Γκιόλα: Το δάκρυ της Αφροδίτης βρίσκεται στη Θάσο - iTravelling

Μια φυσική πισίνα δίπλα στο κύμα συγκλονίζει με την ομορφιά της και την κρυμμένη ιστορία της στη Θάσο.

Είναι αγαπημένος προορισμός Ελλήνων και ξένων τουριστών, ενώ οι φωτογράφοι δεν σταματούν να είναι επί έργω όταν βρεθούν εκεί. Μυστικιστική ιστορία και μαγευτική φυσική ομορφιά, όλα αυτά βρίσκονται στη φυσική πισίνα της Θάσου, τη Γκιόλα. Η Γκιόλα ή όπως πολλοί αποκαλούν το Δάκρυ της Αφροδίτης, είναι μια φανταστική, φυσική πισίνα δίπλα στο κύμα. Τα γαλαζοπράσινα νερά της μαγνητίζουν τους εκατοντάδες τουρίστες, που βρίσκονται στα βράχια της κάθε καλοκαίρι για να θαυμάσουν το τοπίο αλλά και να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά της.

Πως δημιουργήθηκε η Γκιόλα

Στην ουσία πρόκειται για έναν κυκλικό βράχο, που εγκλωβίζει το θαλασσινό νερό που έρχεται από τα κύματα δημιουργώντας αυτή τη φυσική πισίνα. Μόλις λίγα εκατοστά τη χωρίζουν από τη θάλασσα, με το νερό της να ανανεώνεται με κάθε κύμα της θάλασσας. Η Γκιόλα στη Θάσο δε σχηματίστηκε μέσα σε μία μέρα, η ιστορία της ταξιδεύει πίσω στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν.  Τα γαλαζοκαταπράσινα νερά της είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, ενώ έχει βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο μύθος για το Δάκρυ της Αφροδίτης

Τη Γκιόλα ντύνει ένας αρχαίος μύθος, που την αποκαλεί το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Σύμφωνα με τη μυθολογία, η βραχώδης πισίνα της Θάσου δημιουργήθηκε από τον Δία για να κολυμπά η Αφροδίτη, ενώ ένας άλλος θρύλος λέει ότι ήταν το μάτι του Δία μέσω του οποίου παρακολουθούσε την ερωμένη του. Απέναντί της βρίσκεται ένα μικρό, ακατοίκητο νησί, το Αστιριώτικο, αλλά και Παναγία, στα οποία λέγεται πως κατοικούσαν οι Σειρήνες.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στη Γκιόλα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Θα απολαύσετε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή πάνω σε σχιστόλιθους, μικρές παραλίες με απίστευτη θέα.

Comments