Ένα από τα μεγαλύτερα μπαρ του Εδιμβούργου στεγάζεται σε μια πρώην εκκλησία δημιουργώντας το κατάλληλο γκόθικ κλίμα για το στέκι του «Φρανκενστάιν».

Εκατοντάδες χριστιανικές εκκλησίες της δυτικής Ευρώπης έχουν αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια να αλλάξουν χρήση, τώρα όμως ήρθε η ώρα να το δούμε και αυτό… Ταξιδεύουμε έως το Εδιμβούργο, ψάχνοντας για το διάσημο μπαρ, που θα μας εισάγει στη διασκέδαση της Σκωτίας, συναντάμε την εξής επιγραφή στην είσοδο του, η οποία μας ενημερώνει πως πρόκειται να εισέλθουμε στο «παγκοσμίως φημισμένο μπαρ του Φρανκενστάιν».

Με τη μουσική να ηχεί δυνατή, την όψη του τερατόμορφου Φρανκενστάιν να κοσμεί τους τοίχους, τον φωτισμό χαμηλό και το αλκοόλ να ρέει άφθονο, η νύχτα θα μπορούσε εύκολα να εκτραπεί προς… αμαρτωλές κατευθύνσεις. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα μεγαλύτερα μπαρ του Εδιμβούργου, για ένα μπαρ το οποίο ωστόσο παλαιότερα δεν ήταν χώρος για να διασκεδάζουν νεαροί νυχτόβιοι αλλά… εκκλησία!

Εκατοντάδες χριστιανικές εκκλησίες της δυτικής Ευρώπης έχουν τα τελευταία χρόνια αναγκαστεί να αλλάξουν χρήση. Άλλες έγιναν μαγαζιά (σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα με ρούχα, γυμναστήρια κ.ά.) κι άλλες (οι πιο μικρές σε μέγεθος) σπίτια. Στο Μπρίστολ της νότιας Αγγλίας ο ναός του Αγίου Παύλου στεγάζει πλέον τη σχολή ακροβατών του τσίρκου «Circomedia». Οι ίδιοι μάλιστα οι ακροβάτες τον θεωρούν ως χώρο ιδανικό για την προπόνησή τους επειδή είναι ψηλοτάβανος. Όσο για την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Αρνεμ της Ολλανδίας, αυτή έχει πια μετατραπεί σε «skate park» για τη νεολαία της περιοχής.

Comments