Voronoi’s Corrals:  Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Μήλου

Η δύο φορές βραβευμένη οικία, Voronoi’s Corrals, ανοίγει τις πύλες της και μας αποδεικνύει γιατί η σύγχρονη αρχιτεκτονική και η φύση μπορούν να συνυπάρξουν! 

 

 

 

Η αρχιτεκτονική ομάδα της Deca Architecture κέρδισε δύο βραβεία στα αρχιτεκτονικά βραβεία Architizer A+ 2014, που απονεμήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έγινε ευρέως γνωστό, όμως η δύο φορές βραβευμένη οικία στη Μήλο Voronoi’s Corrals κερδίζει τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό όλων.

 

 

Το Voronoi’s Corrals είναι κτισμένο σε περιοχή της Μήλου, που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000.  Όπως μαρτυρά και το όνομα του, «Corrals», υπάρχουν τέσσερα «μαντριά» που διαχωρίζουν την 60 στρεμμάτων έκταση χωρίς να επεμβαίνουν στην άγρια ομορφιά του τοπίου. Το κάθε «μαντρί» έχει τη δική του κλίμακα και τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, που προσδιορίζεται άμεσα από το περιβάλλον του.

 

 

Περιμετρικά στο σπίτι προβάλλεται μια ξερολιθιά μήκους 700 μέτρων, ενώ ο γεωργικός χαρακτήρας της οικίας είναι εμφανής. 550 ελαιόδεντρα, ένας λαχανόκηπος και ένα αμπελώνες περιμένουν τους επισκέπτες της οικίας, προκαλώντας τους για αγροτουρισμό.

Ένα σπίτι μέσα από τη γη

 

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της φυσικής του ομορφιάς, η ομάδα της Deca Architecture συνεχίζει να χτίζει εντυπωσιακά και λειτουργικά οικήματα από το εσωτερικό της γης. Εκμεταλλευόμενοι την πλούσια σε ορυκτά γη της Μήλου και χρησιμοποιώντας τη ρώσικη τεχνική του μαθηματικού Γκεόργκυ Βορονόι δημιούργησαν ένα αρχιτεκτονικό «θαύμα» με την οικία Voronoi’s Corrals. Ο κάναβος προσαρμόστηκε στα σημεία, που επέλεξαν εκείνοι διαμορφώνοντας έτσι τους χώρους και τις ζώνες της οικίας γύρω από αυτά, χωρίς να ξεπροβάλλουν ψηλά και άχαρα κτίρια (αντίστοιχα της τεχνικής του Μανχάταν) με συνέπεια να καταστρέψουν τη φυσική ομορφιά της Νότια Μήλου.

 

 

Το κεντρικό κτίσμα διαθέτει τους κοινόχρηστους χώρους: σαλόνι, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και wc, ενώ στα διπλανά «corrals» συναντούμε τους τέσσερις –λίγο πιο απομονωμένους- ξενώνες. Όλα τα κτίσματα συγκοινωνούν με κοινές εξοπλισμένες βεράντες (με σαλόνια, αιώρες και μπαρ) και φόντο το μπλε της θάλασσας. Η ορθογώνια πισίνα είναι προσβάσιμη από κάθε πλευρά της οικίας.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

iTravelling info:

Φωτογραφίες: voronoidiary.wordpress.com

Αρχιτεκτονική ομάδα: Carlos Loperena, Αλέξανδρος Βαϊτσος,Έβα Τσούνη, Minna Colakis, Στέφανος Νασσόπουλος, Jo Burtenshaw, Alison Katrii, Ρόζα Γιαννοπούλου

Μηχανολογός Μηχανικός: Γιώργος Καβουλάκος

Αρχιτέκτονας Μηχανικός: Χρήστος Κακλαμάνης

Σύμβουλος κήπου: Καλλιόπη Γραμματικοπουλου

Comments

*Η αναδημοσίευση των άρθρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρουν πηγή με ενεργό σύνδεσμο στη σελίδα μας.