Βίλα Μαργαρίτα: Όταν ο πρίγκιπας έγινε τραπεζίτης… - itravelling.gr
Πως ο παραμυθένιος πύργος των Αθηνών μεταμορφώθηκε στη σημερινή Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Κάποτε στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Μεσογείων δέσποζε ο εντυπωσιακός πύργος των Αθηνών. Η βίλα Μαργαρίτα, όπως μετονόμασε ο δεύτερος ιδιοκτήτης της, αποτελούσε ένα κόσμημα για την περιοχή των Αμπελοκήπων μέχρι τη δεκαετία του ΄70, που ο δικτάτορας, Γιώργος Παπαδόπουλος, διέταξε την ολική καταστροφή της, ισχυριζόμενος πως δεν αρμόζει με την ελληνική αρχιτεκτονική.

Η Βίλα Μαργαρίτα οικοδομήθηκε με κόκκινη πελεκητή πέτρα από δύο Άγγλους αρχιτέκτονες στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο δεύτερος όμως ιδιοκτήτης της έμελλε να φέρει το κύμα ανανέωσης και διαφήμισης της βίλας. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» και πρώην μάγειρας των Ανακτόρων του βασιλέως Γεωργίου Α’, Ευστάθιος Λάμψας, αγόρασε τη βίλα και της έδωσε το όνομα της θετής του κόρης Μαργαρίτας.

Ο πύργος περιελάμβανε 32 δωμάτια, δύο πυργίσκους και τελειώματα, που θύμιζαν πολεμίστρες. Υπήρχε ένας εντυπωσιακός, σιέλ τρούλος με αλεξικέραυνο, ενώ ο πύργος περιβαλλόταν από έναν καταπράσινο κήπο με πλούσια βλάστηση και φοίνικες.

Μετά την ισοπέδωση του πύργου και το πέρας της δικτατορίας, στα θεμέλια του παραμυθένιου αυτού πύργου χτίστηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Προς μνήμην αυτού του αρχιτεκτονήματος χτίστηκε ο νέος πύργος, που υπάρχει έως σήμερα, ενώ δόθηκε το όνομα «Πύργος Αθηνών»  στην περιοχή για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Comments