Η τρύπα του Δράκου: Η πιο βαθιά θάλασσα του κόσμου - iTravelling

Ένας γιγάντιος, θαλάσσιος λάκκος στα νησιά Paracel αποτελεί την πιο περίεργη και πιο βαθιά θάλασσα στον κόσμο, με τρεις χώρες να διεκδικούν την κατοχή της.

Είναι η πιο περίεργη και μάλλον η πιο βαθιά θάλασσα στον κόσμο. Έχει γίνει μήλο της έριδος για τρεις χώρες και οι επιστήμονες έχουν κατενθουσιαστεί με την μελέτη της. Ο λόγος για την «Η τρύπα του Δράκου», όπως ονομάζουν, την πιο βαθιά μπλε τρύπα σε θάλασσα στον κόσμο.

Η πιο βαθιά θάλασσα στον κόσμο είναι πλούσια σε ζωή!

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, η Τρύπα του Δράκου έχει 987 πόδια (400 μέτρα) βάθος, δηλαδή περίπου 300 πόδια περισσότερα από τη θαλάσσια τρύπα στις Μπαχάμες, που θεωρούταν και εκείνη πολύ βαθιά. Οι θαλάσσιες αυτές τρύπες είναι σαν γιγάντιους λάκκους στη θάλασσα το βάθος των οποίων μπορεί να φτάσει πολλά μέτρα. Η εν λόγω θαλάσσια τρύπα εντοπίζεται στα νησιά Paracel, τα οποία διεκδικούνται από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει τις έρευνες και όπως φαίνεται θα πάρει πολύ καιρό, αφού το υλικό που παίρνουν από την Τρύπα του Δράκου είναι πλούσιο. Ήδη, όπως πληροφορεί το Ινστιτούτο Ερευνών Sansha Ship, έχουν βρεθεί 20 είδη ψαριών στα πρώτα 330 μέτρα αφού στα υπόλοιπα 657 δεν υπάρχει οξυγόνο.

«Οι έρευνες σε μία θαλάσσια μπλε τρύπα μπορούν να παράσχουν λεπτομερή στοιχεία για την αλλαγή του κλίματος ή και τις στάθμης του νερού για δεκάδες χιλιάδες χρόνια», αναφέρει ο καθηγητής Yang Zuosheng και προσθέτει ότι «Όταν θα έχουμε τα δεδομένα θα μπορούμε να εκπονήσουμε ένα μοντέλο της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Δείτε το video:

Comments