GR-Eco Ιsland: Ο Πόρος γίνεται οικολογικός παράδεισος - itravelling.gr

Μετά την Αστυπάλαια και την Χάλκη, ο Πόρος σχεδιάζεται να γίνει το επόμενο «πράσινο νησί». 

Η πρωτοβουλία GR-Eco Ιslands επενδύει εκ νέου στην Ελλάδα επιχειρώντας να κάνει «πράσινο» τον Πόρο. Μετά τα επιτυχημένα projects σε Αστυπάλαια και Χάλκη, τα σκήπτρα παίρνει ο Πόρος με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την χρηματοδότηση των 14 εκατομμυρίων ευρώ της κρατικής εταιρείας ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar.

Αστυπάλαια: Το έξυπνο και αειφόρο νησί!

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα του νέου «πράσινου νησιού» της χώρας περιλαμβάνει μηδενικά απόβλητα, ηλεκτρικά επιβατηγά σκάφη και σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα για τους κατοίκους του νησιού. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και αναμένεται έως το 2026 να έχει ολοκληρωθεί.

Ένα ηλεκτρικό πορθμείο στον Πόρο

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, το πρώτο μεγαλεπήβολο σχέδιο του δήμου είναι το λιμάνι.  Με απώτερο στόχο την απαλλαγή του άνθρακα από τις θαλάσσιες μεταφορές, η δημιουργία ενός νέου ηλεκτρικού πορθμείου είναι στα άμεσα σχέδια του δήμου Πόρου. Με αφορμή το νέο πορθμείο, θα προωθηθεί η μετατροπή των ήδη υπαρχόντων μικρών σκαφών σε ηλεκτρικά ώστε να πραγματοποιούν τα κοντινά δρομολόγια με έναν πιο οικολογικό τρόπο.

GR-Eco Ιsland: Ο Πόρος γίνεται οικολογικός παράδεισος - itravelling.gr

Μηδενικά απόβλητα

Αντίστοιχα, η επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων θα έρθει με τη μέθοδο της ταφής. Ειδικότερα, θα δοθεί έμφαση στη διαλογή της πηγής, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο τον οριακό μηδενισμό τους, φτάνοντας μέσω της κυκλικής οικονομίας το 90% των μηδενικών αποβλήτων. Το στοίχημα είναι επιτεύξιμο, καθώς ήδη στην Τήλο έχει εφαρμοστεί η πρακτική με επιτυχία από την εταιρεία Polygreen με το πρόγραμμα Just Go Zero.

GR-Eco Ιsland: Ο Πόρος γίνεται οικολογικός παράδεισος - itravelling.gr

Ηλεκτροκίνηση στον Πόρο: Πρώτα τα δημόσια οχήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του iTravelling.gr, η προσπάθεια για την πράσινη ανάπτυξη του Πόρου ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία τουλάχιστον εννέα χρόνων. Βασικό «αγκάθι» στην όλη προσπάθεια αποτέλεσε το θέμα των αυτοκινήτων και η ηλεκτροκίνηση.

Ήδη η μεταστροφή των οχημάτων σε ηλεκτρικά έχει μπει στην ατζέντα του Δήμου με την προτεραιότητα να δίνεται στα αυτοκίνητα των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν τα business οχήματα.

GR-Eco Ιsland: Ο Πόρος γίνεται οικολογικός παράδεισος - itravelling.gr

Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σταδιακά θα αρχίσουν να τοποθετούνται στο νησί, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, θα προωθηθεί η επιλογή της μετακίνησης με ηλεκτρικά ποδήλατα.

«Πράσινα νησιά»: Μόδα ή μια νέα πραγματικότητα;

Το πρόγραμμα GR-eco Islands δεν αποτελεί απλά μια τάση, η οποία θα εξαλειφθεί γρήγορα. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που πηγάζει από την ανάγκη να συντηρήσουμε τον πλανήτη μας και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Η πρωτοβουλία GR-eco Islands συγκεντρώνει μια γκάμα «πράσινων» δράσεων με στόχο την απανθρακοποίηση των νησιών. Μέσω του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού των περιοχών, οι Αρχές των νησιών θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κλασσικό πρότυπο του τουρισμού. Υψηλή κατανάλωση ενέργειας, εξάντληση των υδάτινων πόρων, διαχείριση των αποβλήτων, πλέον θα αποτελούν παρελθόν.

Με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τη βιώσιμη διαχείριση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση των κατοίκων, θα μπορούν τα νησιά πλέον να διαχειριστούν τις προκλήσεις και να έχουν οφέλη μέσω της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, μέσω των νέων επενδύσεων και καινοτομιών ενισχύεται και η τοπική οικονομία κάνοντας τα πιο ελκυστικά για τους ταξιδιώτες που ζητούν eco-friendly επιλογές στις διακοπές τους.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της στροφής δεν είναι ωστόσο μόνο οικονομικά, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η γενικότερη μείωση της φθοράς του περιβάλλοντος επιστρέφει κέρδος στους κατοίκους των νησιών, χαρίζοντάς τους ένα ανώτερο και ποιοτικότερο βιοτικό επίπεδο.

Comments