
Στη Φυλλωσιά θα κάνεις ένα ταξίδι στη φύση μέσα από τη μέθοδο της οικοτυπίας σε ρούχα και αξεσουάρ.
Μετά από κάθε ταξίδι γυρίζουμε γεμάτοι εικόνες! Οι εικόνες της φύσης πάντα μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας με τα χρώματα, τα περίεργα σχέδια τους ακόμα και τα αρώματα. Εάν θέλεις να ζωντανέψεις τις εικόνες αυτές και να τις κρατήσεις ή ακόμα και να τις φορέσεις, τότε η λύση βρίσκεται στη Φυλλωσιά (Fyllossia). Όχι πολύ μακριά, στη γραφική Κριθαριά, ανάμεσα στο Βόλο και το Πήλιο, βρίσκεται η Όλια, η καλλιτέχνης πίσω από τις δημιουργίες της Φυλλωσιάς.
Το iTravelling.gr μίλησε με την Olya Gluschenko και μυήθηκε στην ομορφιά της οικοτυπίας.
Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της Fyllossia (Φυλλωσιά);
Τις πρώτες οικοτυπίες τις είδα τυχαία στο ίντερνετ. Δεν ήξερα τότε τίποτα, ούτε τι είναι, ούτε πώς γίνονται. Δεν υπήρχαν και πολλές πληροφορίες. Άρχισα να πειραματίζομαι μόνη μου, για καλή μου τύχη το πρώτο πείραμα πήγε καλά, και έτσι συνέχισα.
Τι μπορούμε να βρούμε στη Φυλλωσιά;
Φουλάρια, ρούχα, αξεσουάρ από ύφασμα, κάδρα και κάρτες. Γενικότερα, πράγματα που κατασκευάζονται με τη μέθοδο της οικοτυπίας και με φυσικές βαφές. Επίσης, θα βρει κανείς οδηγίες αλλά και ιδέες για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να τυπώσουν μόνοι τους με αυτή τη μέθοδο.
Τι είναι η μέθοδος της οικοτυπίας;
Η λέξη οικοτυπία είναι δικός μου νεολογισμός και αποτελεί μετάφραση του αγγλικού «ecoprint». Ίσως κάποια στιγμή μεταφραστεί ορθότερα. Μετά από έρευνα, που έκανα, ανακάλυψα πως δεν είχαν ασχοληθεί πολλοί παλαιότερα με την τεχνική αυτή στην Ελλάδα (και τώρα ακόμη, είμαστε ελάχιστοι). Η οικοτυπία είναι ουσιαστικά μια μορφή εκτύπωσης άμεσης επαφής, που επιτρέπει τη μεταφορά χρωστικών ουσιών από φυτά σε ύφασμα, δημιουργώντας ενδιαφέροντα (και κάποιες φορές απρόσμενα) αποτυπώματα, είτε σε κυτταρίνη (βαμβάκι, λινό), είτε σε πρωτεΐνη (μαλλί, μετάξι), χωρίς να βάφει ομοιόμορφα ολόκληρο το ύφασμα, όπως οι κλασσικές βαφές.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι βαφής σε χύτρα αποτελούν πολύτιμο οδηγό για την οικοτυπία, όμως δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για τις παραδοσιακές μεθόδους βαφής. Η οικοτυπία αξιοποιεί παραδοσιακά φυτά βαφής με παλαιούς και νέους τρόπους, όπως και φυτά που δεν είναι ευρέως γνωστά ως πηγές χρωμάτων. Επίσης, πολλές φορές αξιοποιεί την αλληλεπίδραση των φύλλων των φυτών με προϋπάρχουσες βαφές σε υφάσματα, σε συνδυασμό και με ορυκτά.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;
Όλα όσα βρίσκονται στην αυλή μου ή σε ένα περίπατο στο δάσος. Από τον ευκάλυπτο μου μπορώ να βγάλω δεκάδες αποχρώσεις και τον χρησιμοποιώ σε διάφορες τεχνικές. Αγαπώ επίσης τα υλικά που κουβαλούν αναμνήσεις, όπως π.χ. φύλλα που μαζεύω σε ταξίδια, ένα μπουκέτο που μου χάρισε ο άντρας μου και μετά έγινε μεταξωτό φουλάρι ή λουλούδια που μάζεψα από την αυλή της γιαγιάς μου.
Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;
Αντλώ έμπνευση από τη φύση, που είναι πάντα διαφορετική και ανεπανάληπτη. Τα φύλλα είναι πάντα διαφορετικά μεταξύ τους και η θάλασσα δεν είναι ποτέ η ίδια. Έτσι είναι και τα αποτελέσματα της οικοτυπίας, αλλά στην πραγματικότητα έτσι είναι και η τέχνη στο σύνολο της. Ποτέ δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς, ακόμη κι αν μοιάζει. Έτσι, συχνά παίρνω ιδέες από την αφηρημένη ζωγραφική αλλά και από τη σύγχρονη μουσική.
Πόσο αντέχουν τα ρούχα με την μέθοδο της οικοτυπίας;
Αντέχουν για πολύ καιρό, αν χρησιμοποιούνται κατάλληλα υλικά και σωστή διαδικασία στην κατασκευή τους (προστύψεις, θερμοκρασίες κλπ), αλλά και στη συνέχεια, στη συντήρηση τους (μαλακό απορρυπαντικό, χαμηλή θερμοκρασία νερού κλπ). Κάποια υλικά όμως είναι πολύ ανθεκτικά, δεν ξεβάφουν ούτε με χλωρίνη.
Μπορεί ένα ρούχο να μας «ταξιδέψει»;
Ο καθένας δημιουργεί άλλες εικόνες με τη φαντασία του. Για το ίδιο κομμάτι είχα τελείως διαφορετικά σχόλια, άλλος το έβλεπε σαν νύχτα με αστέρια, άλλος έβλεπε θάλασσα, άλλος λουλούδια. Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό, γιατί ο καθένας κουβαλά άλλα βιώματα.
Σε ποιο μέρος του κόσμου θα ήθελες να ταξιδέψεις για μια ξεχωριστή πρώτη ύλη και έμπνευση;
Στην Ινδία είχα πάει παλιά και είχα εντυπωσιαστεί. Τότε ακόμη δεν είχα ασχοληθεί συστηματικά με τις φυσικές βαφές, αλλά πάντα μου άρεσαν τα χρώματα και ο τρόπος που δούλευαν με τα υφάσματα, ιδίως τα χειροποίητα. Θα ήθελα να ξαναπάω.
Πως μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα της Fyllossia;
Προς το παρόν στο Facebook και στο Instagram. Υπάρχει ακόμα και μια σελίδα στο Etsy, αλλά δεν προλαβαίνω να την ενημερώνω, γιατί πολλά από αυτά που φτιάχνω φεύγουν πριν τα ανεβάσω εκεί. Γενικά, φτιάχνω λίγα κομμάτια, γιατί χρειάζονται πολύ χρόνο και δουλειά. Κάθε κομμάτι γίνεται από την αρχή και είναι μοναδικό. Επίσης κατά καιρούς φτιάχνω κομμάτια σύμφωνα με παραγγελίες πελατών για συγκεκριμένα υλικά, χρώματα κλπ. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να τα δει από κοντά και να γνωριστούμε, στην εξοχή μας!