MAYA K: Ταξιδεύουμε στο Λονδίνο για ζωγραφισμένα t-shirts στο χέρι - iTravelling

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα fashion artist πίσω από το brand MAYA K, που έχει κερδίσει το Λονδίνο –και όχι μόνο- με τα ζωγραφισμένα t-shirts.

Η Μάγια, κατά κόσμον Μαρία Καραμπαλάση άφησε τη Θεσσαλονίκη και έφυγε στο Λονδίνο για να κυνηγήσει τα όνειρα της. Με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού, μια μεγάλη δόση καλλιτεχνικής τρέλας και φαντασία, κατάφερε να κάνει γνωστό το brand MAYA K εκτός συνόρων. Το iTravelling υπέκυψε στο πειρασμό και ξεκίνησε για ένα ταξίδι στο Λονδίνο για τα πανέμορφα ζωγραφισμένα στο χέρι t-shirts της MAYA K.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα το brand MAYA K:

Πως πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις το MAYA K; Ήταν εύκολο το ξεκίνημα;

Η ιδέα ξεκίνησε ως χόμπι, ήθελα να βρω t-shirts με σχέδια από καρτούν, τα οποία δεν ήταν τόσο γνωστά στο εμπόριο. Σκεφτόμουν καρτούν, όπως ο Γούντυ ο Τρυποκάρυδος ή ο Τίγρης και ο Γκαρύ από το Γουίνι. Ύστερα είχα κάποιες ιδέες για προσωπικά δώρα, που πάντα μου άρεσε να κάνω thoughtful gifts. Όλα αυτά ξεκίνησαν το 2009, όπου και δημοσίευα τα μπλουζάκια που έφτιαχνα σε μια παλιά σελίδα, που είχα δημιουργήσει για τους πίνακες που ζωγράφιζα. Το 2012 αποφάσισα πως αυτό ήταν που ήθελα να κάνω επάγγελμα και έτσι δημιουργήθηκε η MAYA K. Αν και θεωρώ πως μετά από τόσα χρόνια βρίσκομαι ακόμη στο ξεκίνημα, δε θα σου κρύψω ότι δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει.

Τι σε ώθησε να «ζωγραφίσεις» για τη μόδα;

Ήθελα να κάνω τη διαφορά. Όταν ξεκίνησα, δεν είχα ξανακούσει για κάποιον να ζωγραφίζει σε ρούχα. Σχεδιαστές πάντα υπήρχαν, αλλά χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ως fashion artist, καθώς -τουλάχιστον προς το παρόν- δε σχεδιάζω τα ρούχα. Η ζωγραφική ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή μου, κάτι που έμαθα από τον πατέρα μου ή στην πορεία μόνη μου.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου;

Πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε γύρω μας. Βρίσκομαι πάντα σε αναζήτηση, διαβάζω βιβλία δημιουργικότητας, κάνω πολλή έρευνα στο διαδίκτυο. Κατά καιρούς όπως θα παρατηρήσετε και στις συλλογές της MAYA K, εμπνέομαι από ήρωες, καρτούν, τατουάζ, αντικείμενα, ζώα.

Έχει αποτελέσει ποτέ μια δυσάρεστη κατάσταση έμπνευση ή εμπόδιο για τα σχέδιά σου;

Δυσάρεστες καταστάσεις θα συναντήσεις ξανά και ξανά. Για μένα αποτελούν αφορμή να συνεχίσω πιο δυνατά. Είχα μεγάλη δυσκολία τον πρώτο μου χρόνο στο Λονδίνο, καθώς ο χρόνος μου ήταν και ακόμη είναι λιγοστός, όπως επίσης έψαχνα για τουλάχιστον 7 μήνες να βρω τα κατάλληλα χρώματα για τα t-shirts, ώστε να διατηρήσω την ποιότητα και την αντοχή, που είχαν ως τώρα.

Πιστεύεις ότι τα χρώματα συμβολίζουν τα συναισθήματα; Ποιο είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει;

Ρωτάς έναν άνθρωπο που ζει μέσα στα χρώματα! Ναι φυσικά και πιστεύω πως συμβολίζουν συναισθήματα. Θυμάμαι πάντα τη μητέρα μου να με αποτρέπει να αγοράσω κάτι μωβ, καθώς έλεγε πως συμβολίζει πένθος. Πιστεύω επίσης πως πολλά αν όχι όλα τα χρώματα έχουν θετικό και αρνητικό συμβολισμό, οπότε είναι αναλόγως την περίσταση και τη διάθεσή μας. Το κίτρινο λένε πως συμβολίζει το μίσος, αλλά πολλές φορές και φως και χαρά. Σε ανάλογες περιστάσεις με συμβολίζουν τα περισσότερα χρώματα, αλλά σίγουρα όχι το καφέ.

Πες μας λίγα λόγια για σένα

Είμαι 27 χρονών, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει γραφιστική και φωτογραφία. Έχω μία μικρότερη αδερφή (την Ιωάννα) και μία μεγαλύτερη (τη Γιώτα). Γελάω πολύ και τρώω ακόμη περισσότερο. Ακούω σχεδόν όλη μέρα μουσική. Μου αρέσει να μαγειρεύω, να βλέπω σειρές και ταινίες, να διαβάζω και να βλέπω τους φίλους μου.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να πειραματίζεσαι με τα ρούχα σου;

Αν θυμάμαι καλά ήμουν γύρω στα 15, όταν έκοψα το πρώτο τζιν και το πρώτο μπλουζάκι για να τα κάνω όπως θα τα ήθελα.

Τι είναι το στυλ για εσένα;

Πιστεύω πως το στυλ είναι εντελώς προσωπικό, δε θα έπρεπε να κατακρίνεται από κανέναν (το λέω για να το ακούω και εγώ) και αποτελεί κυρίως επακόλουθο της διάθεσής μας. Και θα συμβούλευα όλους να το εφαρμόζουν, αντί να ακολουθούν τυφλά τα trends.

Η ζωή στο Λονδίνο

Πως αποφάσισες να πας στο εξωτερικό;

Μπορεί να ακουστεί ανθελληνικό αυτό που θα πω, όμως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν ένιωθα πως ανήκω στο ελληνικό κλίμα. Ειδικά στο δημιουργικό τομέα η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Επίσης δεν αντέχω την πολλή ζέστη και ο καιρός του Λονδίνου λειτουργεί ως έμπνευση για μένα.

Γιατί διάλεξες το Λονδίνο;

Ξέρεις τι λένε για τον κεραυνοβόλο έρωτα. Φαντάσου αυτό το συναίσθημα αλλά για κάποιο μέρος και θα καταλάβεις γιατί διάλεξα το Λονδίνο. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δε θα δοκίμαζα κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Για δουλειά στο Λονδίνο

Είναι δύσκολη η αγορά εκεί; Ποιες δυσκολίες έχεις συναντήσει στη ζωή σου εκεί;

Η αγορά σε όλους τους τομείς αλλά πόσο μάλλον της μόδας εδώ είναι τεράστια. Θέλει πολύ αγώνα και να μην τα παρατάς για κανένα λόγο. Ουσιαστικά όταν μετακομίζεις στο εξωτερικό, ξεκινάς σχεδόν από την αρχή. Πρέπει να κάνεις χαρτιά, η όποια προϋπηρεσία  στη χώρα σου είναι συνήθως άχρηστη, δε μένεις πλέον με την οικογένειά σου αλλά με αγνώστους. Οι δυσκολίες μπορώ να σου πω ότι μετά από 1,5 χρόνο εδώ, τώρα έχουν αρχίσει να ηρεμούν. Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στον τομέα σου, κάνοντας ταυτόχρονα μια full time δουλειά, που σε σκοτώνει σωματικά και ψυχολογικά και ο ελεύθερος χρόνος σου είναι ελάχιστος. Παρ’όλες τις δυσκολίες, δε θα άλλαζα αυτή την εμπειρία για καμία ευκολία. Το να ζω στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία μου έμαθε και συνεχίζει να μου μαθαίνει πολλά και να με σκληραγωγεί.

Ποια είναι η καθημερινότητά σου στο εξωτερικό; Έχει αλλάξει από εκείνη στην Ελλάδα;

Η καθημερινότητα μου ως τώρα ήταν σχεδόν γεμάτη από τη δουλειά μου στο κατάστημα που δούλευα ως υπεύθυνη, και στη συνέχεια ζωγραφική και προώθηση του brand μου στα social media. Με κάποιες εξαιρέσεις τα ρεπό μου, όπου έβρισκα χρόνο να δω τους φίλους μου και να κοιμηθώ. Και λέω «ως εδώ ήταν», διότι σύντομα αλλάζω δουλειά, η οποία θα μου επιτρέπει να οργανώσω το χρόνο μου πολύ καλύτερα. Φυσικά και έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα μου, προς το πιο εύκολο αλλά και το πιο δύσκολο. Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά τα μέσα μεταφοράς εδώ σου δίνουν τη δυνατότητα να μπορείς να πας από τη μια άκρη του Λονδίνου στην άλλη μέσα σε μια ώρα. Δεν είναι εύκολο να δω τους φίλους μου 3-4 φορές την εβδομάδα, όπως συνήθιζα. Βλέπω την οικογένεια μου κάθε κάποιους μήνες.

Tips για ταξίδι στο Λονδίνο by MAYA K

Ελλάδα ή Αγγλία; Πες μας 3 αρνητικά και θετικά.

Ελλάδα για διακοπές που και που είναι πάντα ωραία. Είναι για όταν μπορείς να είσαι χαλαρός και ξέγνοιαστος, αλλά με τα δεδομένα ως τώρα δεν είναι για να χτίσεις ένα γερό μέλλον. Προσωπική μου άποψη φυσικά! Η Αγγλία έχει τόσες πολλές ευκαιρίες, που αν δουλέψεις σκληρά και θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να πραγματοποιήσεις και τα πιο τρελά όνειρά σου. Και οι άνθρωποι είναι όμορφοι.

Ποια μέρη ξεχωρίζεις στο Λονδίνο; Πρότεινε κάτι σ΄αυτούς που θα το επισκεφτούν τώρα

Πρώτο θα αναφέρω το αγαπημένο μου μέρος για καφέ, καθώς η θέα του είναι απίστευτη. Βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό St. Paul’s και ονομάζεται Madison. Αν πάτε για καφέ θα σας βάλουν να καθίσετε σε ένα από τα περιφερειακά τραπέζια με τη τζαμαρία και με θέα το ναό.  Επειδή, όπως προανέφερα τρώω πολύ, τα περισσότερα μαγαζιά που επισκέπτομαι είναι εστιατόρια. Ως τώρα ίσως το καλύτερο burger θα το έχετε σε ένα από τα Byron της Αγγλίας (μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με τηγανητές γλυκοπατάτες). Για ποτό, όπως και για φαγητό, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, αλλά ένα από τα μαγαζιά που έχω ξεχωρίσει βρίσκεται στο Shoreditch και ονομάζεται Red’s True Barbeque. Στο υπόγειο θα βρείτε ένα πανέμορφο μπαρ με έναν κορμό δέντρου και ένα πιάνο στη μέση.

Θα ήθελες να επεκταθεί το MAYA K και σε άλλη χώρα; Ποια θα ήταν;

Ναι θα το ήθελα και η πρώτη μου σκέψη είναι η Γαλλία για ευνόητους λόγους. Αλλά προέχει η Αγγλία με αργά και σταθερά βήματα.

Ποιο είναι το ταξίδι – ζωής που θέλεις να κάνεις και γιατί;

Όπως πιστεύω θα έλεγαν οι περισσότεροι, θα ήθελα να ταξιδέψω στην Αμερική και -γιατί όχι;- να μείνω για κάποιο καιρό. Έχω γνωστούς, που ταξίδεψαν ή ζουν εκεί και είναι μια πολύ δυνατή και διαφορετική εμπειρία. Φαντάζομαι θα είναι σαν το Λονδίνο 100 φορές περισσότερο.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σου για τo MAYA K;

Θέλω να καταφέρω να με γνωρίσει το Λονδίνο. Το κοινό εδώ είναι τεράστιο, αρκεί να δικτυωθείς. Θα ήθελα να μπω σε κάποιο fashion show και να δείξω τη διαφορετικότητα της MAYA K. Έχω σκεφτεί πολλές φορές επίσης το αν θα ήθελα να διατηρήσω μόνο το online store ή αν θα ήθελα να έχω και φυσικό μαγαζί εδώ. Δεν έχω καταλήξει ακόμη.

Μπορείς να ξεχωρίσεις ένα από τα σχέδια σου ως το πιο αγαπημένο σου;

Η Diva και το Forest νομίζω είναι ίσως τα πιο αγαπημένα μου και best sellers επίσης.

Άνδρες ή γυναίκες; Ποιοι κερδίζουν στην μάχη των αγορών ρούχων MAYA K;

Από την αρχή ήταν οι γυναίκες. Παρ’όλα αυτά από τότε, που άνοιξε το online store, η διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες έχει ελαχιστοποιηθεί αισθητά.

Σε ποιους απευθύνονται τα ρούχα MAYA K; Τι σχέδια μπορεί να βρει κανείς στη συλλογή σου;

Ειλικρινά σε οποιονδήποτε δε φοβάται να βάλει χρώμα στην καθημερινότητά του και σε όλους όσους θέλουν να ξεχωρίζουν.

Πως μπορούμε να κάνουμε παραγγελία στο MAYA K;

Πλέον η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, όπως με όλα τα online stores. Τα διαθέσιμα σχέδια θα τα βρείτε στο ολοκαίνουριο mayakthebrand.com.

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό;

Να μη φοβηθούν, να μην ακούσουν αυτούς που θα τους πουν «Μια χαρά είσαι εδώ». After all, η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Comments