3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Ταξίδια της τελευταίας στιγμής για λίγο χρόνο και χρήμα. Ιδανικές μονοήμερες για την οικογένεια, την παρέα αλλά και για μοναχικές εξερευνήσεις. 

Ποιος είπε ότι η Κυριακή είναι μόνο για την πόλη; Εάν επιθύμησες και εσύ ένα ταξίδι την τελευταία στιγμή, χωρίς μεγάλο budget και διάθεση για προγραμματισμό, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στον παρακάτω οδηγό και να επιλέξεις ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός σου.

Μονοήμερες εκδρομές για όλα τα γούστα, για την παρέα, την οικογένεια, αλλά και για μοναχικές φυσιολατρικές και ιστορικές εξερευνήσεις. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες προορισμούς για να μην μείνεις μέσα και αυτή την Κυριακή.

Το iTravelling.gr σου προτείνει 3 ιδιαίτερες μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη για όλα τα γούστα.

Μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη

Τρεις διαφορετικές ιδέες για κοντινές αποδράσεις, που μπορούν να οργανωθούν ακόμη και την τελευταία στιγμή. Για περπάτημα με αρχιτεκτονικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον η Βέροια και η Βεργίνα αποτελούν must προορισμούς. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το Παγγαίο στην Καβάλα για επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία αλλά και γραφικές διαδρομές για τους φυσιολάτρες. Για αυτούς που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση η καλύτερη πρόταση είναι η Λίμνη Κερκίνη- Άνω Πορρόια για bird watching και δραστηριότητες στη φύση.

Βέροια – Βεργίνα: Για περπάτημα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Για περπάτημα στις παλιές της συνοικίες, όπως στην Κυριώτισσα με τα ανακαινισμένα σπίτια-στολίδια, την εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας με τα αρχοντικά, που θα γεμίσουν τη μνήμη της φωτογραφικής σου και τα δαιδαλώδη δρομάκια της Παναγίας Δεξιάς. Από το πάρκο της Ελιάς θα απολαύσεις τη θέα προς την πεδιάδα και θα περάσεις οπωσδήποτε από το βυζαντινό μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σ’ένα πρώην αλευρόμυλο, στον Μύλο του Μάρκου, ένα τριώροφο ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο-μνημείο των αρχών του 20ου αι. στη συνοικία της Κυριώτισσας.

3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στη βραβευμένη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης, ειδικά αν έχεις μαζί σου λιλιπούτειους ταξιδιώτες. Αν θες και μια έξτρα δόση ιστορίας – πολιτισμού, πριν την επιστροφή θα περάσεις και από τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας (14 χλμ. μακριά ), μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου θα θαυμάσεις τους βασιλικούς τάφους και την εντυπωσιακή χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι.

Καβάλα – Παγγαίο: Για τους οινόφιλους

3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Ώρα για ανανέωση κάβας με μια επίσκεψη σ’ένα οινοποιείο-πρότυπο. Γιατί έχει διαφορά να προμηθεύεσαι το κρασί από την πηγή παραγωγής του. Στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας, μια περίπου ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεις το Κτήμα Βιβλία Χώρα, όπου ο οινολόγος Βασίλης Τσακτσαρλής μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου παράγουν κρασιά από ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται στον αμπελώνα με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος τους η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας που κλείνουν μέσα τους – κι απελευθερώνουν με την πρώτη γουλιά – τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου.

Περιήγηση στον αμπελώνα του κτήματος περιμετρικά του οινοποιείου με την αντίστοιχη ενημέρωση για την οινική ιστορία της περιοχής καθώς και τη σύγχρονη βιολογική καλλιέργεια, ξενάγηση στο σύγχρονο και εντυπωσιακό κτίριο του οινοποιείου, στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης και δοκιμή κρασιών στην αίθουσα γευσιγνωσίας χαζεύοντας τα δρύινα βαρέλια.

3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Με τις απαραίτητες προμήθειες συνεχίζεις προς το γραφικό χωριό της Μεσορόπης, στα νότια του Παγγαίου, όπου περπατάς εξερευνώντας τα καπνομάγαζα και τα επιβλητικά μακεδονίτικα αρχοντικά. Ή ψάχνεις το «μονοπάτι της Μεσορόπης» για μια βόλτα μέσα στη φύση ακολουθώντας το «δρόμο του νερού» και βρίσκεις αγαπημένο σημείο για πικ-νικ.

Λίμνη Κερκίνη – Άνω Πορρόια: Για bird watching και δραστηριότητες στη φύση

3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Φόρτωσε ποδήλατα, αθλητική περιβολή και γίνε ένα με τη φύση. Ο υγροβιότοπος και εθνικό πάρκο της τεχνητής λίμνης Κερκίνηςένας από τους σημαντικότερους της χώρας μας, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar – στα βορειοδυτικά του νομού Σερρών σου επιφυλάσσει την καλύτερη υποδοχή: κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, κοπάδια από βουβάλια, παραποτάμια δάση, ονειρικά νούφαρα και η πράσινη αγκαλιά του όρους Μπέλες (ή Κερκίνη ) την εγγυώνται.

Οι φυσιολατρικές δραστηριότητες παίζουν εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο: βόλτα με άλογα στις όχθες της λίμνης, κωπηλασία, βαρκάδα, birdwatching (με ιδανική εποχή τους μήνες από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο που μεταναστεύουν τα πουλιά), μέχρι και φωτογραφικές περιηγήσεις!

3 low budget μονοήμερες εκδρομές από Θεσσαλονίκη - itravelling.gr

Αφού περάσεις μια βόλτα από το χωριό Άνω Πορρόια στους πρόποδες του όρους Μπέλες με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα καλντερίμια και το αισθητικό δάσος με τα πλατάνια, θα κλείσεις ιδανικά τη μέρα με χαλάρωση σε βυζαντινό χαμάμ-πολιτιστικό μνημείο στο Άγκιστρο Σερρών.

Comments