Jazz Chronicles: Koutsonanos & Gayer Duet και Μιχάλης Καταχανάς Quintet στο ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

Ραντεβού στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ για το Jazz Chronicles με τους Koutsonanos & Gayer Duet και Μιχάλης Καταχανάς Quintet.

Τον Μάρτιο η σειρά συναυλιών Jazz Chronicles του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται στον Φάρο δύο ξεχωριστές τζαζ συναυλίες, του Koutsonanos & Gayer Duet (15/03) και του Μιχάλης Καταχανάς Quintet (29/03).

Koutsonanos & Gayer Duet

Με σημαντικές βραβεύσεις, δισκογραφία και πολλές ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους, ο κοντραμπασίστας Βασίλης Κουτσονάνος και ο πιανίστας Matyas Gayer, αριστούχοι του Μουσικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Γκρατς (Αυστρία), συνυφαίνουν τις διαφορετικές πολιτισμικές τους αναφορές και την αγάπη τους για την αυτοσχεδιαστική μουσική στο «Koutsonanos & Gayer Duet».

Ο Ούγγρος Matyas Gayer, «ένας από τους πρωταγωνιστές της επόμενης γενιάς της τζαζ», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον διάσημο πιανίστα της τζαζ David Hazeltine, έχει τιμηθεί με το Gramofon Award, το κορυφαίο ουγγρικό βραβείο για την τζαζ. Επίσης,  έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με εξέχοντα μέλη της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, όπως ο Louis Hayes και ο Peter Washington.

Ο Βασίλης Κουτσονάνος είναι ένας μουσικός που, όπως αναφέρει ο διακεκριμένος μπασίστας της τζαζ Greg Cohen, έχει «εκφραστικό και μελωδικό παίξιμο, βασισμένο στην υψηλή αισθητική». Ο Κουτσονάνος έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές τζαζ ορχήστρες και είναι ιδρυτικό μέλος του τζαζ κουαρτέτου “4Seasons” με το οποίο εμφανίζεται σε μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Συνεργάζεται, επίσης, ως ανεξάρτητος μουσικός με σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες (Brasel, DeRose, Abene, Ραφαηλίδη, Κλαμπάνη, Κοντραφούρη, Μάλαμα, κ.ά.).

Συντελεστές:

Βασίλης Κουτσονάνος, κοντραμπάσο

Matyas Gayer, πιάνο

Jazz Chronicles: Koutsonanos & Gayer Duet και Μιχάλης Καταχανάς Quintet στο ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

Μιχάλης Καταχανάς Quintet

Την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 21.00 το ευρηματικό τζαζ κουιντέτο του Μιχάλη Καταχανά έρχεται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ για μια ατμοσφαιρική βραδιά με οργανικά κομμάτια και συνθέσεις που εκκινούν από την παράδοση της Ελλάδας και της Μεσογείου και περιπλανώνται δημιουργικά στους δρόμους της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ.

Jazz Chronicles: Koutsonanos & Gayer Duet και Μιχάλης Καταχανάς Quintet στο ΚΠΙΣΝ - itravelling.gr

Το 2012 ο Μιχάλης Καταχανάς δημιούργησε το μουσικό του σχήμα, αρχικά υπό τη μορφή κουαρτέτου. Με αυτό το σχήμα πραγματοποίησε συναυλίες σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, ενώ, παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε να συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Σταδιακά, το κουαρτέτο εξελίχθηκε σε κουιντέτο, σηματοδοτώντας μια νέα δημιουργική περίοδο. Αυτήν την εξέλιξη του σχήματος θα παρακολουθήσουμε στη συναυλία του «Μιχάλης Καταχανάς Quintet» στο ΚΠΙΣΝ. Εξερευνώντας την ελληνική, μεσογειακή και βαλκανική μουσική κληρονομιά, το κουιντέτο δημιουργεί και μας μεταφέρει έναν προσωπικό ήχο, όπου η παράδοση συνδιαλέγεται με την αμερικάνικη, την ευρωπαϊκή​ ​και την avant-​garde τζαζ μέσω πρωτότυπων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών.

Ο Μιχάλης Καταχανάς, πολυπράγμων συνθέτης και μουσικός με αναγνωρίσιμο ήχο στη βιόλα, κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στα διάφορα μουσικά είδη. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συναυλίες και συμμετοχές στην εγχώρια και διεθνή δισκογραφία.

Συντελεστές:
Μιχάλης Καταχανάς, βιόλα
James Wylie, σαξόφωνο
Θοδωρής Κότσυφας, κιθάρα
Γιάννης Παπαδόπουλος, πλήκτρα
Δημήτρης Κλωνής, τύμπανα

iTravelling info:

Οι δύο συναυλίες εντάσσονται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εισιτήρια €5. H προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).

Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.

Comments