Alfa Romeo Tonale: Από την Ιταλία με ελληνικό DNA

Η Alfa Romeo Tonale είναι το μοντέλο που σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της ιταλικής φίρμας, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλλοίωτο το DNA της.

Αυτή είναι η Alfa Romeo Tonale, το εντυπωσιακό C-SUV μοντέλο που ενσαρκώνει το αυθεντικό DNA της ιταλικής μάρκας. Η Tonale ξεχωρίζει για το δυναμικό στιλ, τον απολαυστικό οδηγικό χαρακτήρα, καθώς και τα καινοτόμα στοιχεία συνδεσιμότητας και εξηλεκτρισμένης κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις. Επί της ουσίας, η Tonale αποτελεί τη συνέχεια της Stelvio, του πρώτου SUV της Alfa Romeo. Ταυτόχρονα είναι η αφετηρία για την μεταμόρφωση της ιταλικής εταιρείας, στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης και της συνδεσιμότητας.

Παράλληλα, το DNA της Tonale είναι και ελληνικό, καθώς ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την σχεδίαση της είναι Έλληνας. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Λιώκη, lead exterior designer της Tonale, ο οποίος ανήκει στο σχεδιαστικό τμήμα του ιταλικού Ομίλου. Και κάπως έτσι η Ιταλίδα Alfa Romeo Tonale έχει και ελληνικές ρίζες…

Γνήσιο τέκνο του ιστορικού Centro Stile Alfa Romeo

Η σχεδίαση της Alfa Romeo Tonale περιλαμβάνει πολυάριθμες αναφορές στην ιστορία της μάρκας. Μαγνητίζει τα βλέμματα, συνδυάζοντας παραδοσιακά στιλιστικά στοιχεία της Alfa Romeo, με έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο. Οι συμπαγείς διαστάσεις (Μήκος 4,53μ., Πλάτος 1,84μ. και Ύψος 1,6μ.), συνθέτουν τις αρμονικές αναλογίες μιας αυθεντικής Alfa Romeo.

Στο εμπρός μέρος το κυριαρχεί το «Trilobo» (η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα) και το «Scudetto» (η σύνθεση μάσκας με αεραγωγούς). Τα «3+3» φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix, έχουν σαφείς επιρροές από την SZ Zagato και το πρωτότυπο Proteo. Εξελιγμένα σε συνεργασία με την Marelli, δημιουργούν μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή που είναι ορατή στο φως και στο σκοτάδι.

Εκτός από ξεχωριστό στιλ, τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν δύο προηγμένες τεχνολογίες:

– Adaptive Driving Beam, η οποία αυτόματα προσαρμόζει τα φώτα σύμφωνα με την ταχύτητα και τις συνθήκες οδήγησης.

– Glare-Free High Beam Segmented Technology, η οποία αναγνωρίζει αυτόματα την κίνηση ώστε να μην «τυφλώνει» τα άλλα οχήματα. Παράλληλα βελτιώνει τον φωτισμό στις στροφές για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.

Επιπλέον, τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν την ίδια λογική, με μια συνεχή φωτεινή γραμμή να αγκαλιάζει το αμάξωμα. Στον δυναμισμό του πίσω μέρους συμβάλλει και η εμπνευσμένη από την 8C Competizione σχεδίαση του παρμπρίζ.

Alfa Romeo Tonale: Από την Ιταλία με ελληνικό DNA

Ένας εσωτερικός κόσμος με φινέτσα

Αντίστοιχα, το εσωτερικό ξεχωρίζει γιατί θυμίζει την ιστορία της μάρκας στους αγώνες. Ο οδηγός έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια, ενώ οι επιβάτες απολαμβάνουν τον ιδανικό χώρο για όλες τις διαδρομές. Στην καμπίνα κυριαρχεί η σχεδίαση με απόλυτη προσήλωση στην λεπτομέρεια και την υψηλή ποιότητα.

Τα αναγνωρίσιμα στοιχεία της Alfa Romeo εξελίσσονται και αποκτούν μοντέρνα εκδοχή:

– Το χαρακτηριστικό σχήμα του καλύμματος του πίνακα οργάνων (Cannocchiale) που δίνει την αίσθηση δύο μεγάλων στρογγυλών αναλογικών οργάνων

Tο τριάκτινο σπορ τιμόνι

Tα «paddles» από αλουμίνιο για τις αλλαγές του αυτόματου κιβωτίου

– Οι στρογγυλοί αεραγωγοί

Την ίδια στιγμή, η Tonale εφοδιάζεται με τα πλέον προηγμένα συστήματα τεχνολογίας, προσφέροντας υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Διατηρώντας πάντα την οδηγική απόλαυση μιας Alfa Romeo. Στον βασικό εξοπλισμό του ιταλικού μοντέλου ξεχωρίζει το νέο σύστημα πολυμέσων, με προσαρμοζόμενο σύστημα Android. Το σύστημα περιλαμβάνει τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 12,25 ιντσών και την κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών.

Alfa Romeo Tonale: Από την Ιταλία με ελληνικό DNA

Άνεση και ασφάλεια πάνε πακέτο

Νέα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης προσφέρουν δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Η ρύθμιση των συστημάτων συμφωνεί απόλυτα με τη φιλοσοφία της Alfa Romeo και η οδηγική αίσθηση είναι αμετάβλητη.

Τα συστήματα ADAS της Tonale περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα:

– Intelligent Adaptive Cruise Control (IACC): διατηρεί αυτόματα σταθερή την ταχύτητα ή την μεταβάλει με βάση την κίνηση μπροστά από το όχημα.

– Lane Centering (LC) και Traffic Jam Assist: διατηρεί αυτόματα την ταχύτητα και την πορεία του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και σε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

– Autonomous Emergency Braking: προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα εφόσον είναι αναγκαίο. Το σύστημα λειτουργεί και στην περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με πεζό η ποδηλάτη.

-Drowsy Driver Detection: προειδοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώσει κόπωση του οδηγού.

-Blind Spot Detection: ανιχνεύει την κίνηση στα τυφλά σημεία, ενώ προειδοποιεί και στους ελιγμούς στάθμευσης σε συνεργασία με την κάμερα 360ο υψηλής ανάλυσης.

Εξηλεκτρισμός α λα ιταλικά για την Alfa Romeo Tonale

Με την Tonale, η ιταλική φίρμα περνά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Είναι διαθέσιμη σε Hybrid και Plug-in Hybrid εκδόσεις, ενώ πρεμιέρα κάνει και ο κινητήρας Hybrid VGT των 160 ίππων. Ο νέος κινητήρας συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα «P2» 48V, με απόδοση 15 kW και 55 Nm ροπής. Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει την κίνηση του αυτοκινήτου ακόμα και όταν ο θερμικός κινητήρας των 1,5 λίτρων είναι εκτός λειτουργίας. Επίσης διαθέσιμο θα είναι και ένα αντίστοιχο σύστημα με απόδοση 130 ίππων.

Στην κορυφή της γκάμας συναντάμε την έκδοση Plug-in Hybrid Q4 των 275 ίππων, με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα. Η αυτονομία για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα. Το σύστημα αποτελείται από έναν Turbo βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων απόδοσης 180 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης απόδοσης 90 kW που κινεί τους πίσω.

H Plug-in Hybrid Tonale Q4 εφοδιάζεται με μπαταρία 15,5 kWh που μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 100 kW και η οποία φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από 2,5 ώρες σε φορτιστή ισχύος 7,4 kW. Τέλος, η Plug-in Hybrid Q4 διαθέτει τη δυνατότητα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Comments