Εβδομάδα Τουρκικής Γαστρονομίας: Μεσογειακά πιάτα που ενώνουν λαούς - itravelling.gr

Η φετινή εβδομάδα τουρκικής γαστρονομίας εστιάζει στις μεσογειακές γεύσεις που ενώνουν Ελλάδα – Τουρκία. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με τη σύζυγο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας διοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Εβδομάδα Τουρκικής Γαστρονομίας.

Η Εβδομάδα Τουρκικής Γαστρονομίας αποτελεί πλέον θεσμό και  εστιάζει στην ανάδειξη των γευστικών και υγιεινών, παραδοσιακών συνταγών της βιώσιμης τουρκικής κουζίνας, που εκτελούνται υπό τις αρχές του zero waste. Ειδικότερα οι φετινές εκδηλώσεις προβάλλουν τα αιγαιοπελαγίτικα μενού της τουρκικής γαστρονομίας.

Στην Αθήνα γαστρονομικές γεύσεις από την περιοχή των ακτών του Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι προσκεκλημένοι του Τούρκου Πρέσβη  Çağatay Erciyes και της συζύγου του Hala Erciyes στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Πρεσβευτική κατοικία.

Εβδομάδα Τουρκικής Γαστρονομίας: Μεσογειακά πιάτα που ενώνουν λαούς - itravelling.gr

Έλληνες πολιτικοί, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι του Τύπου και καταξιωμένα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, απόλαυσαν γαστρονομικές δημιουργίες και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές παρασκευής τους, όπως σούπα τραχάνα, φασολάκια με ελαιόλαδο, γεμιστές πιπεριές με ελαιόλαδο, φάβα, mücver (κολοκυθοκεφτέδες), πίτα λαχανικών και gözleme με πράσινα χόρτα, γαρίδες σαγανάκι, κεφτεδάκια Σμύρνης και sübye.

«Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Γαστρονομίας αναδεικνύεται η τοπική κουζίνα μιας περιοχής της Τουρκίας. Πέρυσι η κουζίνα της Hatay. Φέτος είναι αφιερωμένη στις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας, γεύσεις γνώριμες και αγαπητές, ιδιαίτερα για τους επισκέπτες που προέρχονται από κοντινές περιοχές, όπως οι Έλληνες και οι Ιταλοί», ανέφερε κατά την ομιλία του ο Τούρκος Πρέσβης.

Ο κ. Erciyes υπογράμμισε επίσης ότι η τουρκική και η ελληνική κουζίνα έχουν τη δύναμη να ενώσουν τους δύο λαούς και δήλωσε: «είμαι ευχαριστημένος που η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που υπάρχει θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Αναφερόμενος στην περιοχή του Αιγαίου, ο Πρέσβης Erciyes επισήμανε ότι η περιοχή ξεχωρίζει όχι μόνο για τις ιστορικές και φυσικές ομορφιές της, αλλά και για την υγιεινή διατροφική κουλτούρα. «Είμαστε υπερήφανοι που η τουρκική κουζίνα είναι αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής κουζίνας –η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO–, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας αποτελεί το ελαιόλαδο».

Comments