
Πως μπορεί ο απόλυτος καλοκαιρινός εφιάλτης να πάρει σάρκα και οστά (και τρεις σειρές δόντια).
Όταν ακούς από τον -τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή σερφ και έξι φορές σέρφερ της χρονιάς στην Αυστραλία- Mick Fanning να σκέφτεται να αφήσει την θαλασσινή αγάπη του για τα δόντια ενός καρχαρία, τότε δεν έχεις παρά να τρομοκρατηθείς…. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατά τη διάρκεια του J-bay στη Νότια Αφρική δέχτηκε επίθεση από έναν καρχαρία – ταύρο. Για καλή του τύχη ο «δολοφόνος» μπλέχτηκε στο σχοινί της σανίδας και εκείνος κατάφερε να ξεφύγει από του καρχαρία τα δόντια!
Είναι γεγονός, η καρχαριοφοβία ζει και βασιλεύει! Μπορεί εσύ, που διαβάζεις αυτό το κείμενο, αυτή τη στιγμή να γελάς, όμως τι θα έκανες αν βρισκόσουν στην γαλαζοπράσινη παραλία σου μεταξύ ηλιοθεραπείας και κολύμβησης και έβλεπες να σκίζει τα νερά ένα μικρό πτερυγιάκι; Ξαφνικά δε σου φαίνεται τόσο αστείο ε;
Η καρχαριοφοβία υπήρχε πάντα, δεν είναι κάτι νέο! Ο καρχαρίας αποτελεί το αρχαιότερο ζώο, μάλιστα πολλοί ζωολόγοι και ωκεανογράφοι αποκαλύπτουν πως είναι από τα σύγχρονα ζώα των δεινοσαύρων. 457 είδη στον κόσμο, 47 στην Μεσόγειο και αρκετά στην Ελλάδα. Αν κατάφεραν να επιζήσουν αυτά έναντι των πτεροδάκτυλων και τυρανόσαυρων, πιστεύεις ότι έχεις ελπίδα εσύ; Για τους «άπιστους Θωμάδες» μία βόλτα στα κεντρικά ψαράδικα θα σας πείσει. Κάθε τόσο τρίμετροι και τετράμετροι γίγαντες φιγουράρουν με ανοιχτά τα σαγόνια.
Αν δεν ανήκεις στο club των καρχαριοφοβικών, η ελληνική τηλεόραση έχει φροντίσει γι΄αυτό. Κάθε καλοκαίρι με τον πρώτο καύσωνα και τις εξορμήσεις στις παραλίες, ένα ελληνικό κανάλι ίσως και δύο σε εκπαιδεύουν για τη συναναστροφή σου με τα «αξιαγάπητα» κήτη. Η σειρά ταινιών «Σαγόνια του καρχαρία», καθώς και παραπλήσιες άκρως τρομοκρατικές ταινίες είναι εκεί μετά τις 22.00 για να σε κρατήσουν το βράδυ άυπνο και το πρωί μέχρι την ακροθαλασσιά. Για τους λάτρεις του σερφ (ναι, πλέον έχουμε πολλούς εντός συνόρων) οι οδηγίες επιβίωσης είναι απαραίτητες.
Η επαφή τρίτου τύπου (με καρχαρίες) είναι πλέον κάτι διαδεδομένο για το εξωτερικό, για την Ελλάδα σπάνιο αλλά όχι απίθανο. Θα μπορούσαμε να σας μεταφέρουμε τις γνώσεις μας περί τοπογραφίας των καρχαριών, αλλά είναι καλοκαίρι και ο τουρισμός ήδη δεν πάει καλά. Κάντε την προσευχή σας και κολυμπήστε, στην τελική δείτε τις παρακάτω συμβουλές και εφαρμόστε τες όταν και αν έρθει αυτή η κακιά ώρα!
Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις τον καρχαρία (όσο γίνεται):
Μάθετε να ξεχωρίζετε τα πτερύγια πριν τρομοκρατηθείτε! Η καμπυλωτή κολύμβηση προδίδει δελφίνι ενόψει, η ίσια πάλι… ξέρεις.
Αποφύγετε τα λευκά και κόκκινα μαγιό, είναι τα μόνα χρώματα που αναγνωρίζουν.
Τυχόν αιμορραγίες θα σας κάνουν να φαίνεστε σαν…. λαχταριστό ψαράκι (κι όχι λουκουμάκι) στην περίπτωση αυτή.
Με την πρώτη όψη καρχαρία, κολυμπήστε γρήγορα αλλά ήρεμα, η ανήσυχη κολύμβηση προκαλεί μηχανικά κύματα αντιλαμβανόμενα άμεσα από τον κίνδυνο!
Εάν είναι δυνατό, μην επιδεικνύεται τις φτέρνες σας. Είναι το σημείο του ανθρώπινου σώματος, που τον κάνουν να σας μπερδεύουν με φώκιες.
Διατηρείστε τη ψυχραιμία σας. Είναι πολύ καλοί ψυχολόγοι, διαισθάνονται τον πανικό σας αλλά και τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς – πράγμα που σας κάνει ακόμα πιο νόστιμους!
Εάν όλα αυτά δεν έπιασαν και είστε ακόμα στο ένα μετρό με τον καρχαρία, μία τελευταία απόπειρα διάσωσης ή ένα στερνό αντίο, μπορεί να γίνει με μία δυνατή κλοτσιά ή μπουνιά στο πρόσωπο του καρχαρία (κι όμως) ή κάτω από την κοιλιά του, που αποτελεί το πιο μαλακό σημείο του.
Αυτά συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αν με ρωτάς, απλά απόλαυσε την θάλασσα, αν είναι να πας από καρχαρία, θα είσαι μεν πολύ άτυχος αλλά θα σε γράψουν και στις εφημερίδες! Και που ξέρεις, μπορεί και ο Έλληνας Σπιλμπεργκ, βλέπε Παπακαλιάτης, να σε κάνει ταινία, το κορίτσι εννοείται πως θα το πάρει αυτός μετά το θάνατο σου (ίσως και πριν δεν είμαστε σίγουροι).
Υ.Γ: Ξόρκισε το φόβο σου με τις απαραίτητες γνώσεις. Ένας χάρτης με τους καρχαρίες της Ελλάδας μπορεί για αρχή να σε τρομοκρατήσει, αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις (ναι, υπάρχουν πολλοί-37 είδη !!).