
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έρχεται ως από μηχανής θεός να επαναφέρει τα ταξίδια στη ζωή μας ή αποτελεί απλά ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα;
Η έλευση του COVID-19 μας κράτησε για πολλούς μήνες μέσα στα σπίτια, κάνοντας τους περισσότερους από εμάς να απομακρυνθούμε από αγαπημένα πρόσωπα, συνήθειες αλλά και ευχάριστες στιγμές. Αναμφισβήτητα, η οργάνωση και η υλοποίηση ενός ταξιδιού αποτελεί πλέον μακρινό όνειρο και όλες οι ελπίδες μας στηρίζονται στην εξομάλυνση της κατάστασης με την σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας. Τα πρώτα εμβόλια μπορεί να ήρθαν γρήγορα ακόμα και στη χώρα μας διχάζοντας τον πληθυσμό, παράλληλα όμως έφεραν μια νότα αισιοδοξίας για την μετέπειτα πορεία μας και την επανέναρξη των ταξιδιών.
Με τη σειρά της αυτή η διαδικασία δημιούργησε την ανάγκη για την καταγραφή των εμβολιασμένων και την ενημέρωση των κρατών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Έτσι κάπως γεννήθηκε η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε πριν μερικές ημέρες για πρώτη φορά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θέτοντας το θέμα ψηλά στη λίστα της Κομισιόν. Το εν λόγω πιστοποιητικό φαίνεται πως έπεισε πολλά κράτη να υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό, καθώς όλοι αναζητούν λύση στο οικονομικό πρόβλημα, που δημιούργησε η πανδημία και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο.
Μπορεί όμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού να επαναφέρει τα ταξίδια στη ζωή μας;
Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρησιμοποιηθεί ως διαβατήριο για την ελεύθερη έξοδο μας από την καραντίνα, παρά ως μια διευκόλυνση στα διεθνή μας ταξίδια, όταν αυτά ξεκινήσουν επίσημα. Όπως επεξήγησε ο ίδιος, το πιστοποιητικό δεν θα είναι υποχρεωτικό, όμως θα χρησιμοποιείται για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, ώστε οι ταξιδιώτες να μην είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε covid tests με αρνητική διάγνωση.
Όσο για τη μορφή του, το πιστοποιητικό εμβολιασμού προφανώς και δε θα είναι τσιπάκι, όπως πολλοί συνωμοσιολόγοι διαδίδουν. Πιθανότατα θα έχει τη μορφή QR κωδικού και θα αναγνωρίζεται από παρόμοια εφαρμογή, όπως εκείνη για τα τεστ κορωνοϊού. Στην εφαρμογή θα καταγράφεται πότε έγινε το εμβόλιο, αν έγιναν και οι δύο δόσεις, καθώς και ποιο εμβόλιο πραγματοποιήθηκε στο χρήστη.
Όπως επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ίσως αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί για την ελεύθερη πρόσβαση σε ταξίδια προς την Ευρώπη αλλά και ακόμα και ως αναγνωρισμένο έγγραφο από τον ΠΟΥ. Η ΙΑΤΑ, η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες, επίσης υποστηρίζει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα κοινό, ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αναμένουμε την τελική απόφαση της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εμβολιασμοί για την επανέναρξη των ταξιδιών μας…