Βάθρες: Οι φυσικές πισίνες της Σαμοθράκης - itravelling.gr

Καταπράσινα πλατάνια, καταρράκτες και ρυάκια συνθέτουν το ονειρικό τοπίο στις Βάθρες και σας προσκαλούν για εξερευνήσεις.

Εάν ψάχνεις ένα διαφορετικό τοπίο στις νέες σου εξορμήσεις για φυσικές δραστηριότητες, μοναδική ιστορία και φυσική ομορφιά, τότε μια επίσκεψη στις Βάθρες, τις φυσικές πισίνες της Σαμοθράκης είναι η ιδανική πρόταση. Φυσικές πισίνες, βράχια, καταπράσινα πλατάνια και καταρράκτες με ρυάκια συνθέτουν το μοναδικό τοπίο στη Σαμοθράκη. Το νησί χαρακτηρίζεται για την αφθονία των επιφανειακών υδάτων του, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 2,8% της συνολικής έκτασης του νησιού.

Το iTravelling.gr πήγε έως τις Βάθρες και σου παρουσιάζει το μοναδικό φυσικό τοπίο του βόρειου Αιγαίου.

Οι πιο φημισμένες φυσικές πισίνες της περιοχής είναι οι Βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, κοντά στα Θερμά, απ΄ όπου ξεκινά και η ανάβαση στο όρος Σάος, ένα από τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Φεγγάρι, γιατί είναι τόσο ψηλό που κρύβει τη Σελήνη. Μέσα από ένα πέρασμα πλούσιας βλάστησης θα συναντήσει κανείς τις ιαματικές θερμές θειούχες πηγές και μαζί τους εκατοντάδες τουρίστες, που τις επισκέπτονται κάθε χρόνο. Για τους λάτρεις της ορειβασίας, η περιοχή ενδεικνύεται για ένα ενδιαφέρον πέρασμα προς την ψηλότερη κορυφή διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών. Οι Βάθρες του Φονιά και της Γριάς Βάθρας είναι με διαφορά οι πιο γνωστές, καθώς είναι και οι πιο εύκολα προσπελάσιμες, ενώ αντίστοιχες αλλά είναι στον Άγγιστρο, στο Γιάλι και στο Βάτο, όπου μπορείτε να πάτε με καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού. Στη Βάθρα του Φονιά θα δει κανείς και την «Κλείδωση», τον υψηλότερο καταρράκτη του νησιού ύψους 35 μέτρων.

Δεν πρέπει να φύγεις από εκεί χωρίς να βουτήξεις στα παγωμένα νερά των βάθρων. Προσοχή μόνο στα βράχια, καθώς γλιστρούν πολύ και η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη. Στην παραλία που εκβάλλει ο χείμαρρος βρίσκεται ο Πύργος τους Φονιά, ένα μεσαιωνικό κτίσμα, έργο των Gattilusi, που είχαν κατακτήσει το νησί κατά τον 14ο αιώνα. Το όνομα «φονιάς» δεν αφορά τον πύργο αλλά το ποτάμι, που κατά την παράδοση το χειμώνα παρέσερνε στο πέρασμά του με την ορμή και το θυμό του τα ζωντανά του νησιού.

Η Σαμοθράκη, το στολίδι του βόρειου Αιγαίου, συνδέεται ακτοπλοϊκά μόνο με την Αλεξανδρούπολη.

Comments