MINIMATA: Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή η avant-première της ταινίας του Andrew Levitas - itravelling.gr

Ένα πολύπλευρο πρότζεκτ από τον Andrew Levitas, εμπνευσμένο από το φωτογραφικό έργο του W. Eugene Smith θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο το πολύπλευρο πρότζεκτ Minamata του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Andrew Levitas. Με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την avantpremière της ταινίας Minamata, μια εικαστική εγκατάσταση, ένα Filmmaking Masterclass με εισηγητή τον Levitas καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση.

Πηγή έμπνευσης για το πρότζεκτ αποτέλεσε ο κορυφαίος Αμερικανός φωτορεπόρτερ W.Eugene Smith, που θεωρείται ο «πατέρας» της φωτογραφικής αφήγησης και συγκεκριμένα του φωτογραφικού δοκιμίου. Τη δεκαετία του 1970, ο Smith κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporation στην πόλη Minamata της Ιαπωνίας. Η φωτογραφική συλλογή που εξέδωσε το 1975 μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του (MinamataA Warning to the World) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν πλήξει τον πληθυσμό της πόλης και στη μετέπειτα απόδοση της δικαιοσύνης.

MINIMATA: Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή η avant-première της ταινίας του Andrew Levitas - itravelling.gr

Το δράμα της Minamata, αλλά και η προσέγγισή του μέσα από την ιδιαιτερότητα του φακού του W. Eugene Smith, είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas. Βαθιά επηρεασμένος από την καταγγελία του Smith, ο Levitas αποτύπωσε αρχικά τις σκέψεις του σε ποιήματα και ζωγραφικούς πίνακες, πριν τους δώσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή με τη δημιουργία της ταινίας του Minamata και στη συνέχεια με τα μεταλλικά γλυπτά του.

Ανήσυχο πνεύμα όπως και ο Smith, ο Levitas προβληματίζεται από τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και το περιβάλλον και νιώθει έντονα την ανάγκη να αγωνιστεί ενάντια στην αδικία, μέσα από την τέχνη του.

Minamata: Η ταινία

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon, θα φιλοξενήσει την avantpremière της ταινίας του Andrew Levitas Minamata. Στην ταινία, ο βραβευμένος ηθοποιός Johnny Depp ενσαρκώνει τον διάσημο φωτορεπόρτερ W. Eugene Smith, αποτυπώνοντας, σε μια δυνατή ερμηνεία, τον επίμονο τριετή αγώνα του να φέρει στο επίκεντρο τις τερατογενέσεις και τις ασθένειες από τις οποίες υπέφερε ο τοπικός πληθυσμός ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης.

Ο Depp πλαισιώνεται από τον καταξιωμένο Βρετανό ηθοποιό Bill Nighy στον ρόλο του εκδότη του περιοδικού LIFE Robert Hayes και την Γαλλο-Ιαπωνέζα ηθοποιό και εικαστικό Minami στον ρόλο της συζύγου του Aileen.

MINIMATA: Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή η avant-première της ταινίας του Andrew Levitas - itravelling.gr

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παρουσία του Andrew Levitas, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός έχει συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τους David Kessler, Stephen Deuters και Jason Forman.

Η ταινία Minamata παρουσιάστηκε στη Berlinale το 2020 και θα ανοίξει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Εικαστική Εγκατάσταση

Η εικαστική εγκατάσταση, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη αποτελεί την τελική και πιο ολοκληρωμένη μορφή του πρότζεκτ του, θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021.

Με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, ένα υλικό ανακυκλώσιμο που αντέχει στον χρόνο, ο Levitas μέσα από επτά μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύει την αμφισημία, τη δυαδικότητα και την αντίφαση που κρύβονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ως καλλιτέχνης, ο Levitas νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί έργα που σέβονται και εξυμνούν τη φύση, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το μέταλλο, ειδικά το αλουμίνιο, κυριαρχεί στη σκέψη και στη δουλειά του: συμβολίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας και την ευημερία, ταυτόχρονα όμως εκπροσωπεί και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση.

Κεντρικό ρόλο στα γλυπτά του Levitas παίζει και η φωτογραφία, καθώς μέσω  της μεθόδου Metalwork Photography®, που ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία, μεταφέρει φωτογραφικές διαφάνειες πάνω στα μεταλλικά φύλλα που αποτελούν την επιφάνεια των έργων του.

Την επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.

MINIMATA: Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή η avant-première της ταινίας του Andrew Levitas - itravelling.gr

Masterclass

Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί Filmmaking Masterclass με τίτλο The Artists Mind / Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη, με εισηγητή τον Andrew Levitas ως artist-in-residence. Το Masterclass βασίζεται στο μάθημα που ο Levitas διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study και απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και του θεάτρου καθώς και στο ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του και να πειραματιστεί με την τέχνη και τον κινηματογράφο.

Μέσα από θεματικές συζητήσεις, με εισηγήσεις από τον Levitas και διάφορους καλεσμένους του όπως ο film editor της ταινίας Minamata Nathan Nugent, καθώς και παρουσιάσεις και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την ευρύτερη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από διαφορετικές μορφές της τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του Masterclass, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

MINIMATA: Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή η avant-première της ταινίας του Andrew Levitas - itravelling.gr

Συναντήσεις στο Μουσείο

Τέλος, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Minamata, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη,
με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) Κίκας Κυριακάκου και του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του ΑΘΗΝΑ 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Andrew Levitas

Ο Andrew Levitas, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ζωγράφος και γλύπτης, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ φωτογραφίας, σύγχρονης τέχνης και κινηματογράφου.

Είναι ιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής Metalwork Pictures και έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το οικογενειακό δράμα Lullaby (2014). Η ταινία Minamata, με πρωταγωνιστές τους Johnny Depp, Bill Nighy και Minami, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ως εικαστικός, διακρίνεται από την ανησυχία του για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, το περιβάλλον και το κλίμα. Είναι γνωστός για τις μεταλλικές εγκαταστάσεις του (Metalwork Installations®), όπου χρησιμοποιεί κατά κανόνα το αλουμίνιο, και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, διδάσκει στο Gallatin School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU).

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προβάλλει το οικουμενικό κοινωνικό μήνυμα που εκφράζεται μέσα από  τη δουλειά του Andrew Levitas, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της θεματικής του πρότζεκτ Minamata.

Avantpremière της ταινίας Minamata: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
Κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Διάρκεια Έκθεσης:
21 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου 2021
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή: 10:00-20:00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Διεξαγωγή Masterclass: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου – Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2021

Συναντήσεις στο Μουσείο: Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 19:00

Comments