Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από την Εύα Παρακεντάκη και το Κτήμα Χατζημιχάλη

Σου βρήκαμε όλα όσα χρειάζεσαι για να εντυπωσιάσεις με το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου. 

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από την Εύα Παρακεντάκη και το Κτήμα Χατζημιχάλη - itravelling.gr

 

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε ξεχάσει τα χριστουγεννιάτικα φαγητά, όμως οι γιορτές επιβάλλουν πολλά τραπέζια, πολλά μενού και φυσικά νοστιμιές, που θα φτιάξεις με τα χεράκια σου. Για να μη ψάχνεις τελευταία στιγμή τι θα φτιάξεις για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, μιλήσαμε με τους ειδικούς και σου προτείνουμε πιάτα εύκολα, νόστιμα και γιορτινά!

Το iTravelling.gr μίλησε με την Εύα Παρακεντάκη και μας πρότεινε φαγητά, που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα για ένα γευστικό, πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ενώ το Κτήμα Χατζημιχάλη μας προτείνει το κρασί της ημέρας.

Κόκορας με κάστανα

Υλικά:

1 κόκορας σε μερίδες
2 κρεμμύδια
2 κιλά κάστανα
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
½ λίτρο ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι

Χριστουγεννιάτικο μενού από την Εύα Παρακεντάκη και το Κτήμα Χατζημιχάλη - itravelling.gr

Εκτέλεση:

Πλένουμε τοn κόκορα, τον οποίο έχουμε αγοράσει κομμένο σε μερίδες, τον στραγγίζουμε, τον αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε στο λάδι προσεκτικά όλα τα κομμάτια του ώστε να πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα οποία τα έχουμε κόψει σε καρεδάκια . Τ’ αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί πέντε λεπτά ακόμη και έπειτα ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά για μία ώρα. Κατόπιν, μεταφέρουμε τον κόκορα στη γάστρα μας και ψήνουμε ακόμη είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ,προσθέτουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά με ανοιχτή τη γάστρα μας για να ροδίσει ο κόκορας.

Ριζοσαλάτα γιορτινή

Υλικά:

2 φλ. Άγριο ρύζι
4 φλ. νερό
Αλάτι-πιπέρι
1 κ.γ. κουρκουμάς
1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

Ξύσμα από 1 μανταρίνι και το χυμό του
1 φλ. Τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
6-8 αποξηραμένα βερίκοκα
2-3 δαμάσκηνα
Λουκάνικο ξυδάτο Κρήτης
½ φλ. καρύδια
½ φλιτζάνι κάσιους
1 ρόδι
Κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από την Εύα Παρακεντάκη και το Κτήμα Χατζημιχάλη - itravelling.gr

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και το κουρκουμά σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει προσθέτουμε αλάτι και το ρύζι. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και ακολουθούμε τις οδηγίες βρασμού στο πακέτο, έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα al dente.
Το αφαιρούμε από τη φωτιά και του βάζουμε το βούτυρο και το ξύσμα από το μανταρίνι, το αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένο. Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λουκάνικο. Ψιλοκόβουμε τους καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το ρύζι μας. Φορμάρουμε σε μία φόρμα για κέικ και ξεφορμάρουμε σε μία γιορτινή πιατέλα. Στολίζουμε με το σουσάμι, την κρέμα βαλσάμικου, το ρόδι και το λουκάνικο.

Λικέρ βοτάνων

Υλικά:

1 λίτρο τσικουδιά
50 γρ. βότανα της Κρήτης(έρωντα-φασκόμηλο-μαλοτήρα-ματζουράνα)
1 λίτρο νερό που έχουμε βράσει μέσα μείγμα βοτάνων γύρω στα 20 γραμμάρια
400 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. μέλι
2 ξυλαράκια κανέλας

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από την Εύα Παρακεντάκη και το Κτήμα Χατζημιχάλη - itravelling.gr

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα βότανα, την κανέλα και την τσικουδιά στο γυάλινο δοχείο. Κλείνουμε και φιλάμε το δοχείο για τέσσερις μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Όταν περάσουν οι 4 ημέρες, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό που έχουμε βράσει τα βοτάνια , το μέλι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά από 2-3 λεπτά βρασμού σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι στο αλκοόλ με τα βότανα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μακριά από τον ήλιο για 5 ημέρες το δοχείο με το λικέρ. Μετά από 5 μέρες φιλτράρουμε (με χάρτινα φίλτρα) και βάζουμε σε μπουκάλια.

SYRAH ΔΡΥΣΜΠΕΪ 2011 – Κτήμα ΧατζημιχάληΠρωτοχρονιάτικο τραπέζι από την Εύα Παρακεντάκη και το Κτήμα Χατζημιχάλη - itravelling.gr

Τύπος: Ερυθρός, ξηρός οίνος
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Syrah
Προέλευση: Από το επιλεγμένο ημιορεινό Αμπελοτόπι “Δρύσμπεϊ”, στις
νοτιοανατολικές παρυφές του όρους Κνημίς, μέρος του ιδιόκτητου αμπελώνα του
Κτήματος Χατζημιχάλη στην Κοιλάδα Αταλάντης.
Οινοποίηση: Κλασσική ερυθρή οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Παλαιώνει για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 228lt, στις υπόγειες κάβες μας.
Αλκοολικός βαθμός: 13,5% Vol
Δυναμική παλαίωσης: Απολαύστε το τώρα ή παλαιώστε το σε κατάλληλες
συνθήκες συντήρησης για τουλάχιστον 12-15 χρόνια από τη διάθεσή του.
Συσκευασία: Χαρτοκιβώτια των:
6 x 750ml
Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά:
Πυκνό βαθύ πορφυρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Πολύπλοκο αρωματικό προφίλ
με νότες μαρμελάδας, γλυκών μπαχαρικών αλλά και ντομάτας. Πλούσιο και
ισορροπημένο στόμα, γεμάτο σώμα με χαρακτηριστικές τανίνες και μακρά πιπεράτη
επίγευση.
Αρμονία – Θερμοκρασία σερβιρίσματος:
Συνοδεύει ψητά κρεατικά ή μαγειρεμένα με πλούσιες σάλτσες. Ταιριάζει εξαιρετικά με αρνάκι στο φούρνο,
αγριογούρουνο, παραδοσιακά πιάτα όπως κεμπάπ και πλούσια πλατό αλλαντικών. Απολαύστε το στους
16-18 οC.

Comments

*Η αναδημοσίευση των άρθρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρουν πηγή με ενεργό σύνδεσμο στη σελίδα μας.