Mazda MX-5: Το θρυλικό roadster που αγαπήθηκε όσο κανένα!

Το ιαπωνικό cabrio μοντέλο συνεχίζει να «καίει καρδιές» μετά από 3 δεκαετίες «ζωής», 1,1 εκατομμύρια πωλήσεις ανά την υφήλιο και πολλές επετειακές εκδόσεις.

Το Mazda Mx-5 αποτελεί το πιο δημοφιλές roadster στον κόσμο και όχι άδικα. Μπορεί να εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών, ωστόσο παρέμεινε πιστό στη φιλοσοφία του «Jinba Ittai», προσφέροντας την ιδανική αρμονία μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου.

Πλέον το MX-5 προσφέρεται με νέες επιλογές ζωντανών αποχρώσεων τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ενώ για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του «World Car Design of the Year» εντάσσει στην γκάμα της την ειδική έκδοση Takumi.

Η Takumi διατίθεται με την αποκλειστική λευκή δερμάτινη επένδυση, το νέο εξωτερικό χρώμα Deep Crystal Blue Mica, ζάντες της BBS διαστάσεων 16 και 17 ιντσών και τη σκούρα κόκκινη οροφή soft-top.

Η έκδοση soft-top διαθέτει πλέον καλύτερη μόνωση από τα μοντέλα των προηγούμενων γενεών.

Mazda MX-5: Το θρυλικό roadster που αγαπήθηκε όσο κανένα!

Η οροφή τύπου RF (retractable fastback) είναι η ταχύτερα ανοιγόμενη σκληρή οροφή στην αγορά, χάρη στον εξαιρετικά ευφυή και μικρό μηχανισμό ο οποίος ανοίγει και κλείνει την οροφή σε μόλις 13 δευτερόλεπτα, ακόμη και εν κινήσει μέχρι τα 10 χλμ./ώρα. Χάρη στην ηχομόνωση της στιβαρής οροφής, το Mazda MX-5 RF εξασφαλίζει απαράμιλλο επίπεδο άνεσης.

Στο εσωτερικό, οδηγός και συνοδηγός κάθονται χαμηλότερα από ότι στις προηγούμενες γενιές MX-5, απολαμβάνοντας καλύτερη ορατότητα καθώς και ευκολότερη ρύθμιση των καθισμάτων και χειρισμό των θυρών.

Η Mazda συμπεριέλαβε επίσης και το βολικό σύστημα ασύρματης διασύνδεσης με Apple CarPlay, τόσο στην έκδοση με soft-top όσο και στην έκδοση RF. Το MX-5 του 2021 μπορεί επίσης να εφοδιαστεί και με το ηχοσύστημα της BOSE των εννέα ηχείων, καθώς και το σύστημα πλοήγησης Mazda SD με τρισδιάστατη απεικόνιση.

Mazda MX-5: Το θρυλικό roadster που αγαπήθηκε όσο κανένα!

Επιπλέον, η εταιρεία επεκτείνει τη διαθεσιμότητα της επετειακής περιορισμένης έκδοσης των 100 ετών. Ο συνδυασμός του Λευκού Snowflake White Pearlescent για το αμάξωμα με το μπορντό στις μοκέτες και τις δερμάτινες ταπετσαρίες, αποτελεί ένα φόρο τιμής στο πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της Mazda, το Mazda R360 Coupe που κυκλοφόρησε το 1960.

Η τελευταία γενιά του roadster διαθέτει κινητήρες τεχνολογίας Skyactiv που εξασφαλίζει περισσότερη οδηγική απόλαυση και χαμηλότερη κατανάλωση. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τον Skyactiv-G 1.5, που αποδίδει 132 ίππους και μέγιστη ροπή 152 Nm, καθώς και τον 2λιτρο Skyactiv-G με απόδοση 184 ίππων και μέγιστη ροπή 205 Nm.

Το υπάρχον Mazda MX-5 αποτελεί το ελαφρύτερο από την ημέρα που παρουσιάστηκε το μοντέλο για πρώτη φορά το 1989, ενώ παρά το αναβαθμισμένο επίπεδο άνεσης, επιτυγχάνει μία απίστευτη οδική συμπεριφορά στις στροφές.

Αυτό κατέστη δυνατό λόγω των έξυπνων τροποποιήσεων στο πλαίσιο και τη δομή του αμαξώματος, το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό χρήσης χάλυβα και αλουμινίου υψηλής αντοχής, καθώς και την τέλεια κατανομή βάρους μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα.

Για ακόμα περισσότερη βελτίωση της κατανάλωσης, ο Skyactiv-G 2.0 εφοδιάζεται με το σύστημα i-Eloop, ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα και το σύστημα start & stop που ονομάζεται Mazda i-stop.

Mazda MX-5: Το θρυλικό roadster που αγαπήθηκε όσο κανένα!

Στα μοντέλα της σημερινής γενιάς του MX-5 το ενεργό καπό έχει βελτιωθεί και προσφέρει καλύτερη προστασία των πεζών. Το εν λόγω καπό ανυψώνεται σε περίπτωση σύγκρουσης με έναν πεζό, δημιουργώντας μια κρίσιμη ζώνη παραμόρφωσης μεταξύ του καπό και των άκαμπτων τμημάτων του κινητήρα.

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι, χωρίς εντούτοις να επηρεάζει αρνητικά το σχεδιασμό του αυτοκινήτου.

Το MX-5 του 2021 εφοδιάζεται με μια ολοκληρωμένη σειρά διαθέσιμων τεχνολογιών υποβοήθησης οδήγησης κάτω από την ομπρέλα του i-Activsense.

Αρχικά, με το σύστημα προειδοποίησης ακούσιας εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Departure Warning System – LDWS). Όπως επίσης τα full-LED φωτιστικά σώματα με αυτόματη ρύθμιση εμβέλειας, που εξασφαλίζουν μόνιμα τον ιδανικό φωτισμό του δρόμου.

Στα συστήματα ενεργητικής ασφαλείας περιλαμβάνεται επίσης και η υποβοήθηση στάθμευσης (RCTA), που προειδοποιεί τον οδηγό για την πίσω διασταυρούμενη κυκλοφορία όταν εκείνος κινείται με όπισθεν.

Επιπλέον, το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (Lane Change Assistant Plus – BSM), το οποίο ελέγχει τα τυφλά σημεία, καθώς και το σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού Matrix LED με μεταβαλλόμενα προγράμματα.

Με λίγα λόγια, το MX-5 2021 έχει βελτιωθεί και ανανεωθεί, ωστόσο παραμένει διαχρονικά απαράλλακτο και προσφέρει απολαυστική οδήγηση στον οδηγό του. Τέλος, η τιμή εκκίνησης για το Mazda MX-5 2021 ανέρχεται στα 26.860 ευρώ για την έκδοση Challenge G132 Soft Top.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Comments