Η πρώτη smoke free παραλία βρίσκεται στη Σέριφο - itravelling.gr

Πρωτιά για τη Σέριφο, η οποία από τον Ιούνιο θα έχει την πρώτη παραλία στην Ελλάδα, που απαγορεύεται το κάπνισμα!

Σιχάθηκες να βλέπεις αποτσίγαρα στις παραλίες; Σε ενοχλεί ο καπνός του διπλανού σου και ψάχνεις μέρος να κρυφτείς ακόμα και στη θάλασσα; Κανένα πρόβλημα! Κλείσε εισιτήρια για Σέριφο και απόλαυσε την πρώτη παραλία στην Ελλάδα, που απαγορεύεται το κάπνισμα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο δήμος Σερίφου μαζί με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σερίφου ανακοίνωσαν την πρώτη smoke free παραλία της Ελλάδας. Ο λόγος για την παραλία της Βαγιάς, η οποία από φέτος γίνεται η πρώτη παραλία που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στην Ελλάδα. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Η πρώτη smoke free παραλία βρίσκεται στη Σέριφο - itravelling.gr

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι καθαρισμοί των ακτών κατά την τελευταία διετία ανέδειξαν αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά. Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η πρώτη smoke free παραλία βρίσκεται στη Σέριφο - itravelling.gr

Για την ιστορία η παραλία της Βαγιάς, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από το πρόγραμμα Natura. Έτσι, στην παραλία θα τοποθετηθεί μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων.

Comments