
Ένα από τα ομορφότερα κτίρια στη Νίσυρο, το Sterna Nisyros Residence, μας κάνει να επιζητούμε διακοπές στο νησί.
Η Νίσυρος διαθέτει μια απόκοσμη ομορφιά. Μια βόλτα στον οικισμό Eμπορειό θα μας ταξιδέψει σε άλλη εποχή με τα σοκάκια του, τα παλιά και πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια και τα κτίρια γεμάτα ιστορία. Ο οικισμός του Εμπορειού κατέρρευσε με τον καταστροφικό σεισμό του 1933, κάνοντας πολλούς από τους κατοίκους του να φύγουν για άλλα μέρη. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνεται αναστήλωση της περιοχής και αποκτά και πάλι ζωή. Μέσα σε αυτό το τοπίο και συγκεκριμένα στο ψηλότερο σημείο του χωριού, στο μεσαιωνικό κάστρο της Παντοκινής βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα σπίτια στη Νίσυρο, το οποίο χρονολογείται από τον 14ο – 17ο αιώνα. Ο λόγος φυσικά για το Sterna Nisyros Residence.
Η μελέτη για την αναστήλωση του συγκεκριμένου κτιρίου έγινε από την εταιρεία DOLIHOS, ενώ την κατασκευή ανέλαβε ο αρχιτέκτονας, Γιώργος Τσιρώνης του i.LANDarchitects. Η αρχιτεκτονική ομάδα αξιοποίησε όλα τα κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία, που βρέθηκαν εκεί, όπως γωνιακοί λίθοι, υπέρθυρα, λίθινες γούρνες κ.τ.λ. Το ανανεωμένο πλέον κτίριο πήρε το όνομα Sterna Nisyros Residence λόγω της ύπαρξης μιας μεγάλης στέρνας στην περιοχή.
Το πιο αξιοπρόσεχτο κομμάτι της αναστήλωσης του Sterna Nisyros Residence είναι η διατήρηση των παραδοσιακών του κομματιών, όπως οι τοίχοι του, η ανακατασκευή της παραδοσιακής καμάρας, το τζάκι που διέθετε, καθώς και το ξύλινο μεσοπάτωμα και τα πορτοπαράθυρα, όπως ορίζει η αρχιτεκτονική του νησιού.
Το 128 τ.μ Sterna Nisyros Residence αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκουμε έναν ενιαίο, ανοιχτό χώρο, όπου θα βρούμε την κουζίνα, το καθιστικό, τα οποία διαχωρίζονται με μια μικρή βύθιση του δαπέδου.
Η λιθοδομή με τους φαρδείς αρμούς βάφτηκε λευκή, ενώ το δάπεδο, οι πάγκοι κουζίνας και η ξύλινη εσωτερική σκάλα ντύθηκαν με υπόλευκη τσιμεντοκονία της ελληνικής εταιρείας ΠΡΟΛΑΤ. Ακόμα, εκεί θα συναντήσουμε και το χώρο τέχνης μέσω του Time Capsule Art Project. Πρόκειται για μια ιδέα του ιδιοκτήτη του, Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη, για τη δημιουργία ενός χώρου που θα λειτουργεί ως ξενώνας, αλλά κυρίως θα φιλοξενεί καλλιτέχνες, στους οποίους θα προσφέρει ένα ησυχαστήριο και ταυτόχρονα ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για να δημιουργήσουν και εν τέλει να παρουσιάσουν, να εκθέσουν ή να προβάλουν το έργο τους, αποτέλεσμα της δημιουργικής τους επαφής με το νησί.
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο θα συναντήσουμε το μπάνιο και δύο ευρύχωρα υπνοδωμάτια με ξύλινα μπαλκόνια.
Στο ντυμένο με τσιμεντοκονία μπάνιο κυριαρχούν οι χάλκινες βρύσες σε σχέδιο του ιδιοκτήτη και η πέτρινη γούρνα που χρησιμοποιείται ως νιπτήρας και ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του οικοπέδου, αναζητώντας τα ίχνη των παλαιών τοίχων.
Στον εξωτερικό χώρο του Sterna Nisyros Residences υπάρχει μια αυλή 40 τ.μ με ένα έπιπλα ώστε να μπορούν οι ένοικοι να αγναντεύουν το πέλαγος.
Στην αυλή βρίσκεται και το στόμιο της παραδοσιακής στέρνας, η οποία συγκεντρώνει το νερό της βροχής και τροφοδοτεί την κατοικία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εάν κάποιος θέλει θέα από πιο ψηλά, τότε υπάρχει μια σκάλα για να φτάσει κανείς στην ταράτσα. Εκεί μπορεί να καθίσει κανείς στο άνετο καθιστικό με θέα 360°, που ξεκινάει από τα παράλια της Τουρκίας και φτάνει ως τον κρατήρα του ηφαιστείου.