Επίσκεψη στο σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη - itravelling.gr

Ένα -όχι σύντομο- ταξίδι ως το Νευροκόπι της Δράμας και το σπήλαιο των Πηγών θα σε πείσει πως η ομορφιά κρύβεται στα υπόγεια…

Μπορεί το Νευροκόπι Δράμας να μην θυμίζει σε τίποτα έναν εύκολο προορισμό, όμως η εμπειρία και η δροσιά, που προσφέρει στις ζεστές ημέρες του μήνα το σπήλαιο των Πηγών, θα ανταμείψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Εάν βρίσκεσαι στα βόρεια της Ελλάδας ή ψάχνεις ένα εναλλακτικό προορισμό -έστω και μακριά από τη θάλασσα- μην παραλείψεις την επίσκεψή σου εκεί.

Το σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη (ή Μααρά) βρίσκεται 23χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, στο Κάτω Νευροκόπι και στους πρόποδες του Φαλακρού όρους (οροσειρά Ροδόπης). Η δημιουργία του οφείλεται στα νερά της βροχής και των ρεμάτων του οροπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, τα οποία απορροφά το έδαφος του Φαλακρού όρους. Κατά αυτόν τον τρόπο διαβρώθηκε το εσωτερικό δημιουργώντας το σπήλαιο. Αυτά τα νερά δημιουργούν τον ποταμό Αγγίτη, ο οποίος στην ουσία πηγάζει μέσα από το σπήλαιο.

Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους, το σπήλαιο εκτιμάται ότι έχει μήκος 12χλμ., από τα οποία μόνο τα 4,5χλμ. έχουν εξερευνηθεί. Η μέση θερμοκρασία του νερού στο σπήλαιο είναι 11,5°C και του αέρα 12,5°C. Οι θερμοκρασίες αυτές μεταβάλλονται ευκολότερα κοντά στα ανοίγματα του σπηλαίου.

Επίσκεψη στο σπήλαιο των Πηγών

Για να επισκεφτεί κανείς το σπήλαιο των Πηγών πρέπει να περιηγηθεί στα 500 πρώτα μέτρα του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου μπαίνοντας από την τεχνητή είσοδο και ακολουθώντας ένα διάδρομο, που κατασκεύασαν για τις ανάγκες τις περιήγησης. Η περιήγηση αυτή είναι δυνατή μόνο όταν το επιτρέπει η στάθμη του νερού, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να το επισκεφτεί κανείς, καθώς τα νερά κατεβαίνουν, ενώ το χειμώνα τα νερά κατακλύζουν το εσωτερικό του. Κατά τη διαδρομή στο σπήλαιο θα δει κανείς πλούσια βλάστηση, που καλύπτει τις όχθες του ποταμού, η οποία αποτελείται κυρίως από πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σκλήθρους και κισσούς.

Comments