
Για ένα γρήγορο ταξίδι έως τη Γαλλία αρκούν μερικά προϊόντα και καλή διάθεση για να ταξιδέψεις γαστρονομικά στην πόλη του Φωτός.
Οι καιροί είναι δύσκολοι πλέον και οι μετακινήσεις, πόσο περισσότερο τα ταξίδια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα. Εάν ονειρεύεσαι ταξίδι στο Παρίσι, βόλτες δίπλα στον Σηκουάνα και θέα από τον Πύργο του Άιφελ με άρωμα φρεσκοψημένου κρουασάν, σου έχουμε τη λύση. Άφησε για λίγο τα αντισηπτικά και τρέξε ως την κουζίνα σου γιατί θα μεταφερθείς στο Παρίσι χωρίς αεροπορικό εισιτήριο.
Το iTravelling.gr άφησε για λίγο τα αεροπορικά ταξίδια και αφέθηκε στη μαγεία του φαγητού. Οργανώνουμε γαστρονομικό ταξίδι από την κουζίνα μας τώρα στις οθόνες σας.
Ένα καλάθι με άρωμα Γαλλίας
Έχεις διάθεση για foodie δημιουργίες; Ανοίγουμε το καλάθι μας και σου παρουσιάζουμε τα must προϊόντα για την πιο λαχταριστή λιχουδιά, το κρουασάν. Σε μια κουζίνα ενός Γάλλου θα βρεις πάντα βούτυρο, κατσικίσιο τυρί, κρέμα γάλακτος, μαρμελάδες, σοκολάτα και φυσικά καπνιστά αλλαντικά.
Για ένα χορταστικό σνακ τις στιγμές που λιώνεις στο Netflix, γέμισε τα φρεσκοψημένα κρουασάν σου με κατσικίσιο τυρί και καπνιστό ζαμπόν.
Εάν ψάχνεις για την πιο γλυκιά του εκδοχή, ένα κρουασάν με λιωμένη μαύρη σοκολάτα ή πραλίνα και ζάχαρη άχνη είναι η ιδανική επιλογή.
Για εσένα που ψάχνεις για γαλλικό σπιτικό πρωινό, τότε ένα κρουασάν με μαρμελάδα φράουλα θα πείσει να τρέξεις μέχρι την κουζίνα.
Τι θα χρειαστείς:
Έτοιμη ζύμη κρουασάν (δες παρακάτω πως θα φτιάξεις τα δικά σου κρουασάν)
Μαρμελάδα φράουλα
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
120 γρ. κουβερτούρα
6 φέτες καπνιστό ζαμπόν
120 γρ. φρέσκο βούτυρο
Κρουασάν: Μια γαλλική λιχουδιά με μεγάλη ιστορία
Η γλυκιά ιστορία του κρουασάν ξεκινά από τα βάθη των χρόνων και όχι ακριβώς από τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η ιστορία ξεκινά το 1683 στη Βιέννη σε ένα τοπικό φούρνο με το δημιούργημα με λίγο διαφορετική ζύμη να ονομάζεται κίπφερλ και να γίνεται προς τιμή της νίκης των Βιενέζων έναντι των Οθωμανών Τούρκων. Θα αναρωτιέσαι όμως πως έφτασαν να ονομάζονται κρουασάν και να είναι γαλλική λιχουδιά.
Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στην πριγκίπισσα Μαρία Αντουανέτα με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο 16ο. Η διάσημη πριγκίπισσα ήθελε να απολαμβάνει το βιενέζικο αυτό γλυκό αναγκάζοντας να μάθουν να το φτιάχνουν οι Γάλλοι αρτοποιοί της. Η συγκεκριμένη λιχουδιά κέρδισε την Αυλή της και μετονομάστηκε σε croissant de lune, δηλαδή ημισέληνος.
Μάθε πως θα φτιάξεις τα σπιτικά γαλλικά κρουασάν:
Θα χρειαστείς:
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/3 φλ. χλιαρό γάλα
2 κ.γ ζάχαρη
1 1/2 κ.γ αλάτι
3-3 1/2 φλ. αλεύρι
1 φλ. κρύο βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
Οδηγίες:
Στο μεγάλο μπολ του μίξερ διαλύεις τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Την αφήνεις να δράσει για 15 λεπτά. Προσθέτεις ζάχαρη, αλάτι και 1 φλ. αλεύρι και τα χτυπάς. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάς τη πιο δυνατή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνεις να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύεις τη ζύμη ώστε να μαλακώσει. Την τυλίγεις σε λαδόκολλα και την αφήνεις για 15 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζεις 1/2 φλ βούτυρο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, το πιέζεις με τον πλάστη για να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο. Το ίδιο κάνεις και με το υπόλοιπο βούτυρο.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο 30×20 εκ. και βάζεις το ένα κομμάτι βούτυρο στο κέντρο. Διπλώνεις τη ζύμη από τη μια πλευρά και πιέζεις ώστε να κλείσει καλά. Τοποθετείς το βούτυρο στην άλλη πλευρά και διπλώνεις ώστε να κλείσει καλά.
Ανοίγεις ξανά τη ζύμη σε φύλλο χωρίς όμως να πιέζεις πολύ για να μη χυθεί το βούτυρο. Διπλώνεις και πάλι στα τρία το φύλλο και την αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για άλλες 2 φορές. Τοποθετείς τη ζύμη πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και μετά την τρίτη φορά την αφήνεις στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγεις σε φύλλο 33 εκ. και πάχους 3 χιλ. Κόβεις το φύλλο κατά μήκος σε δύο ίσα μέρη και μετά σε ισοσκελή τρίγωνα με 15 εκ. ύψος και βάση 10 εκ.
Τα τυλίγεις από τη βάση προς την κορυφή, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα των κρουασάν. Τα σκεπάζεις για 1 – 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς, αλείφεις τα κρουασάν με το αυγό, τα ψήνεις για 2 λεπτά και μετά βάζεις τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς για άλλα 10-12 λεπτά.
Άφησε τα λίγο να κρυώσουν πριν τα γεμίσεις ή τα σερβίρεις.