
Απολαμβάνουμε προσεγμένο streetfood στο κέντρο της Αθήνας και εξηγούμε γιατί όλοι τρέχουν για ένα πεϊνιρλί στο Smak.
Τι γίνεται όταν μια παρέα παιδιών από τη Δράμα αποφασίζουν να αλλάξουν το ορισμό του πεϊνιρλί και να εισάγουν το πιο deli street food στην Αθήνα; Η απάντηση βρίσκεται στο Smak. Το Smak βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρο της Αθήνας (Ρόμβης 21) και περιμένει για να σε μάθει να τρως σωστά το πεϊνιρλί. Ο Μήνάς Καϊκτζόγλου, ο Άκης Χαρετίδης, η Μαίρη Καϊκτζόγλου και η Σάντυ Νικολαΐδου αποτελούν την dream team του Smak, οι οποίοι ετοιμάζουν καθημερινά φρέσκο ζυμάρι με εκλεκτά υλικά και περιμένουν να στο σερβίρουν ζεστό μπροστά στα μάτια σου.
Τι είναι όμως πραγματικά το Smak; Το Smak είναι το πρώτο deli κατάστημα, το οποίο σου προσφέρει φρέσκο, ζεστό πεϊνιρλί, το οποίο γίνεται μπροστά στα μάτια σου και σου ανοίγει μια νέα πόρτα, μακριά από αυτό που είχες συνηθίσει έως τώρα. Σε ένα ζεστό χώρο με έντονη καλλιτεχνική διάθεση σε περιμένει στον πεζόδρομο της Ρόμβης για να σε ταξιδέψει με τη γεύση του.
Τι κάνει ξεχωριστό το Smak από τα υπόλοιπα πεϊνιρλί, που θα βρεις στην Αθήνα; Το μεράκι των παιδιών, η τεχνογνωσία, η ανάγκη για διαφορετικό! Μέσα σε όλα αυτά βάλε και την αφράτη και ξεροψημένη ζύμη δίχως ίχνος λαδιού, τα προσεγμένα υλικά και φυσικά το φιλόξενο περιβάλλον, που σε εμπνέει για παραπάνω θερμίδες…
Το iTravelling.gr επισκέφτηκε το Smak, μίλησε με τον Μηνά Καϊκτζόγλου και σου εξηγεί γιατί πρέπει να κλείσεις ραντεβού με τη γεύση σύντομα εκεί.
Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργία του Smak;
Όντας λάτρης της πίτσας, άρχισα να να ασχολούμαι με τη συνταγή, αν και ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός τότε ήταν διαφορετικός. Έτσι, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από την Ιταλία, άρχισα να κάνω δοκιμές στο σπίτι, εξέλιξα σιγά σιγά τη συνταγή μέχρι που στο τέλος αποφάσισα πως θέλω να κάνω κάτι δικό μου. Έτσι, μίλησα με τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία ήταν στο εξωτερικό και επισπεύσαμε την επιστροφή μας στην Ελλάδα και την Αθήνα για το Smak.
Το να ασχοληθούμε με το πεϊνιρλί για εμάς κατά κάποιο τρόπο ήταν μονόδρομος! Λόγω της καταγωγής μας από τη Δράμα, όπου το πεϊνιρλί εκεί είναι δημοφιλές έδεσμα, θέλαμε να το φέρουμε στην πιο σύγχρονη, deli εκδοχή του. Η κεντρική ιδέα ήταν να γίνεται live ψήσιμο, πράγμα που το είχα δει για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη σε ένα ιταλικό εστιατόριο με ξυλόφουρνο. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια πολύ ωραία ιδέα να φας κάτι ωραίο χωρίς απαραίτητα να καθίσεις.
Τι θα βρούμε στο smak;
Στο smak έχουμε πεϊνιρλί και πίτσα με την ίδια ακριβώς ζύμη. Ιταλική πίτσα σημαίνει αργή ωρίμανση, το ζυμάρι μένει να ωριμάσει περίπου τρεις μέρες και ψήνεται σε πέτρα. Όταν θα έρθει ο πελάτης δηλαδή να παραγγείλει, η προετοιμασία και το ψήσιμο γίνεται live και σε περίπου 3-5 λεπτά απολαμβάνει ζεστή ζεστή τη λιχουδιά, που θα επιλέξει.
Προσπαθούμε να έχουμε πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως πεϊνιρλί με τρούφα, με χούμους παντζαριού, άλλες πιο κλασσικές γεύσεις, όπως με κιμά ή και σουτζούκι, ενώ πρόσφατα βάλαμε στο μενού και το κλασσικό της Δράμας με καλαμάκι κοτόπουλο. Προσπαθούμε γενικά να έχουμε ένα πιο περιορισμένο μενού αλλά με πιο μοναδικές γεύσεις και πολύ καλά υλικά.
Σε ποιο είδος δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση οι πελάτες;
Μεγαλύτερη προτίμηση δείχνουν στον κιμά, το σουτζούκι και το ταρτούφο (αυτό με την τρούφα). Οι τουρίστες πηγαίνουν συνήθως σε πιο παραδοσιακές γεύσεις, όπως το σουτζούκι, το οποίο δεν βρίσκουν εύκολα στη χώρα τους. Σε όσους αρέσει η τρούφα, παίρνουν την τρούφα και ξαναέρχονται για την τρούφα.
Τι κάνει το πεινιρλί ξεχωριστό από τις άλλες ιταλικές ζύμες;
Το πεϊνιρλί ξεχωρίζει από τις άλλες ιταλικές ζύμες με τις γεμίσεις του. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα είναι περισσότερο συνυφασμένο με το junk food. Έχουμε συνηθίσει να το έχουμε στο μυαλό μας ως κάτι προψημένο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα και έχει τυρί και μπέικον. Στο Smak δεν είναι έτσι, το έχουμε ανεβάσει επίπεδο, είναι ένα πιο deli προϊόν με ιδιαίτερα υλικά στις γεμίσεις του.
Υπάρχουν και γλυκά πεϊνιρλί;
Ναι, κι όμως! Εάν είσαι λάτρης του γλυκού, στο Smak θα απολαύσεις λαχταριστό γλυκό πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές. Το πιο ιδιαίτερο γλυκό πεϊνιρλί έχει ως βάση το λευκό τυρί ρικότα, το οποίο αναμειγνύεται με μέλι και προστίθεται από πάνω πορτοκάλι και κανέλα. Η ιδέα αυτή προέκυψε, όπως μας είπε ο Μηνάς Καϊκτζόγλου από τα παραδοσιακά σκαλτσούνια στα οποία χρησιμοποιούν λευκό τυρί τύπου ανθότυρο. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπουγάτσα και σίγουρα θα σε συναρπάσει. Εάν πάλι είσαι της σοκολάτας, επίλεξε την σοκολατένια εκδοχή του πεϊνιρλί με σάλτσα σοκολάτας και φράουλες, ενώ στο άμεσο μέλλον θα βρεις περισσότερες γλυκές επιλογές.
Πως εμπνευστήκατε το όνομα;
Όταν ψάχναμε για το όνομα, είχαμε μια μεγάλη λίστα μέχρι που η αδερφή μου, που βρισκόταν στην Σκανδιναβία μας πρότεινε το Smak. Το Smak έχει να κάνει με τη γεύση, την πολύ καλή γεύση, μια λέξη που σε πάρα πολλές χώρες σημαίνει το ίδιο… Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα πολύ εκλεκτό και γευστικό προϊόν διαφορετικό από τα συνηθισμένα!
Υπάρχει η δυνατότητα delivery – take away;
Συνεργαζόμαστε με την πλατφόρμα e-food και της wolt και με μια μικρή έξτρα χρέωση μπορείτε να έχετε το πεϊνιρλί στην πόρτα σας. Εναλλακτικά, σας περιμένουμε εδώ από τη Δευτέρα έως το Σάββατο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ.
iTravelling info:
Ρόμβης 21, Αθήνα
Τηλ. 211- 4097046
Δευτέρα – Σάββατο: 12.00 – 22.00