Ταξιδεύουμε στον Αμαζόνιο μέσα από τον Nikon φακό του Sebastián - itravelling.gr

Ο πρεσβευτής της Nikon Sebastián εξερευνά την ανάπτυξη και την αποψίλωση του Αμαζονίου. Ο φημισμένος φωτογράφος και πρεσβευτής της Nikon, Sebastián Liste, κυκλοφόρησε μια εντυπωσιακή νέα σειρά φωτογραφιών όπου εξερευνά τις συνέπειες του εποικισμού και της αποψίλωσης στην τοπική απασχόληση, το εμπόριο, τον εκτοπισμό κοινοτήτων και το περιβάλλον του Αμαζονίου.

Ταξιδεύουμε στον Αμαζόνιο μέσα από τον Nikon φακό του Sebastián - itravelling.gr

On the road from Realidade to Porto Velho.

Αυτές οι εικόνες είναι οι πιο πρόσφατες στο μεγάλο έργο του Sebastián, ο οποίος αποτυπώνει τις εικόνες του Αμαζονίου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εξοπλισμένος με την D850, την Z 7 και τους φακούς NIKKOR, ο Sebastián πλέον επικεντρώθηκε στον διηπειρωτικό αυτοκινητόδρομο Trans-Amazonian Highway και τα χωριά που τον περιβάλλουν. Ο σκοπός του είναι να γνωρίσει στις νέες γενιές την εξελισσόμενη γεωγραφία του Αμαζονίου και συγκεκριμένα, τον κοινωνικό, πολιτικό και περιβαλλοντικά σημαντικό αντίκτυπο αυτού του αυτοκινητόδρομου.

Ταξιδεύουμε στον Αμαζόνιο μέσα από τον Nikon φακό του Sebastián - itravelling.gr

Realidade town is a located in the orad that connects Porto Velho and Manus. Its colonization process of specific economic cycles from gods from the forest is a good example of the patterns of deforestation and destruction in the whole Amazonian region.

Ο αυτοκινητόδρομος Trans-Amazonian highway είναι ο τρίτος σε μήκος στη Βραζιλία* και χωρίζει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στα δύο. Αρχικά σχεδιασμένος για να επιτρέψει τη μεγαλύτερη επικοινωνία εντός όλης της Βραζιλίας αλλά και με τις γειτονικές της χώρες, η κατασκευή του άρχισε το 1970 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως. Ο αυτοκινητόδρομος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται και έκτοτε έχουν αρχίσει ξανά να γίνονται απόπειρες κατασκευής, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο εκεί περιβάλλον και τους ντόπιους πληθυσμούς.

Ταξιδεύουμε στον Αμαζόνιο μέσα από τον Nikon φακό του Sebastián - itravelling.gr

Ο Sebastián σχολιάζει: «Η ανάπτυξη του αυτοκινητοδρόμου επέτρεψε στη Βραζιλία να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς του κόσμου. Από το βόειο κρέας έως τα πουλερικά, τον καφέ, τη ζάχαρη και τη σόγια, έχει στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και οδήγησε σε αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή. Ωστόσο, για την κατασκευή αυτή απαιτήθηκε επίσης η μαζική αποψίλωση και καταστροφή του τροπικού δάσος του Αμαζονίου και η σχετική εποίκηση έχει επηρεάσει πολύ έντονα τις ζωές των κατοίκων».

Ταξιδεύουμε στον Αμαζόνιο μέσα από τον Nikon φακό του Sebastián - itravelling.gr

Παρότι η δυνατότητα να καλλιεργεί και να μεταφέρει αγαθά έχει ενισχύσει την οικονομία της Βραζιλίας, η εποίκηση του Αμαζονίου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και αλλαγές. Σύμφωνα με τον Sebastián, «η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου είχε θετικό οικονομικό αντίκτυπο, αλλά οδήγησε επίσης σε εκτοπισμούς των ντόπιων από τις κοινότητές τους, παράνομη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εδαφών και χιλιάδες άτομα που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες σε αγροτικές και κτηνοτροφικές φάρμες. Υπάρχουν πολλές απομονωμένες κοινότητες που ζουν στο τροπικό δάσος και τα μέλη τους έχουν πλέον δουλειές αλλά η ζωή τους έχει αλλάξει για πάντα.»

Ταξιδεύουμε στον Αμαζόνιο μέσα από τον Nikon φακό του Sebastián - itravelling.gr

Για να καταγράψει αυτά τα χωριά και τους κατοίκους τους, ο Sebastián χρησιμοποίησε την D850, με την ταχύτητα, την ανάλυση και την ευαισθησία φωτός που τη χαρακτηρίζει, παράλληλα με τη βραβευμένη Z 7 φωτογραφική μηχανή mirrorless πλήρους κάδρου. Οι τρεις φακοί που είχε πάντοτε μαζί του είναι οι AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G και AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G καθώς και ο φακός mirrorless NIKKOR Z 24-70mm f/4 S.

 «Χρειαζόμουν αξιόπιστο και ανθεκτικό εξοπλισμό για να εργαστώ στις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία και γενικά τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής. Ήθελα να καταγράψω αντικειμενικά την κατάσταση και να βρω την ομορφιά μέσα σε καθημερινές σκηνές. Αυτό απαιτούσε εικόνες υψηλής ποιότητας από στιγμές που κρατούσαν ελάχιστα δευτερόλεπτα, διατηρώντας παράλληλα πλήρη έλεγχο του φωτός και των χρωμάτων. Μόνο τότε θα μπορούσα να υπηρετήσω σωστά το θέμα μου και να επισημάνω τις πραγματικότητες των αλλαγών σε αυτό το απομακρυσμένο αλλά ζωτικό μέρος του κόσμου».

Το πρόγραμμα Nikon Europe Special Project

Το πρόγραμμα Special Project της Nikon Europe δίνει την ευκαιρία στους Πρεσβευτές της Nikon, που αποτελούνται από ταλαντούχους φωτογράφους από ολόκληρη την Ευρώπη με μεγάλη επιρροή, να πραγματοποιήσουν τα πρότζεκτ των ονείρων τους. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής της Nikon για την υποστήριξη φωτογράφων που αποτελούν έμπνευση, δίνοντάς τους μια πλατφόρμα όπου μπορούν να αναλαμβάνουν έργα που τους εμπνέουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μια κοινότητα εικαστικών καλλιτεχνών που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

iTravelling info:

Για το project του, ο Sebastián χρησιμοποίησε τον εξής εξοπλισμό:

Φωτογραφικές μηχανές:

D850

Z 7

Φακοί:

AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του Sebastián, επισκέψου το σελίδα του Ειδικού έργου που πραγματοποίησε.

 

 

Comments