Ταξίδι στη Μονμάρτρη, στην πιο ρομαντική γειτονιά του Παρισιού - iTravelling

Η γραφική συνοικία του Παρισιού κλέβει τη δόξα με τα ρομαντικά δρομάκια, την αρχιτεκτονική της αλλά και τα κέντρα διασκέδασης.

Ένα ταξίδι στη Γαλλία για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής. Το Παρίσι διεκδικεί σημαντικό μερίδιο των προτιμήσεων τουριστών ανά τον κόσμο. Ο ρομαντισμός, η τέχνη αλλά και τα καταλύματα αποτελούν παράγοντες που όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Παρίσι. Όμως όχι όλοι! Τα τελευταία χρόνια η Μονμάρτρη κλέβει τη δόξα του διάσημου Παρισιού, τείνοντας να γίνει hot προορισμός, τόσο για ερωτευμένους, όσο και για άλλους ταξιδιώτες.

Η Μονμάρτη ή Μονμάρτρη (Monmartre) στην ουσία αποτελεί τον ψηλότερο λόφο στο παλαιό προάστιο του Παρισιού και δε θεωρείται άδικα η πιο ρομαντική και γραφική συνοικία της πόλης, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και ανήκει στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Αν όλοι μιλούν για την τέχνη στο Παρίσι, τότε υπάρχει σίγουρα μια γειτονιά που διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο και αυτή δεν είναι άλλη από τη Μονμάρτρη. Στη Μονμάρτρη η τέχνη είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της, καθώς πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που σφράγισαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη τέχνη.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, η Μονμάρτρη εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών -κυρίως φτωχών- διανοούμενων και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Vincent Van Gogh, Salvador Dali, Andre Matisse και ο Pablo Picasso. Δεν έλειψαν φυσικά από την καλλιτεχνική και φιλοσοφική παρέα και οι γυναίκες, παρόλο που στην ιστορία έμειναν περισσότερο οι γυναίκες ελευθερίων ηθών, που έδωσαν μαζί με τους παραπάνω ένα νέο τρόπο ζωής τους  στον κόσμο, τον επονομαζόμενο μποέμικο τρόπο ζωής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  η συνοικία της Μονμάρτρης -πριν τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο- να αποτελέσει την τέλεια τοποθεσία για τη φιλοξενία αρκετών κέντρων διασκέδασης, με πολυάριθμα κακόφημα καμπαρέ, όπως το θρυλικό Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge), το Lapin Agile (Σβέλτος Λαγός) και το Le Chat Noir (Ο Μαύρος Γάτος), το επίκεντρο δηλαδή της μποέμικης ζωής όλης της Ευρώπης.

Αν και πέρασαν τα χρόνια, η τέχνη είναι ακόμα εκεί, πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι καλλιτέχνες συνηθίζουν και τώρα να τριγυρίζουν στα γραφικά καφέ της Μονμάρτρης και να λανσάρουν την τέχνη τους στα πεζοδρόμια, προκαλώντας τους περαστικούς να αποτυπώσουν τη μορφή τους στο χαρτί ή στο μουσαμά και να ανακαλούν στη μνήμη τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης τέχνης που έζησαν ή απλά άφησαν τη σφραγίδα τους στη Μονμάρτρη.

Πλέον η Μονμάρτρη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, όχι μόνο για τη τέχνη της και την ιστορία της, αλλά και για τα πλακόστρωτα δρομάκια με τις πλατείες για αμέτρητες, ρομαντικές βόλτες, την αρχιτεκτονική των κτηρίων της, την επίσκεψη στα μουσεία της, τις εκκλησίες αλλά και για μια βόλτα πίσω στη μποέμικη ζωή μέσω της διασκέδασης. Η Μονμάρτρη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού, που ευτυχώς έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τη γοητεία του παρελθόντος.

Το πιο αναγνωρίσιμο ορόσημο της Μονμάρτρης είναι η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς κατασκευασμένη 1876 με 1912. Μπορείτε να επιλέξτε το τελεφερίκ που ανεβαίνει στον λόφο προς τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Sacre-Coeur) ή το λεωφορείο προς τη Μονμάρτρη που σταματά στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Την επόμενη φορά μην αρκεστείς μόνο στο Παρίσι, γνώρισε τη Μονμάρτρη (από κοντά αυτή τη φορά)…

Comments