Common Routes: Ένας καλλιτεχνικός διάλογος με ταξιδιωτικό ενδιαφέρον - itravelling.gr

Το iTravelling.gr μίλησε με την φωτογραφική ομάδα Common Routes για όλα όσα θα δούμε στην έκθεση τους για το οδοιπορικό στην Αλβανία.

Η φωτογραφική ομάδα Common Routes συνεχίζοντας να ταξιδεύει στα Βαλκάνια και να αποτυπώνει φωτογραφικά τα τοπία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών εκεί, μας παρουσιάζει τη νέα της έκθεση «Common Routes IV Αλβανία» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εάν γοητεύεσαι από τη φωτογραφία, αγαπάς τα ταξίδια και ψάχνεις πάντα την ιστορία πίσω από μια φωτογραφία, αυτό το ταξίδι θα σου μείνει αξέχαστο.

Το iTravelling.gr μίλησε με την ομάδα Common Routes πριν την επίσκεψη στην νέα τους έκθεση φωτογραφίας.

Common Routes IV | Αλβανία: Μια ταξιδιωτική έκθεση φωτογραφίας - itravelling.gr

Τι θα δούμε στην έκθεση φωτογραφίας Common Routes;

Φέτος η ομάδα μας εκθέτει το περσινό ταξίδι μας στην Αλβανία. Η έκθεση θα διεξαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θα διαρκέσει από 23 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019.

Common Routes IV | Αλβανία: Μια ταξιδιωτική έκθεση φωτογραφίας - itravelling.gr

Πως γεννήθηκε αυτή η ανάγκη σας για τα φωτογραφικά οδοιπορικά;

Το κίνητρο ήταν οι εικόνες φωτογράφων από ταξίδια, που είχαν πραγματοποιήσει στα Βαλκάνια. Θέλαμε και εμείς να ανακαλύψουμε τις γειτονικές χώρες με βασικό μας όχημα τη φωτογραφία.

Πως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι προορισμοί;

Η ομάδα μας ταξιδεύει στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε ήδη επισκεφτεί τις Τουρκία, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Αλβανία. Μόλις επιστρέψαμε από το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο και το υλικό αυτού του ταξιδιού θα εκτεθεί τον επόμενο χρόνο.

Τι το ξεχωριστό βρήκατε όταν επισκεφτήκατε την Αλβανία;

Στην Αλβανία το τοπίο είναι μελαγχολικό και αυτό επηρεάζει τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά από τις πόλεις, συναντάς ανθρώπους αυθεντικούς χωρίς να έχουν επηρεαστεί από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με την απλή καθημερινότητα, που βιώνουν οι κάτοικοι και εσύ καλείσαι να το μεταφέρεις στο φωτογραφικό σου φακό.

Common Routes IV | Αλβανία: Μια ταξιδιωτική έκθεση φωτογραφίας - itravelling.gr

Ποια ήταν για εσάς η πιο συγκινητική στιγμή στο συγκεκριμένο ταξίδι;

Ακολουθώντας έναν επαρχιακό δρόμο για να καταλήξουμε στην επόμενη πόλη, που θα επισκεπτόμασταν, συναντήσαμε μια πομπή κηδείας. Εκεί οι άνθρωποι θέλησαν να μοιραστούν τον πόνο τους και μας επέτρεψαν να βιώσουμε και εμείς τη δική τους απώλεια.

Ποιος είναι ο στόχος της Common Routes;

Ο στόχος ύστερα από 6 χρόνια παραμένει να είναι η αποτύπωση και η ερμηνεία ενός φωτογραφικού οδοιπορικού μέσα από τη προσωπική οπτική και αισθητική του κάθε φωτογράφου. Η δημοσίευση ενός λευκώματος με το υλικό όλων των ταξιδιών της φωτογραφικής ομάδας θα έκλεινε το κύκλο αυτής της διαδρομής για να άνοιγε ίσως στη συνέχεια κάποιο άλλο.

Τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία;

Για τον καθένα ξεχωριστά η ενασχόληση με τη φωτογραφία ξεκίνησε για ένα διαφορετικό λόγο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.  Η ανάγκη έκφρασης και ερμηνείας μιας κατάστασης σε συνδυασμό με την αγάπη για τα ταξίδια είναι τα κύρια συνθετικά που πλαισιώνουν την ενασχόληση μας με την φωτογραφία.

Common Routes IV | Αλβανία: Μια ταξιδιωτική έκθεση φωτογραφίας - itravelling.gr

Πόσο δυνατό μέσο θεωρείται τη φωτογραφία ώστε να περάσει μηνύματα;;

Όπως όλες οι τέχνες έτσι και η φωτογραφία μπορεί να προβληματίσει και να ανοίξει ένα διάλογο. Ίσως όχι τόσο ώστε να δώσει απαντήσεις, όσο για να θέσει ερωτήματα.

Τι θα θέλατε να αντιληφθούν οι επισκέπτες της έκθεσης μέσα από τις φωτογραφίες;

Θα ήταν όμορφο αν καταφέρναμε τη δική μας διαδρομή να την απολάμβαναν και οι θεατές μας και μέσα από τις δικές μας εικόνες να έφτιαχναν τη δική τους ιστορία .

Ποιο μήνυμα περνούν οι συγκεκριμένες εικόνες;

Το μήνυμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Από την στιγμή που εκθέτεται ένα έργο φεύγει πλέον από τα χέρια του δημιουργού και ο θεατής ερμηνεύει και δέχεται το μήνυμα με ένα ξεχωριστό τρόπο, ανάλογα με τα βιώματά του.

Common Routes IV | Αλβανία: Μια ταξιδιωτική έκθεση φωτογραφίας - itravelling.gr

Θα υπάρξουν και άλλα φωτογραφικά οδοιπορικά στο μέλλον;

Ναι, θα υπάρξουν επόμενα ταξίδια! Ήδη έχουμε αποφασίσει για τον επόμενο προορισμό, ο οποίος θα είναι η Βουλγαρία. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020.

iTravelling info:

Common Routes IV Αλβανία

Φωτογραφική έκθεση Common Routes ΙV: Albania

Διάρκεια: 23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου

Χώρος: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)

Ωράριο λειτουργίας: 10.00 – 20.00 (Ανοιχτά όλες τις μέρες)

Comments