Πάμε εκδρομή στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης - itravelling.gr

Απαρνούμαστε για λίγο την ομορφιά των γραφικών χωριών της Ορεινής Αρκαδίας και λέμε το ναι σε μια επίσκεψη στο «δροσερό» Μουσείο Υδροκίνησης.

Πέτρινα αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, πυκνά δάση και στο βάθος το άκουσμα του Λούσιου ποταμού: αυτά είναι τα στοιχεία, που συνθέτουν την πρώτη εικόνα της Ορεινής Αρκαδίας. Τα σημαντικότερα χωριά της, η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα, στέκονται αγέρωχα πάνω από τον ποταμό σε υψόμετρο 1.080 μέτρων και μας περιμένουν για μεγάλους περιπάτους στα λιθόστρωτα καλντερίμια τους, για εκπαιδευτικές επισκέψεις στα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και για φυσιολατρικές εμπειρίες στο φαράγγι του Λούσιου. Αυτή τη φορά θα απαρνηθούμε για λίγο τις ομορφιές των διάσημων χωριών της και θα πούμε το ναι στην επίσκεψη του μουσείου της Δημητσάνας, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Το iTravelling.gr πηγαίνει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης αποτελεί χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και παρουσιάζει την πορεία εκμετάλλευσης του νερού κατά την προβιομηχανική εποχή. Οι κάτοικοι της Δημητσάνας ήταν ανέκαθεν δραστήριοι. Φημισμένοι έμποροι αλλά και τεχνίτες, χάρισαν στην κωμόπολη τους αίγλη και πλούτο. Η πυριτιδοποιία έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο για την κατασκευή όπλων και πυρομαχικών, κατά την Επανάσταση του 1821, όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά γυρίζουμε πίσω στο χρόνο και ζούμε για λίγο στο σπίτι του μυλωνά παρατηρώντας το μύλο και το ρακοκάζανο, που στήνονταν μετά τον τρύγο για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Περνάμε από γραφικά γεφυράκια για να δούμε το βυρσοδεψείο, το οποίο χωρίζεται σε δύο ζώνες για τα αντίστοιχα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Στη συνέχεια της ξενάγησής μας συναντούμε τη φυσική δεξαμενή, που καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Με οπτικοακουστική παρουσίαση μπαίνουμε στο κλίμα, ενώ ο υπεύθυνος του μουσείου θέτει σε λειτουργία τον πραγματικό μπαρουτόμυλο, ο οποίος έχει «συνταξιοδοτηθεί» από το 18ο αιώνα.

Η περιήγηση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης  θα είναι μια ωραία εμπειρία τόσο για τους μικρούς φίλους όσο και για τους μεγάλους όλων των ηλικιών, αφού μέσα από πράσινα μονοπάτια θα μπορέσουν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, να μάθουν και να δουν την εξελικτική πορεία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Comments