Τα παπούτσια του Δούναβη: Το συγκινητικό μνημείο στη Βουδαπέστη - iTravelling

Δίπλα στη γέφυρα των αλυσίδων βρίσκονται τα παπούτσια του Δούναβη  για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους, που έχασαν τη ζωή τους από τους Ναζί. 

Η Βουδαπέστη είναι μία πόλη μαγευτική. Αν ξεπεράσουμε τα εντυπωσιακά της κτίρια, τα γραφικά μονοπάτια της και πλησιάσουμε για μία βόλτα προς το ποταμό, θα αντικρίσουμε τα παπούτσια του Δούναβη. Το πιο συγκινητικό μνημείο της Βουδαπέστης και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης είναι τα λεγόμενα «Παπούτσια του Δούναβη».

Τα «Παπούτσια του Δούναβη» έχουν φιλοτεχνηθεί από τον σκηνοθέτη Can Togay και τον γλύπτη Gyula Pauer. Το μνημείο αυτό βρίσκεται δίπλα στη γέφυρα των Αλυσίδων παράλληλα στον ποταμό και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 550.000 Ούγγρων, που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 1945. Χιλιάδες από τους Ούγγρους πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί.

Το παράδοξο με τα παπούτσια είναι πως τους ζήτησαν -λίγο πριν τους εκτελέσουν- να αποχωριστούν το πιο πολύτιμο πράγμα, που είχαν επάνω τους, δηλαδή τα παπούτσια τους. Το μνημείο δημιουργεί την αίσθηση μιας διαδρομής παράλληλα στο ποτάμι με 40 μπρούτζινα άδεια, ζεύγη παπουτσιών -γυναικεία, ανδρικά και παιδικά- πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου. Αυτά ήταν τα τελευταία βήματα της χορογραφίας, που τους οδηγούσε στην εξόντωση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το συγκινητικό μνημείο στη Βουδαπέστη:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Comments