Το Nissan Leaf άνοιξε το δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση

Δέκα χρόνια μετά το αρχικό λανσάρισμα του Nissan Leaf, καταγράφουμε 10 σημαντικά δεδομένα, τα οποία καθόρισαν την πορεία της ηλεκτροκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.


Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται συνεχώς, με τη Nissan να πραγματοποιεί μία ενδιαφέρουσα ανασκόπηση σχετικά με το πόσο έχει εξελιχθεί το Leaf, καθώς και ο κόσμος της ηλεκτρικής κινητικότητας, κατά την τελευταία δεκαετία.

Ως το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής πριν από μια δεκαετία, το Nissan Leaf επί της ουσίας πρωτοστάτησε στην θεμελίωση της αγοράς για τα σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα.

Πλέον οι πωλήσεις των EVs στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 132% σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία ταξινομήσεων από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, με το Leaf να βρίσκεται ψηλά στην εν λόγω λίστα.

Παρακάτω ακολουθούν δέκα στιγμές «σταθμός» στην πορεία του Nissan Leaf αυτά τα 10 χρόνια:

Το Nissan Leaf άνοιξε το δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση

1. Οι σημαντικές «πρωτιές» του Leaf

Ως το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής στον κόσμο, το Leaf αποτέλεσε παράλληλα και το πρώτο EV που κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς (2011), στην 47χρονη ιστορία του θεσμού.

2. Η ισχύς του Leaf έχει υπερδιπλασιαστεί

Κατά μέσο όρο, η χωρητικότητα και η εμβέλεια της μπαταρίας του Leaf έχει αυξηθεί κατά 160% και 120% αντίστοιχα. Σήμερα, το ηλεκτρικό μοντέλο της Nissan προσφέρει περισσότερο από το διπλάσιο της αρχικής ισχύος, ενισχύοντας την εμπειρία της ηλεκτροκίνητης οδήγησης.

3. Leaf σημαίνει νέες τεχνολογίες

Το Leaf μας σύστησε καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες βοήθησαν σημαντικά τους οδηγούς, όπως για παράδειγμα το e-Pedal για οδήγηση με ένα πεντάλ, η ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, καθώς και το Eco-Mode. Την ίδια στιγμή το Leaf άνοιξε το δρόμο για τα μελλοντικά EVς της Nissan, όπως το νέο Ariya, το αμιγώς ηλεκτρικό coupe crossover.

4. Οι υποδομές φόρτισης αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα τελευταία 10 χρόνια

Ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια κυκλοφορίας του Leaf, καθώς από 2.379 στην ΕΕ το 2011, έφτασαν πλέον τα 213.367. Η Nissan υποστηρίζει την ανάπτυξη των υποδομών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας βοηθήσει στην επέκταση 20 από τους «διαδρόμους» σημείων φόρτισης της ΕΕ.

5. Οι ιδιοκτήτες του Leaf είναι ευχαριστημένοι οδηγοί

Το 92% των Ευρωπαίων οδηγών του Leaf θα συνιστούσαν την οδήγηση EV στους φίλους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, χάρη στην εξειδικευμένη υποστήριξη που προσφέρει η Nissan.

Το Nissan Leaf άνοιξε το δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση

6. Όσοι οδήγησαν το Leaf ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της ηλεκτροκίνησης

Ως αποτέλεσμα της συνολικής ικανοποίησης από την ηλεκτροκίνητη εμπειρία τους, το 74% των ιδιοκτητών Leaf δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αγοράσουν ξανά ένα EV στο μέλλον.

7. Η ηλεκτρική κινητικότητα δημιούργησε νέες υπηρεσίες

Παράλληλα με την εξέλιξη του Leaf αναπτύχθηκε και ένα ευρύτερο πλαίσιο εμπειριών για τους υποψήφιους αγοραστές του. Σε αυτό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της εφαρμογής «Nissan Charge», η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ενός EV να παρακολουθούν την τιμή και τη διαθεσιμότητα των σημείων φόρτισης σε πραγματικό χρόνο.

8. Ο κύκλος ζωής ενός Leaf είναι αποτελεσματικός

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Nissan Leaf, είναι ιδιαίτερα αποδοτικά. Από την αρχή της διαδικασίας παραγωγής μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής ενός EV, παράγει έως και 80% λιγότερο CO2 από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

9. Οι μπαταρίες του Leaf έχουν παραπάνω από μια ζωή

Οι μπαταρίες των EVs μπορούν να επανατοποθετηθούν και να ανακυκλωθούν. Μάλιστα, 148 αντίστοιχες μπαταρίες βοήθησαν στη δημιουργία του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, στο Johan Cruijff Arena του Άμστερνταμ, το 2018.

10. Οι μπαταρίες του Leaf είναι ασφαλείς και αξιόπιστες

Οι μπαταρίες του Leaf έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικές, χωρίς να έχουν αναφερθεί περίεργα συμβάντα από την κυκλοφορία τους το 2010, με 180.000 μονάδες να έχουν ήδη πωληθεί στην Ευρώπη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιαπωνικό ηλεκτρικό μοντέλο συνοδεύεται από εγγύηση μπαταρίας 8 ετών / 160.000 χλμ., με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό αξιώσεων εγγύησης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Comments