέκτημα να ενισχύουν τις μεταφορικές επιλογές τους, δίνοντας κίνητρο σε περισσότερους επιβάτες να τους επισκεφθούν με γρήγορα και άνετα ταξίδια, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τουριστική τους εικόνα. Αυτό ισχύει προφανώς και για προορισμούς όπως η Ερατεινή, με ένα ήδη αναπτυσσόμενο τουριστικό brand name, που πλέον αποκτά μια νέα δυναμική και ευκολία σύνδεσης με άλλους γειτονικούς προορισμούς.

– Παρατηρείται ένα κενό το τελευταίο διάστημα στη ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Στερεάς Ελλάδας με τα νησιά των Σποράδων και Αιγαίου. Τα νέα υδατοδρόμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα αυτό;

Είναι κάποια από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των υδροπλάνων, να μπορούν να διασυνδέουν άμεσα περιοχές που υποεξυπηρετούνται ακτοπλοϊκώς ή που διαθέτουν σπάνιες συνδέσεις με πλοίο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Τρανό παράδειγμα η ξαφνική διακοπή των δρομολογίων από Άγιο Κωνσταντίνο προς τα νησιά των Σποράδων, από ένα λιμάνι δε πρόσφατα εγκαινιασμένο! Τα υδροπλάνα μέσω των υδατοδρομίων και των υδάτινων πεδίων ετοιμάζονται να προσφέρουν μια ευέλικτη εναλλακτική επιλογή ταξιδιού, καλύπτοντας αεροπορικά δρομολόγια προς τα λιμάνια των Σποράδων μέσα σε 15’-20’. Με αυτόν τον τρόπο παρέχονται έμπρακτες και βιώσιμες λύσεις σε πιθανά έκτακτα ή χρόνια μεταφορικά κενά που αντιμετωπίζουν προορισμοί στην Ελλάδα.

Hellenic Seaplanes: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων της Ευρώπης - itravelling.gr

– Ποιο είναι το ύψος της επένδυσης και ο στόχος της εταιρείας;

Η Hellenic Seaplanes  έχει θέσει σε εφαρμογή πλάνο δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου 100 υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα, τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους λιμάνια, αεροδρόμια και λίμνες της Ελλάδας. Υποστηρικτικά τα δεκάδες υδάτινα πεδία δρομολογούνται να υποστηρίξουν τα υδατοδρόμια ως υποδομές για την καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας και τη δημιουργία επιπλέον αεροπορικών διαδρομών.

Πρόκειται για ένα mega project που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ευρώπη και στον κόσμο που φέρνει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, μέσω της κατασκευής των υδατοδρομίων (άνω των 50 εκατ. ευρώ) και δημιουργίας στόλου αεροσκαφών.

Η λειτουργία των υδατοδρομίων φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα πυλώνα επενδύσεων, με την δημιουργία 2.000 άμεσων και 5.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, να «ξαναγράψει» τον χάρτη των μεταφορών στην χώρα μας και στην πλήρη ανάπτυξή του να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ.

– Πότε θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του; 

Εν μέσω της διαδικασίας απόκτησης του AOC πιστοποιητικού που θα επιτρέψει στη Hellenic Seaplanes να ενεργοποιήσει τις εμπορικές τις πτήσεις, έχουμε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του έτους να πραγματοποιούμε demo πιλοτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Μεγάρων προς το υδάτινο πεδίο Λαυρίου, κάνοντας το δρομολόγιο αυτό μέσα σε 17-18 λεπτά. Μέσω αυτών των πτήσεων στόχος είναι να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των υδροπλάνων στο ευρύ κοινό, οι ενδιαφερόμενοι φορείς να έρθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα των υδροπλάνων και η αεροπορική εταιρεία να δοκιμάσει διαφορετικά δρομολόγια και συνδυασμούς πτήσεων που θα μπορούσαν μετέπειτα να ενταχθούν στο επίσημο πτητικό της πλάνο. Το προσεχές διάστημα θα προχωρήσουμε σε νέο κύκλο πιλοτικών πτήσεων που θα περιλαμβάνει νησιωτικούς προορισμούς στο Αιγαίο και θα ανακοινωθούν άμεσα, εφαρμόζοντας στην πράξη το island hopping που μπορεί να προσφέρει το υδροπλάνο.

– Ποια θα είναι η χωρητικότητα των υδροπλάνων και πόσες ώρες πτήσεων μπορούν να καλύψουν;

Αναφορικά με τα αεροσκάφη, στη διάθεσή μας έχουμε ένα αμφίβιο αεροσκάφος Cessna Caravan C-208 χωρητικότητας 8 επιβατών και σύντομα αναμένουμε ένα Twin Otter DHC-6 19 θέσεων για να υποστηρίξουν τις πρώτες επιβατικές πτήσεις, ενώ ο στόλος υδροπλάνων της εταιρείας δρομολογείται να μεγαλώσει, όσο αυξάνονται τα υδατοδρόμια και οι προοπτικές για νέα δρομολόγια. Αναφορικά με τους χρόνους πτήσης, το πλάνο της εταιρείας μας περιλαμβάνει αερομεταφορές με καθαρή διάρκεια ταξιδιού μεταξύ δύο προορισμών που κυμαίνεται από 15-45 λεπτά.

Hellenic Seaplanes: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων της Ευρώπης - itravelling.gr

– Γίνεται σταδιακά μια τουριστική στροφή στα υδροπλάνα και ολοένα περισσότερα ξενοδοχεία τα επιλέγουν στις παροχές τους. Πιστεύετε ότι είναι μια εποχιακή τάση ή στηρίζεται στο γενικότερο πράσινο μετασχηματισμό του κλάδου;

Ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν περαιτέρω και να αποκτήσουν μέσω της Hellenic Seaplanes εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο που θα επιτρέψει στους επισκέπτες τους να αποθαλασσωθούν ή προσθαλασσωθούν με υδροπλάνο στη μαρίνα τους ή σε προβλήτες, βιώνοντας μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Από τις συζητήσεις μας με τα ξενοδοχεία προκύπτει ότι η στρατηγική επιλογή για λειτουργία υδροπλάνων σε ξενοδοχεία, δεν οφείλεται στην εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος, αλλά στηρίζεται και στο γενικότερο πράσινο μετασχηματισμό του κλάδου, καθώς τα υδροπλάνα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, εκπέμποντας λιγότερους ρύπους σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα συναντάμε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις να διαθέτουν ελικοδρόμια για την εξυπηρέτηση της αερομεταφοράς των επιβατών τους, επομένως η ύπαρξη μίας ακόμα μεταφορικής επιλογής στη φαρέτρα τους, όπως αυτής του σταθμού υδροπλάνων, ενισχύει το brand τους και δίνει αναμφίβολα καινοτομία, εκσυγχρονισμό και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

– Μια νέα τάση στον τουρισμό είναι οι εναέριες περιηγήσεις. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτές; Σε ποιες περιοχές πραγματοποιούνται και πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κλείσουν την δική τους εναέρια περιήγηση;

Οι περιηγητικές πτήσεις με υδροπλάνα έχουν εξέχουσα θέση στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της Hellenic Seaplanes. Ξεκινώντας τη δραστηριοποίησή μας μέσα στη τουριστική σεζόν, έχοντας βάση το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας οι επιβάτες μας θα μπορούν να πραγματοποιήσουν εναέριες περιηγήσεις τουριστικού χαρακτήρα πάνω από αξιοθέατα στο νησί των Φαιάκων, καθώς και των Παξών και Αντίπαξων και των Διαπόντιων Νήσων (Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί). Μέσα σε 30-40 λεπτά ανά πακέτο πτήσης, ο επιβάτης μπορεί να μεγιστοποιήσει την τουριστική του εμπειρία, θαυμάζοντας πολλαπλά αξιοθέατα του Ιονίου με τρόπο που δεν το έχει ζήσει έως τώρα, απολαμβάνοντας τη θέα με έναν εναλλακτικό τρόπο από ότι θα τη ζούσε με συνηθισμένες θαλάσσιες εκδρομές. Με την ανακοίνωση της έναρξης των πτήσεων μας, το κλείσιμο μιας εναέριας περιήγησης θα πραγματοποιείται μέσω του site μας ή τους ταξιδιωτικούς συνεργάτες μας και ξενοδοχεία σε Ιόνιο και πανελλαδικώς.

Με την έγκριση των υποδομών και σε άλλους προορισμούς όπως της Στερεάς Ελλάδας, η υπηρεσία των εναέριων εκδρομών της Hellenic Seaplanes θα δώσει την ευκαιρία σε ξένους και Έλληνες τουρίστες να θαυμάσουν τις ομορφιές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και των γύρω νομών από ψηλά, δίνοντας άλλη προοπτική στα τοπικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Comments