Η πρώτη eco-πολυκατοικία με μηδενική κατανάλωση ενέργειας - itravelling.gr

Στο Ταύρο βρίσκεται η πρώτη πολυκατοικία που θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.

Μια βόλτα έως τον Ταύρο θα σε βγάλει έξω από την πρώτη υπερ-οικολογική πολυκατοικία. Ο λόγος για το έργο «Passivistas: The Tavros Project», το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας , η οποία θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Στο παρελθόν, το κτίριο ήταν μια κλασσική εργατική πολυκατοικία της δεκαετίας του ’70 με έκταση περίπου 750 τετραγωνικών μέτρων. Σε λίγο καιρό ωστόσο θα μετατραπεί σε μια οικολογική όαση με πολλαπλά οφέλη για τους ενοίκους της.

Η ιδανική πολυκατοικία για την κλιματική αλλαγή

Όλοι γνωρίζουμε πια πως η κλιματικη κρίση είναι πλέον παρούσα και οι ανάγκες για θέρμανση αλλά και ψύξη είναι μεγαλύτερες. Στόχος την ανακαίνισης είναι η ελαχιστοποίηση αυτής της ανάγκης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με την ταυτόχρονη επίτευξη των συνθηκών θερμικής άνεσης και της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και τη διατήρηση της θερμοκρασίας στους 20 έως 25 βαθμούς όλο το χρόνο. Παράλληλα, η υγρασία του εσωτερικού χώρου δεν θα ξεπερνά το 55%, ενώ η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα θα παραμένει χαμηλή, κάτω από 1000 ppm.

Η πρώτη eco-πολυκατοικία με μηδενική κατανάλωση ενέργειας - itravelling.gr

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το project δε στηρίζεται απλά στον σχεδιασμό ενός ενεργειακά ουδέτερου κτιρίου, αλλά σε ένα κτίριο που θα παράγει τη δική του ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, το ανθρακικό αποτύπωμα του κτιρίου και των ενοίκων θα είναι μηδαμινό, ενώ θα προσαρμόζεται απόλυτα στις απαιτήσεις για κτίρια ανθρακικά ουδέτερα (που θα ζητείται ως προαπαιτούμενο έως το 2030).

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου, το κόστος των παρεμβάσεων για την υπερ-οικολογική πολυκατοικία έφθασε σε 201.020 ευρώ ή 362,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι εργασίες ανακαίνισης που υλοποιούνται στα παθητικά κτίρια περιλαμβάνουν:

– Θερμομόνωση (στέγη, πρόσοψη,υπόγεια)

– Αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση τριπλού υαλοπίνακα

– Εξασφάλιση αεροστεγανότητας

– Εντοπισμός και επίλυση των θερμογεφυρών

– Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες εκσγχυχρονισμού για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και για την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή κατανάλωσης ρεύματος. Αντίστοιχα, η τοποθέτηση θερμοχρωμικών γυαλιών στα κουφώματα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην όψη του κτιρίου θα είναι οι επόμενες εργασίες.

Την παρουσίαση του “Passivistas: The Tavros Project” έκαναν οι Δημήτρης Παλλαντζάς, φυσικός κτιρίων, Νεκτάριος Τσακουμάκης, μηχανολόγος μηχανικός, Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, και Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτων.

Comments