Orient Express: Ένα ταξίδι με τρένο γεμάτο μυστικά - iTravelling

Το Orient Express, το θρυλικό τρένο όλων των εποχών είχε όλα τα φόντα για να δημιουργεί μύθους. Από τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι έως τους αριστοκράτες κι τα παράνομα ζευγάρια των βαγονιών.

 

 

Το Orient Express, το θρυλικό τρένο όλων των εποχών, δεν είναι γνωστό μόνο από τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, αλλά και για την πολυτέλεια που προσέφερε στο ταξίδι του. Ένα κινητό ξενοδοχείο, όπως πολλοί αποκαλούσαν, αποτέλεσε για δεκαετίες το επίσημο, βασιλικό μέσο μεταφοράς βασιλικών στελεχών, πρωθυπουργών αλλά και αρχηγών κρατών. Φυσικά από τη λίστα αυτή δε θα μπορούσαν να λείπουν επίδοξοι εγκληματίες, δολοφόνοι, λαθρέμποροι και κάθε φύσης εγκληματίες, που αποζητούσαν λίγη από τη δόξα που προσέφερε το Orient Express μαζί με τα “τυχερά” από τη συνύπαρξη με άτομα της υψηλής κοινωνίας.

Το ονειρικό ταξίδι του Orient Express ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου του 1883 ενώνοντας το Παρίσι με το Τζιούρτζιου της Ρουμανίας μέσω Μονάχου και Βιέννης. Το ταξίδι στη συνέχεια περιλάμβανε προορισμούς της κοσμοπολίτικης Ευρώπης από το Παρίσι έως την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη. Η διάρκεια του συνήθως ήταν τρεις ημέρες και η θέα από τα παράθυρα νικούσε το χρόνο.

 

Η αφορμή για τη γέννηση του Orient Express

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα τα ταξίδια με τρένο από την Ευρώπη προς την Ανατολή ήταν ιδιαίτερα κουραστικά. Η κάθε χωρά είχε αναπτύξει το δικό της σιδηροδρομικό δίκτυο και στα σύνορα κάθε χώρας οι επιβάτες έπρεπε να αποβιβάζονται, να διασχίζουν τα σύνορα με τα πόδια και να επιβιβάζονται στη συνέχεια να χρησιμοποιούν το άλλο σιδηροδρομικό δίκτυο.

 

 

Τη λύση σε αυτή την ταλαιπωρία έφερε ένας Βέλγος επιχειρηματίας, ο Ζορζ Ναχελμάκερς. Ίδρυσε μία διεθνή εταιρία, η οποία έλαβε την άδεια για τη χρήση όλων των κρατικών σιδηροδρομικών δικτύων κατά μήκος της διαδρομής και δημιούργησε μία πολυτελή αμαξοστοιχία, που στα σύνορα κάθε χώρας άλλαζε μόνο την ατμομηχανή.

Το εσωτερικό του Orient Express

Παρόλο που το θρυλικό Orient Express έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι “Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές” το 1934, η αλήθεια είναι πως το τρένο μετρούσε ήδη τριάντα χρόνια λειτουργίας.

 

 

Τα πολυτελή βαγόνια του φιλοξενούσαν άτομα της υψηλής κοινωνίας. Τόσο η διακόσμηση όσο και η επίπλωσή τους θα έπρεπε να είναι αριστοκρατική! Βελούδινα, περίτεχνα έπιπλα, άνετες καμπίνες, υφάσματα σε πορφυρά χρώματα και ταπετσαρίες έντυναν τα βαγόνια. Τα εκλεκτά μενού δεν έλειπαν από το εστιατόριο του τρένου συνοδεία καλού κρασιού.

 

 

Το Orient Express, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν, ήταν ένα κινητό, πολυτελέστατο ξενοδοχείο με ανέσεις, που μπορούσε να βρει κανείς σε ελάχιστα, ευρωπαϊκά ξενοδοχεία. Η τιμή του, όπως ήταν φυσικό, ήταν τσουχτερή, με λίγους και εκλεκτούς να μπορούσαν να απολαύσουν το ταξίδι και τη διαμονή τους εκεί.

 

 

Με ιδιωτικά διαμερίσματα και με υψηλή τιμή, τα ταξίδια στο Orient Express αποτέλεσαν ιδανικό τρόπο για να βρίσκονται τα παράνομα ζευγάρια της εποχής. Λίγο τα παράνομα ζευγάρια, λίγο οι συχνές επιβιβάσεις εγκληματιών, το θρυλικό τρένο έγινε πόλος έλξης δεκάδων ιδιωτικών ντετέκτιβ, πρακτόρων και δημοσιογράφων.

 

 

Το τέλος του Orient Express

Με συνεχή λειτουργία έως το 1970 – εκτός από το διάστημα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου- το Orient Express σταμάτα τη λειτουργία του σταδιακά τη λειτουργία του. Αν και προσέφερε ποιοτικές υπηρεσίες, οι ταξιδιώτες έδειξαν να προτιμούν περισσότερο το αεροπλάνο και τη ταχύτητα του. Το τελευταίο ταξίδι του θρυλικού τρένου ήταν στις 20 Μαΐου του 1977.

 

 

Η μοναδικότητά του ενέπνευσε καλλιτέχνες και συγγραφείς. Σήμερα, η μαγεία του Orient Express αναβιώνει σε ένα πολυτελέστατο, σύγχρονο τρένο, το οποίο ταξιδεύει στη Βενετία έως τη Ρώμη για κάποιους μήνες το χρόνο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Comments