Ελβετία: Tο iTravelling ταξιδεύει στη χώρα της σοκολάτας γάλακτος - iTravelling

Προσπερνάμε τις Άλπεις και επισκεπτόμαστε τις ελβετικές τράπεζες για μία και δύο και τρεις αναλήψεις σοκολάτας.

Οι επιστήμονες έχουν κακά μαντάτα για εμάς, μιας και ισχυρίζονται πως τα χρόνια της σοκολάτας είναι μετρημένα. Εμείς πριν τρομοκρατηθούμε από την είδηση αυτή, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άκρως σοκολατένιο ταξίδι για χάρη της βασίλισσας – χώρας της σοκολάτας. Η Ελβετία μας περίμενε για ένα ιστορικό, νόστιμο ταξίδι και εμείς ανυπομονούσαμε για τη γευσιγνωσία.

Αν και η Ελβετία φημίζεται για τα πολυτελή, χειμερινά θέρετρα, το κάπως «κρύο» λαό της και τις υψηλές καταθέσεις των Ευρωπαίων, είναι κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά. Η Ελβετία είναι η χώρα, που σε κάνει να την επισκέπτεσαι ξανά και ξανά πάντα για διαφορετικούς λόγους:  φυσική ομορφιά με πλούσια δάση και χιονισμένα τοπία, απέραντες, γαλάζιες λίμνες, γραφικά χωριουδάκια με πράσινες πεδιάδες και φυσικά για την ΣΟΚΟΛΑΤΑ!

Γευστικές στάσεις

Στην χώρα, που για 500 χρόνια είχε δημοκρατία, στην χώρα που παρήγαγαν το ρολόι με τον κούκο, είναι που θα βαρεθείς να σταματάς για γευστικές γνωριμίες. Τέσσερις στάσεις επιβάλλονται για να μπορείς να πεις ότι γνώρισες κάτι από την ελβετική κουζίνα. Στη Λωζάννη θα δειπνήσεις στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Beau Rivage Palace. Στο Μοντρέ θα πιεις το ποτό σου στο Harry’s Bar και για δεύτερη γύρα στη γειτόνισσα Βέρνη στο Belle Epoque Bellevue Palace. Εάν θες να γευθείς την πιο ωραία κρέμα γάλακτος του κόσμου τρέξε έως την μεσαιωνική πόλη Γκριγιέρ. Για καφέ συνοδεία –πάντα- σοκολάτας καθόμαστε στο Confiserie Sprungli στη Ζυρίχη.

Μην σου φανεί περίεργο το γεγονός πως τα περισσότερα ονόματα είναι στα γαλλικά, η Ελβετία είναι η χώρα που έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί επίσημα τέσσερις γλώσσες: γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ραταιρομανικά (κατάλοιπα των Ρωμαίων κατακτητών). Η ελβετική κουζίνα –αν και διατηρεί κατά πολύ τις γαστρονομικές παραδόσεις των καντονιών της (26 σε αριθμό)- έχει από τον 19ο αιώνα ενεργή παρουσία. Με μεγάλη φήμη για τις γαστρονομικές επιλογές αλλά και τις τεχνικές, παραμένει ακόμα υψηλή η φήμη των ελβετικών σχολών μαγειρικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως η Ελβετία είναι η χώρα, που διαθέτει 114 εστιατόρια με αστέρια Michelin!

Ελβετική σοκολάτα

Η αδιαπραγμάτευτη αξία των Ελβετών δεν είναι άλλη από την σοκολάτα. Η πρώτη γνωριμία της Ελβετίας με το διάσημο και νόστιμο υλικό έγινε το 1697 ως δώρο του δημάρχου της Ζυρίχης, Χένρι Εσερ, ο οποίος την είχε δοκιμάσει στις Βρυξέλλες. Οι Ελβετοί ερωτεύτηκαν την σοκολάτα με την πρώτη δαγκωματιά. (Και εμείς το ίδιο!)

Οι Ελβετοί προσπαθούσαν για χρόνια να μάθουν τα μυστικά της σοκολάτας και να την αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γινόταν. Η ιστορία βρίσκει το 1819 τους Ελβετούς και συγκεκριμένα τον Φρανσουά Λουί Καγιέ να δημιουργεί το πρώτο εργοστάσιο, που παρήγαγε μπάρες σοκολάτας. Αργότερα, ο Ντάνιελ Πέτερ δημιούργησε τη σοκολάτα γάλακτος, όμως όχι με μεγάλη επιτυχία, καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να βρει το μυστικό για την σωστή επεξεργασία του γάλακτος, κάτι που κατάφερε το 1867 ο Ανρί Νεστλέ με την χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος.

Μετά την πρωτοπορία του Νεστλέ και την μαζική παραγωγή σοκολάτας συνεχίστηκαν τα γευστικά πειράματα. Συνεχιστής ο Ρούντολφ Λιντ, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει λιγότερο πικρές και πιο μαλακές σοκολάτες. Το 1908 συναντούμε για πρώτη φορά τη διάσημη σοκολάτα Toblerone με νουγκά, με «πατέρα» της τον Γιαν Τόμπλερ, ο οποίος την εμπνεύστηκε από το σχήμα της κορυφής του βουνού Μάτεχορν στη Βέρνη.

Αυτή τη στιγμή η Ελβετία θεωρείται υπερδύναμη της σοκολάτας, ενώ υπολογίζεται πως ετησίως κάθε Ελβετός καταναλώνει 11,3 κιλά σοκολάτας. Μήπως πρέπει να την επισκεφτείς τώρα;

Comments