Νάξος: Ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2020 - itravelling.gr

Εάν ψάχνεις για γραφικούς οικισμούς, παρθένες παραλίες και νόστιμα πιάτα, η Νάξος θα γίνει φέτος ο κατάλληλος προορισμός σου.

Ο γαστρονομικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών με τους δεύτερους να ψάχνουν ολοένα και περισσότερο κρυφά «διαμάντια» με γνήσια γεύση και παράδοση. Η Ελλάδα αποτελεί τον καλύτερο γαστρονομικό παράδεισο για ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στα ελληνικά νησιά, όσο και στις παραδοσιακά πιάτα της χώρας μας. Φέτος, ένα ακόμα νησί πρωταγωνιστεί στις επιλογές του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα μας. Ο λόγος για τη Νάξο, η οποία συγκαταλέγεται στη λίστα με τα ιδανικά νησιά για foodies και οργανώνει δράσεις για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της.

Όπως δηλώνει ο Δημητρής Καπούνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Νάξος, χάρη στον φυσικό της πλούτο και την πλούσια παράδοσή της, είναι αυτάρκης σε μία τεράστια ποικιλία προϊόντων, τα οποία είναι εγγυημένα και πιστοποιημένα. Η πατάτα, τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα, τα κρασιά, τα προϊόντα κίτρου, τα οπωροκηπευτικά του νησιού είναι ασυναγώνιστης ποιότητας». Επισημαίνει δε πως ο στόχος στόχος είναι να συνδυαστεί ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα.

Νάξος: Ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2020 - itravelling.gr

Τα δημοφιλή προϊόντα της Νάξου

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος εκτός από πανέμορφες παραλίες και γραφικά χωριά σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους και κοιλάδες, έχει να αναδείξει και γαστρονομικό πλούτο. Το πιο δημοφιλές τοπικό προϊόν του νησιού δεν είναι άλλο από τη ξακουστή γραβιέρα Νάξου. Το συγκεκριμένο είδος τυριού πρωταγωνιστεί σε κάθε πιάτο του νησιού και θα έχεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις, τόσο ως παραδοσιακό μεζέ σε μικρά μαγαζάκια, όσο και τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά του νησιού ή σε διάφορες παραλλαγές απολαμβάνοντας ξεχωριστά σαγανάκια με την παρέα σου.

Νάξος: Ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2020 - itravelling.gr

Η γαστρονομία της Νάξου όμως δεν αρχίζει και τελειώνει στη γραβιέρα. Μη φύγεις από το νησί, εάν δε δοκιμάσεις το διάσημο πιάτο ρόστο, το οποίο αποτελείται από χοιρινό μπούτι με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο και συνοδεύεται με πατάτες Νάξου. Θα το βρεις τόσο με πουρέ πατάτες ή με τηγανιτές πατάτες Νάξου.

Η ανάδειξη της Νάξου σε γαστρονομικό προορισμό

Η ΕΑΣ Νάξου έχει ήδη ξεκινήσει τις δράσεις για την ανάδειξη του νησιού ως έναν από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός νέου τυροκομείο, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής των τυροκομικών προϊόντων έως 40% και να αυξηθεί το μέγεθος στην εγχώρια αλλά και γενικότερα στη διεθνή αγορά.

Νάξος: Ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2020 - itravelling.gr

Γαστρονομικός τουρισμός στην εποχή του κορωνοϊού

Μπορεί να διανύουμε μια δύσκολη εποχή, ειδικά για τον τουρισμό, με το πέρασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, όμως οι αρχές της Νάξου έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προωθηθεί ο εγχώριος τουρισμός. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Δρ. Έλενα Νικολοπούλου: «Στόχος είναι το νησί να παραμείνει ένας non-Covid προορισμός. Για το λόγο αυτό στο νησί παρέχεται ο κατάλληλος σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων της νόσου».

Comments