ALL Heartist Fund: Το πλάνο δράσης της Accor για τον Covid-19

Εκτεταμένο πλάνο δράσεων της Accor για τον Covid-19. To πρόγραμμα “ALL Heartist Fund” και μέριμνα για εργαζομένους και συνεργάτες.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών εβδομάδων, η εξέλιξη της κρίσης είναι ραγδαία με περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού να βρίσκεται σε περιορισμό και/ή σε lock-down. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη παύση στα ταξίδια, την εστίαση και τη διασκέδαση, κάτι που επηρεάζει ευρέως τον κλάδο της φιλοξενίας. Σήμερα, περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία της Accor παγκοσμίως είναι κλειστά, με πιθανότητα να κλείσουν παραπάνω από τα δύο τρίτα τις επόμενες εβδομάδες. Μια καλή είδηση είναι η επιβεβαίωση της αρχικής ανάκαμψης της κινεζικής ξενοδοχειακής αγοράς, με συγκρατημένη αποκατάσταση στη δραστηριότητα της εστίασης.

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης οδήγησε τον Όμιλο να λάβει δραστικά μέτρα αναφορικά με τη δραστηριότητά του παγκοσμίως. Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της επίδρασης στα κέρδη και την ταμειακή ρευστότητα, καθώς και για την προετοιμασία της ανάκαμψης μετά την κρίση. Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, ο Όμιλος στέκεται περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του προσωπικού, των συνεργατών και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται παρέχοντας χρόνο, πόρους και προσβάσεις στο τοπικό και το παγκόσμιο δίκτυό του.

Μέτρα ανακούφισης

Η Accor εφάρμοσε μια σειρά μέτρων ήδη από τον Φεβρουάριο. Δεδομένης της κατάστασης ο Όμιλος αποφάσισε να αναλάβει δυναμική δράση. Συνολικά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή επαγγελματικών ταξιδιών, αναστολή προσλήψεων καθώς και μειωμένο ωράριο και/ή άδειες για το 75% των στελεχών της κεντρικής διοίκησης διεθνώς για το 2o τρίμηνο του 2020, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον €60 εκατ. στα γενικά και διοικητικά έξοδα για το 2020.
  • Αναθεώρηση του επαναλαμβανόμενου επενδυτικού πλάνου του 2020, με αποτέλεσμα τη μείωση επιπλέον €60 εκατ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος συνεχίζει σε εξορθολογισμό και των λοιπών εξόδων (πωλήσεις, μάρκετινγκ, ΙΤ κ.λπ.) προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών.

ALL Heartist Fund: Το πλάνο δράσης της Accor για τον Covid-19

Ισολογισμός

Χάρη στον πρόσφατο μετασχηματισμό της στη βάση ενός asset-light μοντέλου και τη στρατηγική της για τη διαφύλαξη της ρευστότητας, η Accor μπορεί σήμερα να βασιστεί σε έναν ισχυρό ισολογισμό με διαθέσιμη ρευστότητα άνω των €2,5 δις. και μια διαθέσιμη πιστωτική γραμμή ύψους €1,2 δις. Καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η διάρκεια της κρίσης, ο Όμιλος αναμένει σοβαρές επιπτώσεις για τις επιδόσεις του 2020 αλλά παραμένει αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη προοπτική του κλάδου φιλοξενίας για την Αccor, τους εργαζομένους, τους ιδιοκτήτες και τους μετόχους της.

Δράσεις μερισμάτων και αλληλεγγύης

Στην πρωτοφανή αυτή περίοδο που διανύουμε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Accor αποφάσισε να συμπληρώσει τις ανωτέρω δράσεις αποσύροντας την πρότασή του για καταβολή του μερίσματος για το 2019 ύψους €280 εκατ. Έπειτα από διαβούλευση με τους κύριους μετόχους του Ομίλου, JinJiang International, Qatar Investment Authority, Kingdom Holding Company και Harris Associates, η Accor αποφάσισε να διαθέσει το 25% του προγραμματισμένου μερίσματος (€70 εκατ.) για το λανσάρισμα του “ALL Heartist Fund”, ενός ειδικού προγράμματος για τον Covid-19. Το συγκεκριμένο fund θα συνδράμει:

  • τους 300.000 υπαλλήλους του Ομίλου, καλύπτοντας ιατρικά έξοδα σε σχέση με τον Covid-19 σε όσους δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη
  • υπαλλήλους που βρίσκονται σε άδεια και πλήττονται οικονομικά, ανά περίπτωση
  • μεμονωμένους εταίρους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ανά περίπτωση
  • επιπλέον, ο Όμιλος θα αναπτύξει περαιτέρω δράσεις αλληλεγγύης για την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής καθώς και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών.

Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη βούληση του Ομίλου και των μετόχων του να συμμετέχουν σημαντικά σε δράσεις αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης καθώς και τον σχεδιασμό για μελλοντικές ανάγκες. Η απόφαση αυτή έλαβε την ομόφωνη υποστήριξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία αποφάσισαν να μειώσουν το ποσό της αποζημίωσης για την άσκηση των καθηκόντων τους κατά 20% προς όφελος του “ALL Heartist Fund”. Επιπλέον, ο Sébastien Bazin, Πρόεδρος και CEO της Accor θα παραιτηθεί από το 25% της αποζημίωσής του κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ποσό αυτό θα διατεθεί επίσης για το Fund.

O Sébastien Bazin, Πρόεδρος και CEO της Accor, δήλωσε:

Η φιλοξενία, η προστασία και η φροντίδα των άλλων είναι η πεμπτουσία της δουλειάς μας. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα και του μεγέθους της κατάστασης, επιλέγουμε να ενεργήσουμε με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο, στο πνεύμα των αξιών και των δεσμεύσεών μας. Μέσα από αυτή τη χειρονομία, επιθυμούμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εκείνους που σε αυτή την κρίση επιδεικνύουν μεγάλο θάρρος και ανιδιοτέλεια. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κύριους μετόχους του Ομίλου, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία του “ALL Heartist Fund“. Θέλω επίσης να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις ομάδες της Accor σε όλο τον κόσμο. Αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με αξιοθαύμαστο θάρρος, αφοσίωση και επαγγελματισμό. Ο κλάδος μας περνάει μια δύσκολη περίοδο και πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά η Accor έχει έναν σταθερό ισολογισμό, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση και στη συνέχεια να ανακάμψουμε δυνατά. Είμαι βέβαιος ότι η Accor θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη”.

Comments