
Το μελετητικό γραφείο του κου Κωνσταντίνου Εισαγγελέα ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του κτιρίου του ’73, σε συνεργασία με το γραφείο αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων Lime Deco με τελικό στόχο να δημιουργήσουν από κοινού ένα σικ τουριστικό κατάλυμα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στη Μύκονο.
Το μελετητικό γραφείο του κου Κωνσταντίνου Εισαγγελέα ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του κτιρίου του ’73, σε συνεργασία με το γραφείο αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων Lime Deco με τελικό στόχο να δημιουργήσουν από κοινού ένα σικ τουριστικό κατάλυμα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στη Μύκονο. To κτίριο βρίσκεται στη περιοχή Μαράθι – Μυκόνου σε ένα καθαρά αγροτικό τοπίο πάνω στον επαρχιακό δρόμο χώρας-Μυκόνου-Πανόρμου. Τοπίο στο εσωτερικό του νησιού κυριευμένο από σχιστολιθικές ξερολιθιές στα διαχωριστικά των χωραφιών, με ήπιες κλίσεις και τοπικές χαμηλές εξάρσεις από γρανιτικούς ογκόλιθους περιστοιχισμένους από συκιές και φραγκοσυκιές και κάποιο λευκό ξωκλήσι σαν άσπρο περιστέρι που θέλει να κουρνιάσει στην φωλιά του. Το σκηνικό συμπληρώνεται από αγροτικά κελιά με τα αλώνια τους που συνθέτουν ένα τοπίο που αφυπνίζει τα συναισθήματα και προτρέπει σε αισθητική περιπλάνηση και σε μια εμπειρία νησιωτικής κυκλαδίτικης ζωής άλλων εποχών.
Η μελετητική πρόκληση αυτού του έργου σχετιζόταν α) με τη διατήρηση του υπάρχοντα σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα και στους σχεδιαστικούς περιορισμούς που προκύπτουν βάση των δεσμεύσεων του δομητικού αυτού συστήματος και β) με τη δημιουργία όψεων που να εναρμονίζονται με το τοπίο και να αποτελούν μορφολογική οπτική συνέχεια με το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση αποτελώντας μια φυσική συνέχεια του κτιρίου. Απαίτηση της ιδιοκτήτριας και κατ’ επέκταση στόχος της αρχιτεκτονικής παρέμβασης ήταν ο πλήρης σεβασμός της οπτικής ρύπανσης του Μοναστηριού που αποτελεί ιδιοκτησιακό αγαθό της οικογένειας της εδώ και τρείς γενιές.
Όσον αφορά το υπάρχον δομητικό σύστημα, επειδή είχε μελετηθεί με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς (1959) και είχε υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, για να διαπιστωθούν οι υφιστάμενες αντοχές του σκυροδέματος και του χάλυβα, σε συνδυασμό με μελέτη στατικής επάρκειας ενισχύθηκε με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος στα υποστυλώματα και ανθρακονήματα FRP και ανθρακοελάσματα στις πλάκες και τα δοκάρια.
Marathi Mykonos: Μοναστηριακή αρχιτεκτονική με κυκλαδίτικες λεπτομέρειες
Το κτίριο μορφολογικά ακολούθησε λιτές γραμμές με ελάχιστους εξώστες δίνοντας την αίσθηση της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής με ενσωμάτωση κυκλαδίτικων μαρμάρινων μοτίβων όπως τα μαρμάρινα πρέκια, τα υπέρθυρα και τα φουρούσια στον ανατολικό εξώστη όλα τους κατασκευασμένα στο χέρι από Τηνιακό μαρμαρογλύπτη.
Βάσει αυτών των παραμέτρων και με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση και μελλοντική χρήση του ακινήτου, η συνθετική λύση που εφαρμόστηκε όσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων δίνει προτεραιότητα στην άνεση και την απλότητα χαρακτηριστικά των κυκλαδίτικων κατοικιών . Δημιουργήθηκαν λοιπόν τρεις ανεξάρτητες κατοικίες διαφορετικών τυπολογικών χαρακτηριστικών όσον αφορά τα τετραγωνικά και την διαρρύθμιση των χώρων . Δύο κατοικίες αναπτύσσονται στο ισόγειο του κτιρίου εμβαδού 50μ2 και 65 μ2 αντίστοιχα ενώ η τρίτη και πιο μεγάλη κατοικία εμβαδού 114μ2 αναπτύσσεται στον όροφο που είναι προσβάσιμος από τη διαμορφωμένη εξωτερική σκάλα στην νότια όψη του κτιρίου.
Οι κατοικίες του ισογείου αποτελούνται από καθιστικό-κουζίνα, λουτρό και ένα υπνοδωμάτιο αντίστοιχα ενώ η κατοικία του ορόφου, έτοιμη να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, αποτελείται από ευρύχωρο καθιστικό – τραπεζαρία και μια μεγάλη και φωτεινή κουζίνα στη ζώνη διημέρευσης καθώς και από δύο λουτρά και τρία υπνοδωμάτια στη ζώνη ανάπαυσης.
Κύριο χαρακτηριστικό των κατοικιών που παραπέμπει στην τυπική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι η κατασκευή κτιστών επίπλων σε όλους τους χώρους δίνοντας μια αίσθηση συνέχειας και ρευστότητας στο εσωτερικό των χώρων καθώς και η δημιουργία αψίδων που διαχωρίζουν το εσωτερικό των κύριων χώρων . Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο σοβάς σε υπόλευκη απόχρωση, η πατητή τσιμεντοκονία σε ανοιχτή γκρι απόχρωση, η φυσική πέτρα και λεπτομερείς ξύλου σε γήινα χρώματα τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με το υπόλοιπο εσωτερικό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φωτισμό του κάθε χώρου για τους οποίους επιλέχθηκαν μοντέρνα φωτιστικά και λύσεις φωτισμού με LED στοιχεία τα οποία ενσωματώθηκαν στη κατασκευή για τη δημιουργία μιας ζεστής και ήρεμης ατμόσφαιρας τονίζοντας περιοχές των κατοικιών χωρίς να ενοχλούν και να αφαιρούν στοιχεία από την απλότητα της σύνθεσης.
Η προσέγγιση των εξωτερικών χώρων του κτιρίου καθώς και του περιβάλλοντα χώρου όλου του οικοπέδου βασίστηκε στη δυναμική του φυσικού τοπίου με χρήση φυσικών υλικών όπως η πέτρα καθώς και την ένταξη ήπιας φύτευσης που εναρμονίζεται πλήρως με το αγροτικό τοπίο αποσκοπώντας στην εκμετάλλευση του κυκλαδίτικου ήλιου και αέρα, ολοκληρώνοντας τη συνολική εικόνα του καταλύματος.
iTravelling info:
Τίτλος έργου: Τουριστικές κατοικίες στο Μαράθι Μυκόνου με διακριτικό τίτλο “Marathi Mykonos”
Τοποθεσία: Μαράθι, Μύκονος
Ημερομηνία αποπεράτωσης: Ιούλιος, 2020
Τύπος έργου: Αποπεράτωση κτιρίου στο Μαράθι Μυκόνου
Μελέτη – Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Εισαγγελέας Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π MSc
Κατασκευή: ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ Ε.Ε. Τεχνική Εταιρία (www.anegersis.gr)
Εσωτερική διακόσμηση: Μαρία Χατζησταύρου (http://www.limedeco.gr)
Φωτογραφίες: Καλλιόπη Βαρώνου