On the Road|| Λιχαδονήσια: Οι ελληνικές Σεϊχέλες δίπλα σου - iTravelling

Κάνουμε τις πρώτες βουτιές στα Λιχαδονήσια και εξηγούμε γιατί όλοι τα αποκαλούν Σεϋχέλλες της Ελλάδας.

Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και τα σαββατοκύριακα δεν πρέπει να πηγαίνουν πλέον ανεκμετάλλευτα. Εάν ψάχνεις για αποδράσεις της στιγμής και προορισμούς εξωτικούς, τότε ο δρόμος σε οδηγεί στα Λιχαδονήσια. Τα Λιχαδονήσια ή όπως πολλοί τα αποκαλούν οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας σε καλούν για εξερεύνηση στα γαλαζοπράσινα νερά τους. Το iTravelling δεν έχασε ευκαιρία και είπε το ναι στην επίσκεψη αυτή.

Πως θα πάω στα Λιχαδονήσια;

Η πρόσβαση στα Λιχαδονήσια είναι πολύ εύκολη. Παίρνεις το δρόμο για την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και διαλέγεις την έξοδο για τα Καμένα Βούρλα. Εναλλακτικά, μπορείς να βγεις από την έξοδο του Άγιου Κωνσταντίνου και να απολαύσεις την παραθαλάσσια διαδρομή από τη παλιά εθνική οδό.

Αφήνεις το αυτοκίνητο στα Καμένα Βούρλα και τρέχεις να κλείσεις εισιτήριο με κάποια από τις εταιρείες, που διοργανώνουν εκδρομές στα Λιχαδονήσια. Εμείς επιλέξαμε τα καραβάκια Λιχαδονήσια Ι και Λιχαδονήσια ΙΙ, τα οποία σου προσφέρουν μια άνετη και γρήγορη μετάβαση από τα Καμένα Βούλα με ξενάγηση.

Ένας παράδεισος στη γη

Όταν μιλάμε για τα Λιχαδονήσια ή τις Λιχάδες στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα σύμπλεγμα νησιών μεταξύ της Φθιώτιδας, Εύβοιας και Μαγνησίας. Βρίσκεται κοντά στην Εύβοια, γι’ αυτό γίνονται και εκδρομές στα Λιχαδονήσια και από τον Κάβο, εκτός από τα Καμένα Βούρλα. Το εξωτικό αυτό τοπίο είναι αποτέλεσμα ηφαιστειογενούς δραστηριότητας περίπου του 426 π.Χ.  Τα Λιχαδονήσια αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή(η οποία είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο), τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους, που ονομάζονται Ποντικονήσια.

Τι θα δεις στα Λιχαδονήσια:

Κατά τη ξενάγηση του πληρώματος στην περιοχή, θα μπορέσεις να δεις από πολύ κοντά το ναυάγιο του 1943, που υπάρχει στην περιοχή. Ακόμα, μια οικογένεια φώκιες μονάχους – μοναχούς, οι οποίες έχουν ξεφύγει από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, θα σε υποδεχτούν λίγο πριν δέσει το καράβι στα Λιχαδονήσια και θα μπορέσεις να τις φωτογραφίσεις. Κατά τη διαδρομή, θα έχεις την ευκαιρία να δεις το υποθαλάσσιο ηφαίστειο – τη Μεγάλη Στρογγυλή- η οποία είναι ένα κατάφυτο νησάκι με φάρο και εγκαταλελειμμένα σπίτια, που δυστυχώς όμως δεν επιτρέπεται η επίσκεψη. Δε θα σταματήσεις να βγάζεις φωτογραφίες μέχρι να φτάσεις στην επίσημη παραλία του συμπλέγματος, τη Μανολιά.

Η παραλία Μανολιά θυμίζει εξωτικό νησί και όχι άδικα. Για να φτάσεις στην χρυσή αμμουδιά της πρέπει να διασχίσεις ένα δίλεπτο ξύλινο μονοπάτι μέσα στη φύση. Μετά θα απολαύσεις γαλαζοπράσινα διάφανα νερά. Καλό θα ήταν να ξέρεις πως η ζέστη είναι ανυπόφορη έξω –σε ηφαιστειογενές σύμπλεγμα βρίσκεσαι- και τα νερά αρκετά παγωμένα για την εποχή, όμως αξίζει η βουτιά! Η παραλία είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με ξαπλώστρες και ομπρέλες, που διατίθενται δωρεάν, ενώ θα βρεις και ένα πλήρως εξοπλισμένο beach bar για φαγητό και ποτό.

Για εσένα, που θέλεις να ζήσεις σαν ναυαγός μακριά από οργανωμένες παραλίες, στο αριστερό άκρο της Μανολιάς θα βρεις άπλετη άμμο και μαύρα ηφαιστειογενή βράχια για να ζήσεις το όνειρο. Το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου σε περιμένει για μια επίσκεψη.

Όπως θα σου πει και ο καπετάνιος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κολύμπι. Τα ρεύματα είναι ιδιαίτερα δυνατά, γι΄αυτό θα πρέπει να κολυμπάς αυστηρά στα όρια, που θα σου πουν, για να μη βρεθείς απέναντι στη Χαλκίδα χωρίς να το καταλάβεις. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης jet ski.

iTravelling info:

Ιδανική στιγμή να τα επισκεφτείς είναι τέλη Μαΐου έως μέσα Ιουνίου, που έχει λιγότερο κόσμο και όχι μελτέμια.

Δες περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Για να δεις τα δρομολόγια για τα Λιχαδονήσια, μπες ΕΔΩ.

Comments